Версія для друку

Українсько-німецький історичний дослідницький проєкт Useless People завершився

12 січня відбулася публічна презентація українсько-німецького дослідницького проєкту “Useless People”: The Extermination of Psychiatric Patients during the Nazi Occupation of Ukraine, до якого долучилися історики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Проєкт реалізовувався з 2016 р. за ініціативи харківської історикині Гелінади Грінченко та за підтримки німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність, майбутнє» у межах програми досліджень забутих жертв націонал-соціалізму. Його учасниками стали історики з України та Німеччини: Гелінада Грінченко (Харків), Олена Петренко (Бохум), Вікторія Науменко (Харків), Альберт Венгер (Дніпро, ДНУ), Андрій Усач (Львів).

Онлайн презентація 28-го числа журналу «Україна модерна»

Метою проєкту було заповнення «білих плям» з історії злочину нацистів на окупованих територіях. Однією із таких «плям» була доля утриманців психіатричних лікарень та будинків інвалідів. Довгі роки історики через брак джерел лише констатували факти знищення цих категорій населення. Причина цього криється у тому, що основний масив джерел знаходився в архівах КДБ під грифом «таємно». І лише після розсекречення архівів колишнього КДБ перед істориками відкрилася можливість досліджувати подібні теми.

Першим, і найскладнішим, викликом, що стояв перед нашою командою, був пошук матеріалів в архівах України та Німеччини. Ускладнювало роботу те, що в колишніх регіональних архівах КДБ (нинішніх СБУ) відсутні детальні тематичні каталоги, можна шукати лише за прізвищами. Як результат, за нашими плечима – десятки безуспішних походів в архіви, доки «архівний бог» не посміхнувся, і ми віднайшли те, що шукали. Так сталося із справами «Ігренських лікарів», було знайдено 7 томів, а також 3 томи справ «Васильківських медпрацівників».

Міжнародна наукова конференція Німецько-української історичної комісії «Німеччина та Україна у Другій світовій війні»,
22-24 жовтня 2018 р., Мюнхен

Окрім того, ми відправляли десятки запитів у психіатричні лікарні України із проханням підказати імена працівників лікарень часів окупації, щоб продовжувати пошук у архівах СБУ. За рік напруженої роботи команді вдалося знайти потрібні документи у ГДА СБУ Києва, та в архівах управлінь СБУ Дніпропетровської, Вінницької, Полтавської, Черкаської, Хмельницької, Чернігівської областей, архіві Центрального бюро управління юстиції земель щодо розслідувань нацистських злочинів м. Людвігсбург (Німеччина).

Гайдельберзький університет. Учасники воркшопу. 19-20 лютого 2019 р.

За усім цим стояли години напруженої, виснажливої пошукової роботи. Учасники проєкту постійно комунікували, ділилися знайденими матеріалами, обговорювали їх. Результатом цього стала низка публічних лекцій, публікацій. Проміжні результати проєкту презентувалися та обговорювалися на конференціях в Україні, Німеччині, США. А 19-20 лютого 2019 р. у Гайдельберзькому університеті за ініціативи нашої команди відбувся воркшоп «”Непотрібні люди”: масове знищення пацієнтів психіатричних лікарень та будинків інвалідів під час нацистської окупації: розслідування, правосуддя, політика пам'яті», у якому взяли участь українські та німецькі дослідники. Під час цього воркшопу учасники ділилися власними напрацюваннями та висловили бажання об’єднати свої дослідження у межах одного наукового збірника.

Ця зустріч стала точкою відліку підготовки до друку чергового числа журналу «Україна модерна», який побачив світ наприкінці 2020 р., а публічна презентація відбулася 12 січня 2021 р. Із відео презентації можна ознайомитися за посиланням:

https://uamoderna.com/pr-chasopis/prezentaciya-28-2021-nlyudi?fbclid=IwAR3HWwQnikUsEoL7el6LwjEw5OZaXfhf7CAz6TLaDByNjcoa35sPvyFsKEE

Команда дослідників проєкту біля руїн Гайдельберзького замку

Підбиваючи підсумки нашої роботи, відзначу, що під час реалізації проєкту ми знайшли трохи більше, ніж невідомі раніше архівні документи. Наш досвід підтвердив рописну істину: важливість роботи у команді, яка за роки роботи істориків із різних міст перетворила на добрих товаришів.

Доцент кафедри всесвітньої історії
Альберт Венгер


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram