Версія для друку

Почесний доктор ДНУ Л.Кучма взяв участь в урочистому засіданні вченої ради університету

До Палацу студентів ДНУ на традиційну вересневу зустріч з одногрупниками завітав Президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма. Зустріч уславлених випускників фізико-технічного факультету 1960 року проходила у форматі розширеного засідання вченої ради університету, під час якого Леонід Данилович відзначив іменними стипендіями нову плеяду кращих студентів фізтеху.

Відкривати новий навчальний рік такою знаковою подією, що уособлює органічний зв’язок різних поколінь легендарного фізтехівського племені, у нашому університеті вже стало доброю традицією. Адже подібні зібрання є запорукою збереження і примноження кадрового потенціалу та реальних досягнень у вітчизняній ракетно-космічній галузі. Для кожного з поколінь – й убілених сідинами випускників ФТФ-60, й нинішніх викладачів і студентів – таке щире спілкування стає унікальною нагодою для фахового діалогу про минуле, сьогодення та майбутнє однієї із проривних сфер сучасного науково-технічного прогресу. Цього разу аби поспілкуватися з молоддю й дізнатися про сьогоденне життя рідного факультету до Палацу студентів приїхало близько 50 фізтехівців 1960 року випуску.

«Звичайно, ми пишаємося нашими фізтехівцями усіх поколінь, які своєю самовідданою звитяжною працею формували і утверджували високий міжнародний авторитет України як космічної держави, сприяли зміцненню позицій альма-матер як класичного «космічного» університету, що став всесвітньо відомою «кузнею кадрів» у високотехнологічних галузях знань та виробництва. Напевно, можна без перебільшення стверджувати: все, що народжувалося й створювалося у вітчизняному ракетобудуванні з другої половини XX століття, так чи інакше було пов’язано з іменами наших вихованців – творців нової техніки», – зазначив на початку зустрічі ректор Микола Поляков.

Нинішнє покоління студентів фізтеху гідно продовжує справи старших колег. Саме тому на підтримку найуспішніших вихованців факультету у 2005 році Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» встановив престижну стипендіальну програму, яка заохочує молодь до вагомих успіхів у навчанні, в науковій та громадській роботі. Цьогоріч такими іменними стипендіатами стали семеро кращих студентів ФТФ.

І це не єдині здобутки за підсумками минулого навчального року на факультеті. Для розвитку та примноження своїх славних традицій, зміцнення престижності унікальних освітніх спеціальностей і наукових досліджень фізтех ДНУ зробив чимало. Наприклад, за результатами вступної кампанії-2019, на навчання за І (бакалаврським) освітнім рівнем було набрано 117 осіб (із них 9 іноземних громадян), за ІІ (магістерським) рівнем – 88 осіб; 15 осіб (більшість з яких є співробітниками КБ «Південне» імені М.К. Янгеля) прийнято до аспірантури факультету.

Крім того, згідно з освітніми планами ФТФ, була успішно ліцензована нова спеціальність «Технологія захисту навколишнього середовища» (І освітній рівень) та видано більше десятка підручників і навчальних посібників. Викладачі та студенти факультету традиційно брали участь у таких міжнародних фахових конференціях, як: «Людина і космос», «Дніпровська орбіта», «Космические технологии: настоящее и будущее» та інших. Восьмеро наших студентів-фізтехівців IV-V курсів навесні цього року стали переможцями Всеукраїнського конкурсу «Авіатор-2019» й отримали гранти на поїздку до престижних Міжнародних авіасалонів в Парижі (Франція) та Лондоні (Велика Британія). Також у травні 2019 року на полігоні Павлоградського механічного заводу відбувся черговий старт студентської ракети CanSat у межах реалізації спільного проекту Інжинірингової школи, заснованої ДНУ та ГО «Асоціація Ноосфера». Конструювання, виготовлення, програмування і випробування ракети об’єднали досвідчених науковців-менторів, студентів фізико-технічного факультету та факультетів прикладної математики, фізики, електроніки та комп’ютерних систем. Студенти цих технічних факультетів – майбутні розробники новітньої техніки й інноваційних технологій – тоді отримали безцінний досвід втілення проекту від ідеї до запуску. Незабутній досвід фізтехівці здобули й під час навчання в Середньосхідному технічному університеті м. Анкара (Туреччина), двоє студентів якого за програмою академічного обміну Erasmus Mundus так само були направлені на навчання до нашого університету. А от міжнародна діяльність учених фізико-технічного факультету університету виявилася під час сумісних наукових експе¬риментів в галузі ракетного двигунобудування із колегами з Університету Глазго (Шотландія, Велика Британія).

Серед інших помітних подій у науковому житті фізтеху за минулий навчальний рік – відкриття двох спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій за ракетно-космічною тематикою та створення (за наказом МОН України) Центру колективного користування науковим обладнанням «Інноваційні технології і матеріали».

Також на шляху до зміцнення позицій фізико-технічного факультету ДНУ в сучасній науковій і освітянській системі влітку було підписано угоду з НУ «Київський політехнічний інститут» імені Ігоря Сікорського. Саме до фізтеху Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара науковці КПІ звернулися в пошуках бази і фахівців для практичного наповнення змісту навчання за космічними спеціальностями, які в нашому університеті завжди дбайливо і далекоглядно зберігалися.

У практичній площині активно продовжувалася і давня співпраця фізтеху ДНУ з Конструкторським бюро «Південне». Зокрема, з цим підприємством університетом укладено договори на виконання робіт на загальну суму 3,5 мільйонів гривень. До речі, 17 співробітників нашого фізико-технічного факультету також були нагороджені почесною медаллю «За заслуги» перед КБ «Південне».

Не менш серйозні плани і проекти має фізтех ДНУ і на найближчу перспективу. Ними з Леонідом Даниловичем під час урочистого засідання та подальшого неформального спілкування докладно поділилася університетська громада. «Я завжди радію зустрічі з рідним університетом і своїми однокурсниками. Це ніби зустріч із юністю, від якої ти щоразу стаєш молодшим. І за це я сьогодні вдячний і нашому новому талановитому поколінню, й усім фізтехівцям, у кого залишається міцна віра у завтрашній день свого факультету, університету й України в цілому», – зазначив видатний випускник.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram