Версія для друку

«Чорнобиль, день нинішній»

Під такою назвою 27 квітня в науковій бібліотеці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася зустріч в інтелектуальній вітальні «Полемічні діалоги», присвячена 35-ій річниці з дня Чорнобильської катастрофи.

Захід, організований Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, зібрав педагогів і студентів з факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, факультету прикладної математики, біолого-екологічного факультету, хімічного факультету. Наукова бібліотека підготувала для його учасників виставку науково-популярної, професійної та публіцистичної літератури «Чорнобиль – 35 років відчуження».


Відкрив зустріч директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді професор Валентин Іваненко: «26 квітня 1986 року – 35 років тому людство пережило колосальну катастрофу, жахливі наслідки якої відчутні й сьогодні. І, хоча, нинішнє покоління згадує ці події як минуле, ми не повинні забувати про страшну Чорнобильську трагедію, що вразила сотні тисяч людей. Сьогоднішній інформаційно-просвітницькій захід спрямований на те, аби нагадати майбутнім фахівцям про відповідальне ставлення до впровадження новітніх технологій».


Науково-популярну частину зустрічі підготував професор кафедри загальної біології та водних біоресурсів біолого-екологічного факультету Олег Шугуров. Він прочитав цікаву і змістовну лекцію, основними темами якої були: специфіка роботи Чорнобильської АЕС; аварія та її наслідки для населення і природи; боротьба з розповсюдженням радіоактивного забруднення; відселення людей з найбільш постраждалих територій; побудова укриття і консервація зруйнованого реактора; перспективи подальшого використання ЧАЕС і зони відчуження. Найбільше зацікавили слухачів невідомі широкому загалу факти про першу аварію на ЧАЕС 1982 року, що супроводжувалася викидом радіоактивних газів, та невдалий експеримент персоналу, який міг бути причиною катастрофи.


Серед працівників університету є ті, хто брав участь у подоланні Чорнобильського лиха. Один із них – помічник ректора Василь Сергеєв. У далекому 1986-му він – військовий у складі бригади радіаційно-хімічного захисту був направлений на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС. Василь Петрович розповів про участь свого підрозділу у протирадіаційних заходах, роботу і побут «чорнобильців», взаємодопомогу і дружбу, які об’єднували «ліквідаторів» перед невидимою загрозою радіації.

Активно долучилися до дискусії і студенти. Їх цікавили питання доцільності подальшого розвитку атомної енергетики в України і світі, використання відпрацьованого ядерного палива, розвиток альтернативних джерел енергії, «радіаційного» туризму в Чорнобильській зоні відчуження.

Сергій Ляпін, старший лаборант
Центру гуманітарних проблем освіти
та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram