Версія для друку

Від віртуальної школи до реальної освіти

У середині грудня фізико-технічний факультет ДНУ провів для учнів віртуальної обласної аерокосмічної школи профорієнтаційну екскурсію.

На очне зібрання віртуальної школи прибули учні 8-11 класів не лише з Дніпра, а й з усіх найбільших обласних станцій юних техніків, а саме з Кривого Рогу та Покровського району, Марганця, Жовтих вод, Нікополя, а також з Піщанської опорної загальноосвітньої школи 1-3 ступеня Новомосковського району. Віртуальна аерокосмічна школа працює на базі Комунального закладу позашкільної освіти «Дніпровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді» з 2012 року.

Зустріч розпочалася в залі засідань фізико-технічного факультету корпусу №10. Кожен із завідувачів профільних кафедр розповів про можливості та переваги навчання на фізико-технічному факультеті за спеціальностями аерокосмічної галузі. Профорієнтаційні доповіді були спрямовані на допомогу молоді при виборі майбутньої професії.

Від студентської ради факультету про навчання на фізтесі розповів Олександр Сідаш. Він говорив не лише про навчання, а й про студентське дозвілля, розповідь про яке аудиторія сприйняла активно. Олександр відзначив, що на факультеті, та й в університеті загалом, проводяться як різноманітні конкурси та олімпіади, так і розважальні заходи, такі як «Містер та Міс ФТФ», «День першокурсника», «Кубок ректора» та багато інших. Талановиті та ініціативні школярі мають змогу проявляти себе на щорічній обласній науковій конференції «Мирний космос» та на республіканській науковій конференції «Зоряний шлях». Для студентів та аспірантів такі можливості надає міжнародна молодіжна конференція «Людина і космос». Наприкінці він підкреслив, що факультет має свій сайт та сторінки в соцмережах «Фейсбук» та «Інстаграм», де висвітлюються найяскравіші події факультету.

Після короткого усного знайомства з факультетом для учнів провели пізнавальну екскурсію кафедрами. Наприклад, на кафедрі проектування та конструкцій літальних апаратів відвідувачі побачили різноманітні експонати ракетно-космічної техніки. Завідувач кафедри Василь Шевцов розповів про відомі в усьому світі ракети «Зеніт» і «Сатана», спроектовані ДП КБ «Південне», що протягом уже більше трьох десятиріч є найдосконалішими у світі.

На кафедрі систем автоматизованого управління її завідувач Анатолій Кулабухов ознайомив учнів із мікро- та макро-супутниками, різновидами технологій геолокації, навігації та стабілізації космічних апаратів. Одному з присутніх він навіть дозволив спробувати керувати процесом на макеті космічного апарату.

Опісля цього учні побували на кафедрі двигунобудування, де її завідувач Юрій Мітіков запросив екскурсантів оглянути рідинні і твердопаливні двигуни та їхні окремі частини.

Наприкінці екскурсії перейшли до корпусу №13, де завідувач кафедри механотроніки Сергій Алексєєнко ознайомив школярів з різноманітними дивовижними пристроями та продемонстрував сучасного робота, зібраного студентами.

Знайомство з технікою дуже вразило юнаків та дівчат. Їм дуже сподобалася можливість доторкнутися до деяких незвичних експонатів. Після екскурсії школярі мають можливість не лише замислитися про свою майбутню професію, але й обрати її для подальшого втілення у життя. Дуже задоволені, переповнені емоціями та враженнями учні покинули фізтех, але обіцяли вже незабаром, хто через півроку, хто через рік-два обов’язково повернутися в ДНУ для навчання і розробки космічної техніки третього тисячоліття.

Завідувач кафедри проектування та
конструкцій літальних апаратів
Василь Шевцов,
студентка факультету систем і
засобів масової комунікації
Анастасія Давидова


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram