Версія для друку

Зустріч із представниками Ізраїльського культурного центру в Дніпрі

18 січня ДНУ з робочим візитом відвідала ізраїльська делегація – перший секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні, Голова представництва Ізраїльського культурного центру «Натів» у Дніпровському регіоні при Посольстві Держави Ізраїль в Україні Марк Довев та координаторка з академічної співпраці центру «Натів» Олена Колпіна.

Це перший офіційний візит представників урядової організації Ізраїлю «Натів» до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, метою якого було знайомство та обговорення перспектив майбутньої співпраці між двома установами. Гостей університету зустрічали в.о. ректора професорка Ольга Соколенко, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва професор Михайло Д’яченко та в.о. начальника відділу по роботі з міжнародними організаціями та іноземними партнерами Дмитро Меліхов.

«Нам дуже приємно, що у своєму щільному графіку ви знайшли час для відвідин єдиного в регіоні класичного університету, що має більш ніж 100-річну історію, – звернулася до гостей в.о ректора ДНУ Ольга Соколенко. – Сьогодні в Дніпровському національному університеті працюють 14 факультетів, які охоплюють увесь спектр сучасних перспективних освітніх напрямів. Це: і широкий діапазон гуманітарних та соціальних фахів (філологія, журналістика, мистецтвознавство, право та суспільні науки), й потужні природничі та технічні школи з біології, екології, математики, механіки, фізики і комп’ютерних наук, а також традиційні для нашого регіону спеціальності ракетно-космічного інженерного спрямування. На всіх факультетах ДНУ здійснюються наукові дослідження, корисні для України та цікаві для колаборацій із закордонними вченими», – зазначила Ольга Леонідівна.

Більш докладно із загальними напрямами міжнародного співробітництва та безпосереднім досвідом співпраці з університетами Ізраїлю гостей на зустрічі ознайомив проректор Михайло Д’яченко. «Наразі наш університет є лідером із міжнародної діяльності в Дніпровському регіоні, адже у нас діють близько 100 двосторонніх угод із закордонними науковими та освітніми установами, в межах яких здійснюються академічні обміни, наукові дослідження й співпраця в мистецько-культурній галузі. Власне, співробітництво Дніпровського національного університету з освітніми та науковими закладами Ізраїлю нині перебуває у стані активного розвитку: постійно проводиться пошук нових партнерів в академічній та науковій сферах, а для залучення іноземного досвіду та інновацій в освітній процес ДНУ запрошуються ізраїльські лектори. До прикладу, чи не найактивніше співробітництво за останні роки із нашим університетом здійснювалося Департаментом анестезіології та критичного захисту Неґевського університету імені Давида Бен-Гуріона (м. Беер-Шева). Загалом, із 2016 року науковий співробітник цього Департаменту пан Метью Бойко здійснив п’ять візитів для викладання лекцій студентам, аспірантам та співробітникам біолого-екологічного факультету ДНУ. Зі свого боку, наразі ми прагнемо не тільки зберегти та посилити спільні ізраїльсько-українські напрацювання у цьому вузькоспеціалізованому напрямі, але й шукаємо нових шляхів для масштабнішого співробітництва у всіх галузях освіти, науки і культури між нашими країнами», – наголосив Михайло Павлович.

Зустрітися, зрозуміти і побачити можливі спільні інтереси прагне також ізраїльська сторона, запевнив на зустрічі перший секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Марк Довев. «Перш за все, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відомий нам як провідний університет Дніпровського регіону, який цілком справедливо посідає лідерські місця у різноманітних освітніх рейтингах. І я як Голова представництва Ізраїльського культурного центру «Натів» знаю, що з 1991 року, відколи у Дніпрі існує наш центр, вже були певні спроби встановлення контактів між нашими установами. На сьогодні «Натів» як організація, що діє під егідою МЗС Ізраїлю та знаходиться у відомстві Канцелярії Прем’єр-міністра Ізраїлю, окрім консульських послуг, пропонує українцям ознайомлення з різноманітними сферами сучасного життя країни. Це зазвичай виражається у низці проєктів, наповнених «ізраїльським» змістом, які здійснює центр: презентації культурно-мистецької спадщини країни, неформальна освіта та молодіжні клуби, вивчення мови тощо. Так, для студентів Дніпровського національного університету ми, насамперед, пропонуємо проведення короткотермінових курсів (факультативів) із вивчення івриту. Для цього ми готові надати кількох сертифікованих викладачів із Центру вивчення мови іврит «Натів», які проходили стажування й мають дипломи Єврейського університету в Єрусалимі. Усім зацікавленим вони можуть запропонувати різнопланові лінгвістичні заняття різних рівнів (і навіть співочі мовні курси!) два рази на тиждень, у зручний для Ваших студентів час, зокрема й у віртуальному просторі. Також можливе проведення для студентської аудиторії цікавих освітніх програм, семінарів та зустрічей на теми історії і культури Ізраїлю або ж спільних мистецьких заходів – художніх виставок, конкурсів творчих робіт молодих ізраїльських та українських митців», – розповів дипломат.

Варто зауважити, що подібні активності більшою мірою стають результатом персональних зв’язків представників Ізраїльських культурних центрів на місцях, аніж загальнодержавних ізраїльських освітніх програм для іноземців. Власне, у цьому виявляється специфіка освітньої системи Ізраїлю, яка докорінним чином відрізняється від української. В Державі Ізраїль всі вісім університетів є приватними і фокусуються переважно на проведенні наукової діяльності, тоді як програми академічних студентських обмінів не мають значного поширення чи державної підтримки. Повні гранти Ізраїль готує лише для студентів, які підпадають під дію Закону «Про повернення» і мають плани на репатріацію. Для всіх інших категорій іноземних студентів (зазвичай тільки аспірантів чи докторантів), звісно, існують деякі державні грантові програми, але вони обмежені. А тому ключем до розвитку справді успішного міжнародного співробітництва в освітній сфері здебільшого стають особисті контакти та обопільна зацікавленість на рівні вишів. «До прикладу, під час моєї попередньої дипломатичної каденції в Одесі я допоміг встановити тісні наукові зв’язки між Аріельським університетом (наймолодшим університетом Ізраїлю) та Південноукраїнським національним педагогічним університетом імені К.Д. Ушинського. Відтоді в одеському університеті працює ізраїльський професор із міста Аріель, щорічно відбувається студентська наукова конференція, збірники матеріалів якої видаються спільним коштом, захищаються докторські дисертації викладачів тощо», – зауважив Марк Довев.

Із чогось подібного пан Довев радить починати і нам. За зізнанням самого дипломата, у налагодженні плідних міжнародних зв’язків Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара з різними ізраїльськими університетами він вбачає не лише свою професійну місію, а й особистий інтерес. Адже з нашим університетом його пов’язують світлі юнацькі спогади. Цікаво, що до своєї репатріації в Ізраїль у 1993 році дніпрянин Марк Довев протягом одного року був студентом журналістського відділення філологічного факультету тоді ще Дніпровського державного університету. Тепер же у якості офіційного представника Держави Ізраїль він має бажання допомогти Alma mater встановити продуктивні зв’язки з ізраїльськими колегами.

Звичайно, епідемічна ситуація в усьому світі внесла корективи у форми міжнародної діяльності. Із настанням пандемії та унеможливленням реальних переміщень студентів все більшого значення набуває так звана цифрова (диджитальна) академічна мобільність – віртуальне навчання в іноземному університеті-партнері. «Я переконаний, що нова ситуація створила для нас також позитивні можливості. Адже карантин змусив нас мислити креативно й швидко перейти до онлайн-діяльності. І тепер майбутнє за тим, хто навчиться ефективно жити, навчатися і працювати у цьому просторі. А поки сподіватимемося, що скоро все погане закінчиться, і ми разом з Вами з новою силою повернемося до активної діяльності зі зміцнення культурних і наукових зв’язків між Україною та Ізраїлем», – сказав на зустрічі ізраїльський гість.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram