Версія для друку

Поетичний вечір до 150-річного ювілею Лесі Українки

23 лютого в залі художньої літератури наукової бібліотеки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара в рамках роботи мистецької вітальні «Світ краси» відбувся поетичний вечір до 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

У культурологічному заході, організованому Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, взяли участь студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, факультету психології та спеціальної освіти, факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, а також гості університету – представники Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури. Вели поетичний вечір методистка Центру Вікторія Карпович та студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Руслана Арловська.

До присутніх з вітальним словом звернувся директор Центру, професор Валентин Іваненко. «”Без надії сподіваючись”, Леся Українка своїм талантом і творчістю за 42 роки короткого життя змогла створити цілий світ оригінальної поезії. Натхнення в її слові знайдуть ті, хто шукає ніжну лірику й ті, хто хоче надихнутися філософськими роздумами», – сказав Валентин Васильович. Він звернув увагу на історію родини Лариси Косач (так звали Лесю Українку), коло її інтелектуального спілкування, роль дядька у вихованні поетеси – видатного українського вченого і громадського діяча Михайла Драгоманова. Студенти з цікавістю дізналися про творчі і громадські зв’язки Лесі Українки з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Ольгою Кобилянською, Василем Стефаником, досягнення матері поетеси – української письменниці Олени Пчілки.

Ведучі розповіли цікаві факти з життя видатної української поетеси, серед яких – знання дев’яти мов, переклади європейських авторів, музичний талант, зацікавленість стародавньою історією. Про літературні досягнення Лесі Українки та її внесок у розвиток української поезії говорила доцентка кафедри української літератури Ольга Шаф.

Творча частина поетичного вечора розпочалася тим, що доцентка кафедри англійської мови для нефілологичних спеціальностей, керівниця клубу творчої молоді «Паростки» Олена Бесараб прочитала відомий ліричний твір Лесі Українки – «Стояла я і слухала весну». Вірш«Мріє, не зрадь!», присвячений вічним темам добра і мрій про майбутнє, виразно і емоційно читала студентка ФУІФМ Світлана Довгаль. Перегукуються з ним прочитані студенткою ФПСО Вікторією Штагер поетичні рядки – «Мрія далекая».

У поезії «Гострим полиском хвилі спалахують…» (читав студент ФМТДР Вадим Вакал) образ народної сили порівняно з бурхливим морем у місячну ніч. Не залишив нікого байдужим потужний вірш-виклик «Де тії струни» у виконанні студентки ФУІФМ Дар’ї Фесун.

Леся Українка жваво цікавилася суспільно-політичними проблемами своєї епохи й відображала своє ставлення до них у творчості. Прикладом цього є сповнені критичної іронії «Пан народовець» і «Пан політик», прочитані студентками ФУІФМ Русланою Арловською і Дар’єю Фесун.

На поетичний вечір прийшли й майбутні студенти, щоб долучитися до мудрого слова Лесі Українки. Одна з них – учениця сьомого класуНВК №49 Анна Мироненко читала сонет «Фа» із циклу «Сім струн».

Музична частина заходу була організована гостями університету – педагогами Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури Світланою Пушкарюк, Тетяною Магдою, Олександром Павловим і Володимиром Тіпером. Прозвучали пісні на слова Лесі Українки та українські народні музичні композиції: колискова «Місяць яснесенький» (слова Лесі Українки, музика Анатолія Авдієвського), народні пісні «Летіла зозуля з яру на долину», «Над річкою край поля», «Ой, літає соколонько», «Та піду я, піду по-під ліс темненький». Їх майстерно виконали студентки коледжу Юлія Заяць, Мілена Полянська, Маріанна Прасол, Ганна Цвіркун та Світлана Шпак.

Заключним віршем поетичного вечора став «Пророк», який прочитала студентка ФУІФМ Світлана Довгаль. «…Та слава про них загримить до зірок, Що є з їх народу пророк» – ці слова можна назвати справжнім символом життя і творчості поетеси боротьби і мужності – Лесі Українки.

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних
проблем освіти та вихання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram