Версія для друку

Соціально-гуманітарні дослідження та інноваційна освітня діяльність

У Дніпровському національному університеті імeні Олеся Гончара пройшла міжнародна наукова конференція «Соціально-гуманітарні дослідження та інноваційна освітня діяльність».

Науковці обговорювали стан та проблеми сучасної освіти й науки в Україні та світі, ділилися досвідом викладання соціально-гуманітарних, природничих та інших дисциплін студентам різних спеціальностей. Метою конференції було створити майданчик для обміну думками між інтелектуалами з різних країн, галузей та сфер діяльності.

Цей науковий захід зібрав 369 вчених з Києва, Дніпра, Харкова, Кропивницького, Запоріжжя, Чернівців, Івано-Франківська, Львова, Хмельницького, Херсона, Старобільська, Тернополя та інших міст України, іноземних учасників з Мінська (Білорусь), Нур-Султана (Казахстан), Рязані (Росія), Баку (Азербайджан). Широкий спектр заявленої проблематики обговорювався у восьми секціях, в рамках яких було представлено 285 доповідей.

Відкриваючи конференцію, професор кафедри міжнародних відносин ДНУ ім. Олеся Гончара, доктор політичних наук Олександр Висоцький відзначив унікальну роль Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара в розвитку освіти та науки сучасної України, який вже понад століття продовжує робити вагомий внесок в освітньо-науковий потенціал нашої держави та всього східноєвропейського простору.

З вітальним словом до гостей конференції виступили: від ректорату – проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко, від факультету суспільних наук і міжнародних відносин – декан факультету, професор Олександр Токовенко, які вказали на високу кваліфікацію та вражаючу активність викладацького складу факультету, що сприяє ефективному просуванню університету вперед на шляху до нових досягнень в освітній та науковій сферах. Також було відзначено непересічну роль факультету у підготовці політологів, соціологів та представників інших спеціальностей для вітчизняного політикуму, про що яскраво свідчать професійні успіхи випускників.

Кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії ДНУ ім. Олеся Гончара Василь Пацан (архієпископ Новомосковський Євлогій) виступив з доповіддю, присвяченою рефлексії персонально-суб’єктного у філософсько-гуманітарному просторі сучасності від критики імперсональних онтологій до нововідкриття топології особистісного буття.

Психологічній підготовці майбутнього вчителя присвятив свій виступ професор кафедри психології та педагогіки Університету імені Альфреда Нобеля Станіслав Сапожников. Він зазначив, що метод активного соціально-психологічного навчання (АСПН) здатен надати студенту можливість пізнати самого себе та створити можливості для професійної самореалізації.

Свободу слова як одну з основних цінностей сучасної демократії розглянув доцент кафедри цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Сергій Кострюков. Він запропонував звернути увагу на статистику організації «Репортери без кордонів», згідно з якою професія журналіста залишається однією з небезпечних, особливо в умовах авторитарних режимів та військових конфліктів. Афганістан, Сирія, Мексика, Індія та Ємен визнані як найнебезпечніші для життя журналістів країни сучасності.

Популізм у його суперечливих проявах в Україні та за кордоном розглянув доцент кафедри політології та міжнародних відносин Університету імені Альфреда Нобеля Руслан Ключник. Він зазначив, що популізм як пряма апеляція до потреб народу є закономірною реакцією на неспроможність політичних еліт вирішити існуючі проблеми. Те, що сучасні євроскептики-популісти часто дотримуються проросійських позицій, пов’язано з політико-економічним впливом Росії на європейському просторі. З цією тезою погодилася викладач кафедри суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці) Наталія Скрицька, яка окреслила еволюцію ідеї свободи волі та її втілення в сучасних українських реаліях на прикладі волонтерського руху та боротьби проти російської агресії.

Філософські проблеми були порушені також старшим викладачем кафедри філософії Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Віктором Міщенком, який розглянув проблеми управління еволюцією з точки зору духовності. Доцент кафедри філософії та соціології Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна Спартак Айтов звернувся до цікавої для молоді теми творчості Дж. Толкієна.

Професор кафедри теоретичної фізики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Олександр Соколовський та його колега, доцент цієї ж кафедри Сергій Лягушин порушили актуальну проблему кризи природничої освіти в Україні, наголосивши на обов’язковості вивчення фізики для підтримання наукового потенціалу держави.

Зацікавлення наукової спільноти викликали доповіді з актуальних проблем філософії, історії, філології психології, політичної науки, освіти та освітніх технологій, державного управління, правових та економічних проблем, комунікативних технологій та інші. Учасники конференції висловили готовність до подальшої співпраці в рамках конференцій у наступному навчальному році.

Кафедра міжнародних відносин


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram