Версія для друку

ДНУ + Noosphere = 5 років інновацій

Виповнилося п’ять років співпраці ДНУ імені Олеся Гончара з громадською організацією «Асоціація Ноосфера». Однією з науково-освітніх ініціатив було відкриття на базі нашого університету Інжинірингової школи Noosphere, де студенти можуть безкоштовно розвивати власні ідеї під менторством досвідчених фахівців на сучасному обладнанні, створювати власні проекти за повної технологічної та маркетингової підтримки експертів Noosphere, знаходити однодумців.

1 квітня 2015 року у 9 корпусі ДНУ для урочистого відкриття нових лабораторій Noosphere Engineering School зібралися топ-менеджери громадської організації «Асоціація Ноосфера» та представники ректорату ДНУ. З того часу офіційна адреса Інжинірингової школи – м. Дніпро, вул. Наукова, 13.

До проектних команд Noosphere Engineering School у м. Дніпро входять переважно студенти ДНУ, які за п’ять років насиченої діяльності розробили 42 інноваційні проекти. Серед них: система контролю критичних ситуацій для автомобіля Амулет; управління окремими розетками через інтернет; 3D-глобус, що з'єднує швидкомінливі зображення в одне нерухоме; Sense Bridge – передача тактильних відчуттів на відстані; Laser Clock – годинник, у якому замість стрілок працюють лазерні промені; «Марсохід» – робот з маніпулятором, двома камерами, акселерометром, гіроскопом, магнітометром, ультразвуковими датчиками, GPS та модулем телеметрії тощо. Найбільш значимі з проектів: програмний комплекс ArtOS, мобільний додаток «Моя поліція», Best device for FAI, веб-додаток EOS News, «Студентська ракета».

Ректор ДНУ, член-кореспондент НАН України Микола Поляков вважає співпрацю вдалою для обох сторін, але найголовніше – розширення можливостей для реалізації студентських ідей: «Підтримка інженерних напрямів, якими завжди славився ДНУ, є пріоритетними для нас. Незаангажоване мислення молодих людей дозволяє сформулювати інноваційні ідеї, а під керівництвом досвідчених науковців університету, за фінансової та організаційної підтримки Інжинірингової школи ці ідеї втілюються в прототипи, стартапи, мобільні додатки – корисні для людей, важливі для розвитку науки, сприятливі для довкілля».

Зокрема, у квітні 2018 року в рамках проекту «Студентська ракета» ментори Школи, студенти ДНУ та експерти Південного машинобудівного заводу ім. О. М. Макарова розробили і запустили ракету-носій легкого класу і тестовий супутник-прототип CanSat. Уперше в Україні «Студентська ракета» злетіла на висоту 2,5 км й успішно скинула корисне навантаження. А в травні 2019 року на території полігону Павлоградського механічного заводу команда «Студентська ракета» провела другий запуск. У листопаді відбувся пуск ракети-носія легкого класу «К80 Meteo 7000», розробленої в рамках третього етапу цього проекту.

У червні 2016 року студенти ДНУ стали учасниками першого в Дніпрі фестивалю робототехніки та інновацій BestRoboFest, організованого ГО «Асоціація Ноосфера». Це фестиваль нового формату, який об'єднує змагання робототехніків, лекторій за участі досвідчених стартаперів, виставку інноваційних технологій, конкурси та ігри для зовсім юних шанувальників гаджетів. За роки проведення фестивалю були задіяні понад 300 волонтерів, переважна більшість з яких – студенти нашого університету.

У серпні 2016 року в Україні вперше пройшов чемпіонат світу з ракетомодельного спорту, де Інжинірингова школа організувала гонки дронів Copter Race та демонструвала технічні розробки, створені студентами. Змагання проводяться під егідою Міжнародної авіаційної федерації та сприяють впровадженню інновацій зі сфери дронів у життя людей.

У грудні 2017 пройшов перший космічний турнір Star Track, де студенти та випускники ЗВО України представили власні розробки у сфері космічних досліджень та змагалися за можливість реалізації практичної моделі проекту. У результаті пітчинг-сесії, переможцями стали команди фізико-технічного факультету ДНУ та Фахового коледжу ракетно-космічного машинобудування ДНУ.

У 2016 році студенти факультету прикладної математики – учасники Noosphere Engineering School, запустили в Google Play і App Store мобільний додаток MyPol (Моя поліція). За допомогою додатку можна відправити патрульним поліції сигнал SOS одним кліком, отримувати екстрені повідомлення від поліції, викликати наряд, оцінити роботу поліцейських, залишити скаргу або відгук про конкретного співробітника, а також читати новини поліції або шукати найближче відділення на інтерактивній карті. Проект отримав підтримку Міністра внутрішніх справ України А. Авакова і Національної поліції. А в травні 2020 році проект офіційно впроваджується по всій країні в рамках співпраці з МВС України. Тепер за допомогою MyPol кожен може повідомити правоохоронцям про порушення.

У жовтні 2018 команда Noosphere Engineering School завершила розробку пристрою, який буде використовуватися у змаганнях з повітроплавання (переміщення в атмосфері Землі на літальних апаратах, легших за повітря). Студенти ДНУ стали єдиними, хто зміг надати прототип свого проекту – Best device for FAI згідно з технічним завданням, запропонованим Міжнародною авіаційною федерацією.

У вересні 2019 наші студенти створили платформу для відстежування й аналізу стихійних лих та антропогенних катастроф. Веб-додаток EOS News розроблено для відстеження стихійних лих і катастроф, комбінуючи дані про локацію події, супутникові знімки, додаткову інформацію з медіаджерел і соціальних мереж.

У квітні 2020 вийшла бета-версія веб-сервісу YourAirTest, розробленого у Noosphere Engineering School студентами ДНУ. YourAirTest – це відкрита геоінформаційна платформа для збору, обробки та аналізу даних про якість атмосферного повітря на основі показань наземних моніторингових станцій і супутникових даних з метою підвищення рівня знань про екологічний стан атмосферного повітря.

Команда проекту «DEMI», створеного у 2019 році, працює у двох суміжних напрямках – доповненій та віртуальній реальності. Наразі реалізовано два проекти: віртуальні уроки для оновленого дніпровського планетарію та мобільний додаток Gagarin Park з міні-іграми, віртуальними масками та майбутніми спорудами парку в доповненій реальності. Додаток Gagarin Park створений студентами ДНУ для реконструйованої у 2019 році «Асоціацією Ноосфера» частини парку ім. Юрія Гагаріна, де були оновлені бордюри, покладена тротуарна плитка, встановлені зручні лавки, зони wi-fi, ліхтарі.

Також варто відзначити, що діяльність Noosphere Engineering School базується на взаємодії студентів ДНУ та менторів, які діляться досвідом у сфері бізнес-менеджменту, створення інженерних проектів, конструювання, моделювання, програмування тощо. Зокрема, у 2014 році була відкрита перша науково-технічна лабораторія з проблематики створення IT-систем. За кілька років існування лабораторії понад 500 студентів ДНУ отримали додаткові знання в IT-галузі. Також наприкінці 2014 року Noosphere Engineering School започаткувала новий напрям ─ лабораторію робототехніки та електроніки і запуск нових інженерних програм. Щороку близько 120 студентів Дніпра створюють hardware та software IT-проекти.

Відповідно до договорів між ДНУ та «Асоціацією Ноосфера» у 2016-2019 роках на базі нашої Інжинірингової школи проходили практику понад 300 студентів різних спеціальностей.

Засновник ГО «Асоціація Noosphere» та меценат Макс Поляков говорить про діяльність Noosphere Engineering School: «Я – прихильник вертикальної інтеграції знань і вважаю, що основою вдалого бізнесу мають бути наукові знання та дослідження в поєднанні з філософією. Саме тому співпраця з університетами є пріоритетним напрямком діяльності ГО «Асоціація Noosphere». Дніпровський національний університет став першим, експериментальним майданчиком, і, як показала практика, - одним з найбільш плідних за кількістю проєктів та студентів, що були до них залучені. Маю надію, що у другому п’ятиріччі ми перевершимо власні досягнення».

Михайло Рябоконь, голова ГО «Асоцiацiя Noosphere», так підсумував напрацювання Інжинірингової школи Noosphere: «Перші роки Noosphere Engineering School – це не просто роки становлення та пошуку формату, це роки відпрацювання робочої моделі, яку ми змогли пізніше масштабувати в інших ЗВО. Лабораторії Школи – унікальне явище на теренах України. Ми тестували модель стартап-інкубаторів та акселераторів, намагалися вийти за межі поняття «школа - навчальний заклад» та відповідати розумінню школи як наукового колективного організованого розуму, що концентрує досвід декількох поколінь. На практиці сьогодні Школа уособлює найяскравіший прояв колективної форми творчості вiльних особистостей під безпосереднім ідейним і практичним керівництвом менторів. І я вважаю, що експеримент виявився не просто вдалим (адже ми отримали очікуваний результат), а й перспективним: є напрями, робота за якими може вдосконалити сучасну систему освіти, зробивши її менш схоластичною».

ГО «Асоціація Ноосфера» та Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара й надалі проводитимуть заходи, що підвищують інтерес молоді до високотехнологічних галузей знань та престижність професії інженера, популяризують науковий підхід до широкого спектру діяльності суспільства.

Тетяна Булана,
керівник Noosphere Engineering School на базі ДНУ ім. Олеся Гончара,
доцент кафедри математичного забезпечення ЕОМ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram