Версія для друку

ФПМ відсвяткував 35-річний ювілей

З 20 по 24 травня факультет прикладної математики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара відсвяткував 35-річний ювілей. Таку дату потрібно відзначати грандіозно. Саме тому вирішили відсвяткувати тиждень факультету – HAPPY, 35th #ANNIVERSARY WEEK.

Свої витоки факультет бере з фізико-математичного факультету Дніпропетровського університету. Безпосередньо його історія починається з 1984 року, коли за ініціативи ректора Володимира Моссаковського був створений факультет прикладної математики. 35 років – це розквіт життя. Багато вже зроблено, чимало цілей досягнуто, але попереду ще досить часу, щоб реалізувати все найцікавіше і захоплююче.

Протягом святкового тижня було заплановано різноманітні заходи.

У понеділок, 20 травня, пройшла конференція з успішними випускниками факультету Іваном Яцубою, Дмитром Селіним, Олександром Долгіним, на якій вони розповіли історію власного успіху, про власні досягнення в IT, а також дали студентам корисні поради про те, як правильно реалізувати себе в цій сфері. Кожен з них із теплом та любов’ю згадував роки навчання на факультеті, своїх викладачів. Успішність багатьох наших випускників підтверджує, що девіз факультету «ФПМ – це елітарність, фундаментальність комп’ютерної та математичної підготовки, гарантований успіх у науці, виробництві й бізнесі» – не просто слова.

21 травня на факультеті відбувся ярмарок стартапів, на якому кожен бажаючий мав змогу запропонувати власний проект. У якості журі цього конкурсу виступила IT-компанія Lanars. На конкурс подали такі програмні розробки: Healthy Helper, виконаний Богданом Бондаренком, Михайлом Ленським, Даніїлом Прохоренком, Богданом Препелицею, Антоном Борозенцем; програмний продукт MarketMap, виконаний Олексієм Слюньковим, Владиславом Пузенком, Максимом Ели, Олександром Пометуном, Дмитром Антуф’євим, програмний додаток для організації зручного зв'язку між студентами ФПМ myFPM, виконаний Артемом Шевченком, Дмитром Березою, Володимиром Чаковим, Іваном Снисаренком, Іваном Толмачовим.

Також на ярмарок представили 2D-гру «Dreamer», виконану Олександром Папірником, платформу для загальної та цифрової дистрибуції браузерних ігор Cooper, виконану Катериною Потрус, Андрієм Пугачем, Ярославом Саньком, Марією Бут, Анастасією Гурдиш, Дариною Левченко, Євгеном Жорняком.

Серед розробок були й технічні пристрої – модель тепломережі, яка забезпечує підвищену енергоефективність, виконавець Микита Сафонов.

За результатами оцінювання, переможцями стали проекти Healthy Helper, 2D-гра Dreamer та модель тепломережі. Компанія Lanars, крім оцінювання стартапів, запропонувала свою участь в інвестуванні коштів на розвиток цікавих ідей молодих винахідників. Крім того, студенти-переможці мають шанси потрапити на стажування в компанію.

Напевно, в найближчому майбутньому випускники всіх закладів вищої освіти зможуть подавати на розгляд атестаційної комісії не дипломну бакалаврську чи магістерську роботу, а власний startup. Глобальне поширення цієї практики на технічних факультетах, будемо сподіватися, почнеться у найближчому майбутньому.

22 травня відбулися спортивні змагання з пляжного волейболу, у яких взяли участь команда студентів ФПМ та команди IT-компаній Lanars та EPAM. Волейбол – це гра без зупинок, стук м'яча, скрип кросівок, потужність та швидкість. За результатами змагань, перемогу отримала команда ФПМ.

23 травня пройшов турнір з інтелектуальної гри «Ерудит-квартет», у якому взяли участь п’ять команд: команди «Ушкі», «Єнот Чехова», NULL, «Студсовет FAMILY», у складі яких грали студенти факультету та команда викладачів у складі завідувача кафедри математичного забезпечення ЕОМ, професора Олега Байбуза та викладачів кафедри комп’ютерних технологій – доцента Марини Сердюк, старшого викладача Інги Сафронової та асистента Наталії Степанової.

«Ерудит-квартет» – один із різновидів інтелектуальних ігор. Ідея гри полягає в тому, що учасники відгадують зображення, яке поступово проявляється на екрані. Питання компонуються у відеоряд по 5 штук на задані теми. Тему завдання озвучує ведучий. Виграє команда, яка швидше і точніше відповіла на питання, закладені у відеоряд.

Протягом декількох годин команди факультету завзято демонстрували власні знання, спритність та ерудованість у різних галузях знань, відповідаючи на запитання, підготовлені спеціально для цієї події ведучою гри – Оксаною Балазановою, гравцем дніпровської команди «Що? Де? Коли?» та «Брейн-Ринг», восьмикратною володаркою Золотого Брейну.

Цікаво, що серед тем завдань були такі, що стосувалися безпосередньо факультету прикладної математики. Такою, наприклад, була тема «Викладачі факультету»: в картинках були зашифровані прізвища викладачів. Під час гри успіх був на боці тих гравців, хто, крім інтелекту та ерудиції, демонстрував вміння нестандартно та образно мислити, мав швидку реакцію та, певною мірою, почуття гумору.

За загальними результатами змагань, перемогу здобула команда «Ушкі» у складі Володимира Русских, Данила Кирилова, Єгора Загнія з групи ПЗ-18у-1.

Переможці отримали приємні подарунки від компанії NOOSPHERE.

24 травня у Палаці студентів ДНУ відбулася головна подія тижня святкування 35-річчя ФПМ – гала-концерт, у якому взяли участь студенти і викладачі ФПМ.

З вітальним словом до присутніх звернулась декан факультету прикладної математики, член-кореспондент НАН України, доктор фіз.-мат. наук, професор Олена Михайлівна Кісельова. У своїй промові вона висловила впевненість, що факультет завдяки своїм вихованцям, їхнім успіхам у житті, затребуваності їх потенціалу у нашій країні та за її межами, буде мати успіх та розвиток.

Основною ідеєю концертної програми була мандрівка заступників декана з навчальної роботи, організаційно-виховної та наукової роботи аудиторіями факультету. Студенти факультету у масках з обличчями заступників декана відвідали аудиторії. І ось, що вони побачили – крім напруженого навчання, наші студенти можуть дивувати своїми безмежними талантами.

Своїм виступом здивувала всіх наша яскрава гімнастка на полотнах Валерія Караченцева. Композицію вона виконувала під пісню Show must go on легендарного гурту Queen, яку заспівали разом Тетяна Доманська та Дар’я Марковська.

З танцювальною композицією виступив Містер ФПМ Артем Балейко. Також всіх здивував танок гурту Art People, постановка якого була здійснена Маргаритою Криловою.

Крім студентів, участь у гала-концерті взяли й викладачі факультету, заступник декана, доцент Олександр Кузенков прочитав вірш:

Ах, как люблю я факультет!
Душой я здесь, всегда, как дома.
И места для меня любимей нет
И обстановка мне комфортна и знакома.

Как нравится мне рядом с вами быть!
Так хочется работать и стремиться.
Примат к вершинам новым возводить
И с вами этой радостью делиться.

Примат! Любимый факультет!
Тебе я благодарен так сердечно!
Для новых звезд твоих пусть загорится свет!
Гордимся мы тобою бесконечно!

Доцент Георгій Скороход душевно заспівав пісню «Кохана», останній куплет котрої він переписав на честь улюбленого факультету прикладної математики. Цікавим став виступ асистента кафедри комп’ютерних технологій Наталії Степанової, у якому вона під акомпанемент гітари заспівала пісні минулих студентських років «Все хорошо, товарищ зам декана», «Студенческая», а також розповіла про стару назву кінотеатру «Жовтневий».

Заступник декана з організаційно-виховної роботи Світлана Сірик разом зі студенткою Інгою Єловіковою представили музичну композицію для фортепіано та скрипки.

Наприкінці яскравого шоу на сцену запросили всіх учасників та глядачів для фотографування та презентації величезного торту, прикрашеного гербом факультету прикладної математики.

Варто зазначити, що програму святкування розробила студентська рада факультету прикладної математики на чолі із Ксенією Романовою та заступником декана з організаційно-виховної роботи Світланою Сірик. Крім того, студрада здійснила чудову організацію кожного заходу та взаємодію зі спонсорами.

Завдяки таким подіям можна стверджувати, що факультет прикладної математики – єдина дружна сім’я! Славимо факультет прикладної математики!

Факультет прикладної математики


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram