Версія для друку

Піклуючись про здоров’я колективу

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара провели лекцію-інструктаж для співробітників із надання невідкладної медичної допомоги. 30 представників різних структурних підрозділів ДНУ отримали аптечки першої медичної допомоги.

Усі набори для надання екстреної медичної допомоги придбані за кошти профспілкового комітету ДНУ. Детальний розбір комплектації аптечок і загальний інструктаж для відповідальних осіб провів доцент кафедри загальної медицини з курсом фізичної терапії факультету медичних технологій діагностики та реабілітації, кандидат медичних наук Павло Полушкін. «Моє головне завдання сьогодні – прищепити співробітникам університету, які не є медиками, навички надання першої долікарської допомоги потерпілим у найрізноманітніших невідкладних випадках, у тому числі й без ліків. Адже дуже часто здоров’я і життя людини залежить саме від швидкості і кваліфікованості дій оточуючих в моменти, коли немає часу чекати прибуття бригади «швидкої». А в нашому житті таких випадків, на жаль, безліч», – говорить лікар із 55-річним стажем Павло Микитович.

На початку лекції Павло Полушкін зосередився на аналізі вмісту медичних аптечок. Призначені для багаторазового використання, вони якнайкраще придатні для надання різного роду першої долікарської допомоги. Зокрема, у запропонований аптечний набір входить короткий довідник з екстреної допомоги, а також весь спектр необхідних лікарських засобів та інструментів. По-перше, це комплекти перев'язувальних матеріалів (стерильні бинти, вата, серветки та пластирі), а також засоби і пристосування для зупинки кровотеч та обробки ран (кровоспинні джгути й антисептики: перекис водню, спиртовий розчин йоду і водний розчин гідроксиду амонію – нашатирний спирт). Також у комплектацію аптечок входять різні засоби для медикаментозної допомоги на випадок інтоксикацій (чорне активоване вугілля, «Фталазол»), знеболювання («Анальгін», «Аспірин») тощо. Крім цього, в аптечках можна знайти необхідні медичні інструменти для надання ефективної допомоги: маска для штучної вентиляції легенів, ножиці, пінцет та інше.

Друга частина інструктажу присвячувалася диференційній діагностиці станів потерпілих. Павло Микитович докладно розповів про загальні принципи і прийоми надання першої долікарської допомоги відповідно до характеру одержаних пошкоджень та станів постраждалих. Наприклад, працівники ДНУ дізналися, як правильно оцінити стан постраждалого при різних видах порушення свідомості (непритомність, шок, колапс, кома); як провести термінову серцево-легеневу реанімацію (прийоми штучного дихання та закритого масажу серця), а також про ефективний комплекс заходів із зупинки артеріальної чи венозної кровотеч (накладення джгутів і тісної пов’язки, пальцевого затиснення судин тощо).

Наприкінці зустрічі лікар Полушкін додатково відповів на всі запитання присутніх. Заняття аудиторії неабияк сподобалося. Ось як говорить Наталя Теус, завідувачка навчальної лабораторії кросмедіа кафедри масової та міжнародної комунікації факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ: «Лекція однозначно була цікава та інформативна. В умовах обмеженого таймінгу викладачу вдалося пояснити нам усі найпростіші медичні дії для швидкої та невідкладної допомоги постраждалим – чи то нашим колегам, чи студентам. Сподобалося, як гарно працював з аудиторією Павло Микитович. Таку, здавалось би, «офіційну», доволі складну і серйозну інформацію він зміг подати зрозумілою мовою, а деякі особливо лякаючі місця навіть розряджував жартами. На мою думку, подібні лекції необхідно періодично проводити й для більш широкого кола слухачів. Така інформація особливо актуальна у наш непростий час. Зараз ми потребуємо багато спеціалістів, здатних надавати професійну долікарську та лікарську допомогу. Хоча, звісно, при цьому мають існувати певні психологічні обмеження для людей, які усе ж не звикли надавати допомогу ближньому».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram