Версія для друку

У ДНУ триває дистанційна конференція Дніпровського консорціуму університетів

Протягом 20-21 жовтня на базі ДНУ проходить Всеукраїнська науково-практична конференція «Консорціуми університетів: забезпечення сталого розвитку ЗВО України та їхньої конкурентоспроможності». Представники 30 університетів, академічних інститутів та фахових коледжів із різних куточків України в онлайн-режимі обговорили нагальні питання розвитку освітньо-наукової галузі.

Учасників цього представницького зібрання на відкритті привітав виконувач обов'язків ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, професор Олег Дробахін. Олег Олегович найперше звернув увагу колег на те, що сучасні динамічні процеси у світі в цілому та освітній галузі зокрема породжують чимало складних проблем, які потребують оперативного вирішення. «І практика провідних світових ЗВО переконливо доводить, що одним із найдієвіших підходів у вирішенні комплексних проблем освітньо-наукової галузі нині стає об’єднання потенціалів закладів вищої освіти, академічних установ та сучасних науково-виробничих підприємств. Саме така співпраця дозволить забезпечити сталий розвиток і наших українських університетів та їхню конкурентоспроможність як на вітчизняному, так і на світовому ринку освітніх та наукових послуг», – підкреслив Олег Олегович, навівши для своїх колег приклад Дніпропетровщини. «Сьогодні, на жаль, випускники шкіл Київської, Львівської, Харківської областей мають вищий рівень знань, що на загальнонаціональному конкурсі вступників призводить до виділення більшого відсотку місць держбюджетного замовлення саме цим областям. І як наслідок – втрат для вишів Придніпровського регіону. Тож для вирішення посталих перед нашою вищою школою актуальних завдань у 2018 році був створений Дніпровський консорціум університетів (ДКУ). Засновниками цього освітньо-наукового об’єднання стали чотири найпотужніших закладів регіону: наш Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна, Національна металургійна академія України, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури за підтримки Придніпровського наукового центру НАН та МОН України. Неабиякий внесок у створення ДКУ тоді вніс ректор нашого університету, член-кореспондент НАН України, професор Микола Поляков, який нещодавно пішов із життя. Сумно. Боляче. Але діяльність має продовжуватися. Тож нехай ефективна робота нинішньої конференції буде доброю пам’яттю про Миколу Вікторовича. Відтак, дозвольте побажати нам усім цікавої і результативної праці, успіхів на терені освіти й науки та міцного здоров’я! Я дуже сподіваюся, що наша спільна робота відкриє нове розуміння, як побудувати якісний освітній процес у всіх непростих умовах і викликах сьогодення», – зазначив у вітальному слові Олег Дробахін.

Виконувач обов'язків ректора ДНУ виконав на відкритті ще одну приємну місію – вручив посвідчення про нагородження Анатолія Булата, голови Придніпровського наукового центру НАН та МОН України, медаллю академіка В. Моссаковського. Нагорода присвячена 100-річчю від дня народження почесного ректора ДНУ Володимира Івановича Моссаковського. «Хай ця медаль віднині буде своєрідним символом нашої співпраці, оскільки ми з Вами є послідовниками Володимира Івановича. Він був видатним діячем освітнього процесу та великим науковцем, який продемонстрував нам чудовий приклад продуктивної співпраці організацій нашого регіону», – додав Олег Олегович.

Висловлюючи подяку колективу й керівництву Дніпровського національного університету, Анатолій Федорович Булат, зі свого боку, відзначив, що мав щастя багато років співпрацювати з самим В. Моссаковським. «Майже 30 років тому Володимир Іванович брав активну участь у виборі мене членом-кореспондентом Академії наук та призначенні директором Інституту геотехнічної механіки НАН України, яким я керую й донині. Зазначу, що дії, які В. Моссаковський впроваджував задля тісної взаємодії освітнього процесу та наукової праці, вже тоді мали величезний успіх! І я радий, що започаткування консорціуму наших регіональних університетів не залишилося лише на папері, як це часто буває, а набуває сьогодні помітного розвитку. Адже, на мій погляд, об’єднання університетів з висококваліфікованою професурою й добре налагодженим освітнім процесом та (обов’язково!) усіх, без винятку, наукових установ, що володіють потужною експериментальною базою, – це поштовх до розвитку українських ЗВО, що на рівні зможуть конкурувати навіть із найкращими англомовними університетами», – сказав академік.

Про необхідність спільних організаційних та інтелектуальних зусиль впливових закладів освіти і науки у вітальному відеозверненні говорили також керівники університетів-учасників Дніпровського консорціуму – ректор Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Олександр Пшінько та ректор Придніпровської державної Академії будівництва та архітектури Микола Савицький.

Також на пленарному засіданні виступили по одному представнику від кожного ЗВО, що входять до складу консорціуму. Зокрема, наш Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара представляв декан історичного факультету, доктор історичних наук, професор Сергій Світленко. У своїй доповіді «"Дніпровський консорціум університетів" і розвиток сучасної гуманітаристики в українському інтелектуальному співтоваристві» Сергій Іванович зосередився на ролі гуманітаристики як важливої складової діяльності ДКУ, розповів про вже наявний позитивний досвід гуманітарної взаємодії та накреслив нові перспективні напрями подальших інтегративних зусиль учасників консорціуму. «Виникнення та посилення ролі регіонального консорціуму як інтегрованого освітньо-наукового осередку є надзвичайно важливою справою в розвитку всього сучасного українського інтелектуального співтовариства. Така форма інтелектуального співробітництва на основі комунікативно-інформаційної та матеріально-технічної інтеграції дозволяє не лише збагатити інтелектуальний освітньо-науковий простір країни, а й посприяти його стабілізації та модернізації», – наголосив науковець.

Подальший розгляд стратегій підвищення ефективності вищої школи України та обмін освітньо-науковими практиками продовжився у секційному форматі за трьома напрямами. Такими як: «Регіональні консорціуми – осередки інтелектуальної еліти», «Розвиток спільної бази фундаментальних і прикладних наукових досліджень та інтеграція їх результатів в освітній процес» та «Підвищення якості вищої освіти через забезпечення конкурентоспроможності випускників ЗВО на ринку праці». Фахівці з Дніпропетровської, Одеської, Луганської, Донецької, Київської, Харківської, Сумської та інших областей загалом представили понад 120 ґрунтовних, багатогранних наукових доповідей із широкої проблематики освітянської галузі.

Нинішня конференція – це тільки перше зібрання на тематику діяльності науково-освітнього об’єднання університетів, яке дозволить опрацювати спільні пропозиції щодо стратегії розвитку освітньої діяльності та наукових досліджень, відповідно до виданого у червні Указу Президента про вдосконалення вищої освіти України. Учасники Дніпровського консорціуму університетів переконані, що форум – далеко не останній і до нього залучатимуться нові фахівці від інших організацій. Усе задля єдиної загальної справи – забезпечення сталого соціально-економічного розвитку України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram