Версія для друку

Від актора до артиста: півстоліття творчого життя

19 лютого в Палаці студентів відбулася презентація нового проекту – мистецької вітальні «Світ краси», яка є продовженням доброї традиції зустрічей в рамках культурологічного клубу «В гостях у ректора ДНУ». Гостем університету став заслужений артист України, актор Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка Вілен Головко.

Зустріч «Від актора до артиста: півстоліття творчого життя» відкрив директор Центру гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко: «Наш університет плекає давню дружбу з театром імені Шевченка. Свого часу гостями культурологічного клубу були відомі актори театру – народні артисти Лідія Кушкова та Василь Крачковський. Двічі на рік студенти відвідують цікаві, змістовні й емоційно насичені вистави, які викликають захоплення і залишають у серці хвилюючі спогади. Ось і тепер ми обрали для розмови одного із яскравих представників сучасної культури Дніпра, добре відомого студентам і педагогам провідного актора театру імені Шевченка, заслуженого артиста України Вілена Головка. Адже він задіяний у більшості основних вистав, є талановитим режисером і активним організатором глядачів, чудово створює на сцені різнопланові самобутні ролі. Згадаймо хоча б мудрого рибалку у «Старому і море» та Ґрига у «Безіменній зірці».

Валентин Васильович розповів глядачам деякі факти з насиченої біографії митця. Народився Вілен Романович Головко у квітні 1945 року в селі Межиріч Канівського району Черкаської області. Закінчивши Київський державний інститут театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого, був актором у Івано-Франківському музично-драматичному театрі імені І. Франка та Дніпропетровському російському драматичному театрі імені М. Горького. Працював на адміністративних посадах – заступником директора з організації глядача Норільського заполярного театру імені В. Маяковського, директором Ачинського драматичного театру та Черкаського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка. У 1990-х знявся у низці телефільмів Дніпропетровського творчого об’єднання «Воля»: Ляборд («Фермерські пригоди»), Намісник («Йогана – жінка Хусова» Л. Українки), Іуда («На полі крові» Л. Українки). З 1995 до 2007 року – актор Білого театру на основі музею імені Ф. Достоєвського у м. Санкт-Петербург.

Повернувшись 2007 року до Дніпра, Вілен Романович став актором і режисером Дніпровського національного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка. Творчість актора вирізняється глибоким аналізом ролей і сильним сценічним темпераментом, що демонструють його кращі театральні ролі: Діоген («Діоген» Б. Рацера та В. Константинова), Винокур («Майська ніч» М. Гоголя), Пузир («Хазяїн» І. Карпенка-Карого), Виборний («Наталка Полтавка» І. Котляревського), Віктор Забіла («Його сіятельство поет…» Г. Штоня), Граф Головко («Бал» Л. Кушкової), Жорж («Милі Дітки» Ф. Кампо), Бальбоа («Дерева вмирають стоячи» А. Касони). Актор є лауреатом фестивалю, присвяченого 140-річчю з дня народження Лесі Українки.

Взявши слово, Вілен Головко одразу зацікавив студентів і педагогів захопливою історією свого життя. Навчання в музичній школі по класу фортепіано, перша режисерська робота під час служби в армії, диригування в дивізійному ансамблі, зустріч з відомим кінорежисером Миколою Мащенком, співпраця з театром «Слово» Спілки письменників України, участь у творчих вечорах видатних українських письменників Олеся Гончара і Михайла Стельмаха – все це було яскравим початком його творчого шляху.

Відповідаючи на запитання ведучого і студентів, гість велику увагу приділив своїм самостійним творчим проектам. «Де твій брат Авель?» – сучасне осмислення подій Другої світової війни, ветераном якої був батько Вілена Головка. Актор прочитав уривок з моновистави, де прозвучало питання моральної відповідальності того, хто пробачає злочин.

Моновистава «Повернення до раю», створена за щоденниками і творами Тараса Шевченка, відкриває нові сторінки життя генія українського народу. Вілен Романович прочитав цікаві спогади Тараса Григоровича про подорож на пароплаві Волгою та вірші з «Кобзаря».

Подякувавши за теплу зустріч, організовану Центром гуманітарних проблем освіти та виховання молоді, Вілен Головко запросив педагогів і студентську молодь відвідати прем’єри театру імені Шевченка. А директор Центру, професор Валентин Іваненко презентував акторові інтелектуальний подарунок – набір видань до 100-ліття нашого університету.

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних
проблем освіти та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram