Версія для друку

Гімн справжньому коханню

Студенти Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара мали змогу по-новому відкрити для себе творчість видатних представниць української культури – поетеси Ліни Костенко і режисера Лідії Кушкової.

Спеціально для молоді, 26 вересня у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбулася прем’єра вистави народної артистки України Лідії Кушкової «Суд і сповідь» за віршованим романом Ліни Костенко «Маруся Чурай». «Цей твір – гімн справжньому коханню», – сказала Лідія Степанівна, представляючи поетичну драму. Вона розповіла глядачам про пам’ятну зустріч з Ліною Василівною й надзвичайні людські якості і творчі здібності видатної української поетеси.

Головна героїня роману і спектаклю – Маруся Чурай (1625-1653), легендарна українська народна співачка часів Богдана Хмельницького. Батька Марусі – козацького сотника Гордія Чурая стратили поляки за повстання. А сама вона створювала бойові пісні, які вели козацьке військо до перемог. Дівчину засудили до смерті за вбивство невірного нареченого – Гриця Бобренка, але гетьман помилував її.

Лідія Кушкова взяла для інсценізації початкову частину роману, де зображено суд над Марусею та її сповідь у в’язниці. У центрі поетичної драми – не тільки особиста доля дівчини, але й її переплетіння з долею України в буремні часи Хмельниччини. Народні пісні і традиції, повсякденне буття мешканців тогочасної Полтави, тривожна атмосфера Визвольної війни – все це майстерно відображено у виставі.

Глядачів вразила надзвичайно емоційна й прониклива акторська гра заслуженої артистки України Світлани Сушко – виконавиці головної ролі. Здавалося, що перед залом справді стоїть Маруся Чурай й щиро сповідається у своїх почуттях і душевних стражданнях. Актрисі майстерно вдалося показати духовну велич народної героїні, для якої честь, вірність і кохання були вищими за людський осуд і навіть власне життя.

Понад 200 студентів нашого університету, які відвідали театр в рамках діяльності культурологічного клубу «В гостях у ректора ДНУ», вдячними оплесками оцінили талановиту роботу режисера і акторів, котрим майстерно вдалося відтворити на сцені один з кращих поетичних творів української літератури ХХ століття.

Сергій Ляпін,
старший лаборант Центру гуманітарних
проблем освіти та виховання молоді
Фото зі сторінки Facebook
«Днепр театральный»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram