Версія для друку

ДНУ зібрав «Музичне сузір’я України»

24 квітня у Палаці студентів Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара з дотриманням усіх карантинних вимог пройшов фестиваль «Музичне сузір’я України».

До участі у фестивалі долучилися виконавці з Дніпра, Житомира, Запоріжжя, Києва, Хмельницького, Кривого Рогу, Маріуполя, с. Затишне Дніпропетровської області, м. Торецьк Донецької області, м. Люботин Харківської області, смт Чорнухи Полтавської області.


Конкурс з академічного вокалу та естрадного і народного вокалу проходив одночасно у двох залах Палацу студентів. Обов’язковою умовою було виконання першої пісні українською мовою. Після виступів програмою фестивалю було передбачене «Живе коло для розмови» учасників з членами журі.

У рамках фестивалю на виконавців чекав майстер-клас з вокальних технік з академічного вокалу від провідного майстра сцени Дніпропетровського академічного театру опери та балету Володимира Гудзя, викладачки Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки, солістки Дніпровської обласної філармонії ім. Л. Когана Катерини Миколайко та викладачки Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки Ольги Антощук. Також окремо відбувся майстер-клас з естрадного вокалу від Лариси Зозулі – вокалістки, музиканта, викладачки, аранжувальниці, звукорежисерки, члена Міжнародної Асоціації викладачів вокалу, засновниці вокального клубу SvetStudio. Саме ці професійні музиканти й оцінювали виступи конкурсантів у складі журі. До складу журі також входили заслужений працівник культури, директор музичної школи N 15 Марина Чекалкіна, директор музичної школи N 19 Ольга Преда, Вадим Сильничий (композитор, організатор проєкту «Вечір Пірсу»).


«Ми вдячні всім членам журі, які погодилися не просто оцінити конкурсантів, а надали конкретні поради стосовно вдосконалення виконавської майстерності кожному юному вокалістові. Благодійний фонд «Україна» Леоніда Даниловича Кучми підтримав молодих зірочок матеріально, адже надав у наш складний час грошові премії найкращим учасникам – переможцям. Берегиня нашого фестивалю – заступниця директора БФ «Україна» Тетяна Мельник зробила все, щоб фестиваль отримав підтримку, щоб про нього дізналися в усіх куточках України. Ми наважились зробити фестиваль для того, щоб конкретними справами підтримати творчий розвиток молоді і студентства в таких умовах», – говорить директорка Палацу студентів ДНУ і організаторка фестивалю Оксана Рудковська. «Зараз дуже важливо надати можливість нашим студентам спілкуватися не тільки онлайн, а ще й з однодумцями удосконалювати свої творчі здібності, всебічно розвиватися», – додає проректор з науково-педагогічної роботи Дмитро Свинаренко.

По завершенні фестивалю учасникам подарували театралізовану екскурсію Палацом Потьомкіна – першою кам’яною будівлею Дніпра.


Два склади журі оцінювали конкурсантів: академічний вокал прослуховувався у супроводі роялю, а естрада, народний і джазовий вокал – в окремій залі з екраном і цифровим пультом. Усі вокалісти отримали дипломи та призи – витвори майстрів петриківського розпису. Переможців нагородили чотирма грошовими преміями від Благодійного фонду Л. Кучми «Україна», а саме Світлану Пархомук (Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара), Станіслава Виповського (Національна музична академія України імені П.І. Чайковського, Київ); Діану Терещенко (Київський університет ім. Б. Грінченка, Київ), яка отримала Гран-прі з естрадного вокалу; Софію Кошелєву (Національна музична академія України імені П.І. Чайковського, Київ), яка отримала Гран-прі з академічного вокалу.

Дипломи переможцям конкурсу вручив новообраний ректор ДНУ професор Сергій Оковитий: «На моє переконання, для перемоги у конкурсі вокалістів треба мати кришталево чистий камертон душі. Саме такі чисті душі та яскраві таланти мають усі лауреати і дипломанти конкурсу «Музичне сузір’я України». І велика шана організаторам, які щороку невтомно запалюють нові зірочки у цьому яскравому сузір’ї».


«Я щасливий бути учасником цього прекрасно організованого й не схожого на інші конкурсу. Премія для мене – не головне, але водночас дуже приємне, – відзначив схвильований перемогою Станіслав Виповський. – Нагороду планую витратити на власний розвиток». Юнак розповів цікаву історію своєї музичної освіти. Виявляється, він вступив на бюджет на спеціальність «Авіадвигуни та енергетичні установки» до Запорізького національного університету. І на всяк випадок, спробував вступити і до Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського. І йому це вдалося. Лише після двохрічного навчання на підготовчому відділенні академії, оскільки не мав музичної освіти, Станіслав вступив на перший курс, сьогодні він – третьокурсник, буде оперним співаком.

Переможниця фестивалю, студентка факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ Світлана Пархомук також висловила велику вдячність організаторам і Благодійному фонду Л.Д. Кучми за чудовий конкурс: «Для мене така висока відзнака була неочікуваною. Відвідую народну студію сучасного вокалу «Мрія» Палацу студентів ДНУ третій рік. Співаю з дитинства, займалася музикою у школі. Проте професійно ніде музиці не навчалася, це справа для душі, моя відрада. Можливо, по завершенні навчання буду музичним журналістом».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram