Версія для друку

Всеукраїнською олімпіадою ДНУ розпочав Рік математики

Викладачі механіко-математичного факультету ДНУ активно долучилися до проведення першого та другого туру III етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з математики в Дніпропетровській області, які пройшли 19 та 26 січня. Згідно з пропозицією Президента України В.О. Зеленського від 2 грудня 2019 р. та Постановою Президії Національної академії наук України № 338 від 18.12.2019, 2020 рік оголошено Роком математики в Україні.

Учні загальноосвітніх навчальних закладів, що стали переможцями II етапу, увійшли до складу команди району або міста відповідно. Тож учасниками математичних змагань стали 323 учні з різних куточків нашого регіону.

Загалом, учнівська олімпіада з математики покликана популяризувати математичні досягнення та їхню реалізацію в техніці й новітніх технологіях; зацікавлювати молодь точними науками та підвищувати інтерес до поглибленого їх вивчення, виявляти обдарованих учнів і сприяти реалізації їхніх здібностей; залучати викладачів, аспірантів та студентів до активної співпраці з обдарованими учнями.

На відкритті олімпіади декан механіко-математичного факультету ДНУ, професор Олександр Хамініч привітав юних математиків, розповів про факультет, його сторічну історію та сьогодення, про відкриття нових освітніх програм у рамках спеціальності 111 Математика та запропонував одинадцятикласникам вступати на всі спеціальності мехмату.

Для організації та проведення олімпіади був створений організаційний комітет, призначені координатори, експерти-консультанти, а для перевірки завдань та оцінювання результатів – журі. Журі на чолі з завідувачем кафедри математичного аналізу та теорії функцій ДНУ, доктором фізико-математичних наук Наталією Парфінович сформували з провідних математиків, здебільшого викладачів ДНУ, а також учителів та методистів. Зазначимо, що серед членів журі були представники всіх чотирьох математичних кафедр механіко-математичного факультету. Їхня участь у заході важлива ще й з погляду поглиблення навичок для фахової підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю 014.04 Середня освіта (математика), акредитацію магістерської освітньої програми якої провело НАЗЯВО у грудні 2019 р.

Для складання завдань голова журі та координатори сформували предметно-методичну комісію, до якої увійшли переважно фахівці механіко-математичного факультету ДНУ. Саме члени предметно-методичної комісії забезпечують високий науковий рівень змісту завдань, підготовлених окремо для кожного класу – із сьомого по одинадцятий.

По завершенні першого туру учасників проконсультували щодо виконаних завдань, на сайті олімпіади розміщені вказівки або розв’язки задач, наведені критерії їх оцінювання.

У рамках заходу декан факультету та завідувачка кафедри математичного аналізу і теорії функцій Наталя Парфінович провели нараду з учителями математики, які представляли команди учасників. На нараді обговорили проблемні питання, пов’язані з активізацією, поширенням та поглибленням математичної підготовки учнів, втратою позицій в опануванні фундаментальними дисциплінами школярами, розривом між математичними знаннями випускників і необхідною базою для навчання в закладах вищої освіти, тощо.

Для довідки. 40-ва сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО прийняла рішення про щорічне святкування Міжнародного дня математики 14 березня, тим самим надаючи цій дисципліні ключового статусу як у житті людства, так і виборі шляхів подальшого розвитку суспільства.

Фундаментальна, природничо-математична освіта важлива для формування нової еліти, зростання інтелектуального потенціалу і виховання нового покоління, здатного вивести Україну на сучасний рівень економічного, науково-технічного та технологічного розвитку.

Механіко-математичний факультет


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram