Версія для друку

8 вересня – Міжнародний день грамотності

ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності з 1966 року, прагнучи привернути увагу суспільства до проблеми неосвіченості й сприяти поширеності грамотності. Варто зазначити, що День грамотності щорічно присвячений певній темі, цьогоріч – це «Грамотність і багатомовність».

Відзначення Міжнародного дня грамотності стало вже традиційним і для нашого університету. Особливим цей день є й на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства, де студенти другого курсу написали творчі роботи на тему «Я – білінгв», поділившись своїми думками та сподіваннями з однокурсниками.

Свідоме ставлення до навчання – ознака освіченої, культурної людини. Через це кожен студент має зрозуміти, що з усіх наук найперше йому потрібно опановувати мову, навчитися грамотно користуватися нею не лише спонтанно, як природним даром, а і як своєрідним знаряддям думки, мовленнєвої діяльності, що допомагає передати світогляд, розкрити власну особистість. Певно, формуючи себе як фахівця в галузі розумової праці, слід замислитися, чи й справді оте знаряддя, тобто наша грамотність, належно відточене?

Освічених людей із кожним роком стає все більше, та боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою. Тож ця дата була запроваджена не лише на честь тих, хто дав людству писемність, але й усіх, хто навчає дітей і молодь. Його мета – донести, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства загалом, адже грамотність – один із незамінних інструментів, що потрібні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.

Заступник директора Центру історії
та розвитку української мови,
кандидат філологічних наук,
доцент кафедри української мови
Тетяна Шевченко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram