Версія для друку

Студентська доброчинність до Дня Святого Миколая

19 грудня – День Святого Миколая, коли християни – православні й католики вшановують святителя Миколая або Миколу Чудотворця, який жив у 270-345 роках в Малій Азії.

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара теж існує добра традиція до Дня Святого Миколая – Центр соціальних ініціатив і волонтерства (керівник – доцентка Зоя Бондаренко) разом із небайдужими студентами й викладачами готують знедоленим дітям подарунки. Цього року набори солодощів отримають вихованці дитячих будинків та діти з постраждалих від війни міст Донецької області – Красногорівки і Мар’їнки.

Миколай залишив світське життя і став священником, згодом – архиєпископом у лікійському місті Мира. Завдяки доброчинності і щирості його було визнано церквою як Святого.

Святитель допомагав бідним та сиротам. Щоб не принижувати людей милостинею, він вночі клав їжу та одяг на порозі убогих осель. Із часом люди довідалися про доброчинця і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами.

День святого Миколая з’явився в середньовічній Німеччині, де батьки дарували дітям одяг, ласощі та іграшки. Аби малюки повірили в чудеса Божого Угідника, дорослі підкладали їм подарунки таємно.

Українці з давніх часів вважали Миколу Чудотворця святим. На його честь побудовано багато церков. З’явилися й пам’ятники Миколаю в містах.

В Україні є багато традицій святкування Дня Святого Миколая. Так, на Слобожанщині було заведено збиратися разом після служби в церкві, дітям готували особливе печиво – миколайчики. На Харківщині був звичай святкувати триденні Миколині святки, готуючи кутю й узвар. А на Поділлі чекали «полазника» – добру людину, яка першою має зайти до хати.

Ще однією доброю традицією є звичай миритися зі своїми ворогами. Дівчата, які збиралися йти під вінець, зазвичай наводили лад: готували одяг і прикраси, в яких мали зустрічати сватів. А діти стали надсилати Святому Миколаю листи, в яких вони перераховували добрі справи та просили вибачення за погані.

За народними прикметами вважається, що Миколай приносить із собою морози, тому саме з 19 грудня зазвичай починається справжня зима. Якщо сильний мороз чи йде дощ – буде гарний врожай. Сніг, який випав до початку свята, принесе холодну зиму. А коли тепло, то й зима буде теплою.

Шануймо українські народні традиції!

Центр гуманітарних проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram