Версія для друку

До Всесвітнього дня ґрунтів

Щороку 5 грудня за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day).

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара підготовкою фахівців ґрунтового напряму в межах спеціальностей 101 «Екологія» та 091 «Біологія» займається колектив кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології, який бере активну участь у розвитку вітчизняного ґрунтознавства, у виконанні комплексних ґрунтових досліджень на території України та інших країн.

На кафедрі функціонують 3 наукові лабораторії ґрунтового спрямування: фізики ґрунтів (дослідження гранулометричного складу, щільності, структурно-агрегатного складу, теплофізичних властивостей, електрофізичних показників, кольорових характеристик та ін.); хімії ґрунтів (дослідження органічної речовини, вмісту поживних речовин – NPK, водорозчинних сполук, ємності поглинання, обмінних катіонів та ін.); мікроморфології ґрунтів (дослідження мікробудови ґрунтів, зокрема мінералогічного складу, мікроструктури, мікроформ органічної речовини та ін.).

Співробітники кафедри входять до складу Наукової ради з проблем ґрунтознавства Національної академії наук України, яку до 2016 року очолював член-кореспондент НАН України, професор ДНУ А.П. Травлєєв.

Усі науковці кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології є членами громадської організації «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків». Завідувач кафедри доцент В.А. Горбань є головою Дніпропетровського відокремленого підрозділу цієї організації.

Участь співробітників кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології
(проф. В.М. Зверковський, доц. В.А. Горбань, доц. В.М. Яковенко, доц. О.В. Котович)
у роботі ХІ Делегатського з’їзду ґрунтознавців та агрохіміків України ((Харків, 17-21 вересня 2018 р.)

Науковці кафедри з іспанськими колегами з Університету Кордоби виконують спільні науково-дослідні роботи щодо визначення еволюції та генезису ґрунтів степової зони України, що дозволяє використовувати вузькоспеціалізоване сучасне обладнання для отримання актуальних наукових результатів.

Напередодні відзначення Всесвітнього дня ґрунтів колектив кафедри отримав із Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» підтвердження про включення кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології ДНУ до складу Міжнародної мережі моніторингу чорноземів (International Black Soil Monitoring Network) як одного з чотирьох регіональних центрів України.

Усе це свідчить про переконливі здобутки та блискучі перспективи ґрунтової наукової школи ДНУ.

Для довідки. Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний конгрес ґрунтознавців (International Union of Soil Sciences) у 2002 р. За ініціативи Таїланду і в рамках Глобального ґрунтового партнерства ФАО підтримала офіційне проголошення Всесвітнього дня ґрунтів як глобальної платформи з поширення знань. У червні 2013 р. делегати Конференції ФАО одноголосно виступили на підтримку Всесвітнього дня ґрунтів і звернулися до Генеральної Асамблеї з проханням прийняти відповідну резолюцію на її 68-й сесії. У грудні 2013 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 грудня Всесвітнім днем ґрунтів (A/RES/68/232). Крім того, 2015 рік став Міжнародним роком ґрунту.

Ґрунт – це невідновлюваний ресурс! Сьогодні 33% ґрунтів світу вважаються деградованими. У Європі щогодини під зростаючі міста йде 11 гектарів ґрунтів. В Україні більше 40% ріллі потерпає внаслідок зменшення вмісту гумусу і поживних речовин, більше 30% – внаслідок водної і вітрової ерозії, майже 40% – внаслідок переущільнення.

Завідувач кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології,
доцент Вадим Горбань


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram