Версія для друку

Відкрита лекція «Україна, Угода про асоціацію з ЄС та Брекзіт: що далі?»

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара відвідали представники Аналітичного центру європейських політичних досліджень (CEPS) (м. Брюссель, Бельгія) й Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) (м. Київ, Україна). Перед нашими студентами експерти виступили з відкритою лекцією з питань Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і Брекзіту.

Послухати асоційованого старшого наукового співробітника CEPS Майкла Емерсона й директора з наукової роботи ІЕД Вероніку Мовчан увечері після пар зібралися зацікавлені студенти факультетів економіки, суспільних наук і міжнародних відносин, систем і засобів масової комунікації. До їхньої уваги науковці не лише запропонували розповідь про актуальний стан і майбутнє Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, а й презентували авторські посібники з цієї теми. Ця зустріч є завершальним етапом чергової фази спільного проекту незалежних дослідницьких центрів з України, Грузії, Молдови та Брюсселю.

Так, фахову розмову з дніпровською молоддю розпочала представниця української національної команди аналітиків Вероніка Мовчан. У своїй презентації пані Мовчан висвітлила сутність внутрішніх реформ й економічні успіхи України на шляху впровадження Угод про асоціацію Україна-ЄС та Поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС. Розглядаючи політичний та економічний аспекти проведених Україною заходів за чотири роки з моменту підписання Угоди, експерт відзначила деякі позитивні результати. «Безперечно, з моменту підписання, ратифікації та початку дії Угоди наша країна пройшла достатньо довгий і складний шлях. Однак, наразі ми увійшли в той період, коли вже можна оцінити перші досягнення. Наша робота триває, і це визнає Європейська комісія. Хоча й досі, за даними її звіту, ми демонструємо достатньо нерівномірний прогрес. А це означає, що попереду в нас стільки ж викликів, скільки й позаду. Та позитивних новин нам додає оцінка настроїв населення. За нашими підрахунками, близько 50% опитаних українців вважають ЄС пріоритетним напрямком зовнішньої політики України й висловлюються за те, аби Україна стала повноцінним членом ЄС. Такі високі проєвропейські настрої громадян створюють надію, що позитивні зміни, пов’язані з євроінтеграцією, продовжуватимуться у нас і надалі», – підкреслила дослідниця.

Своє бачення розвитку Європейського Союзу представив аудиторії Майкл Емерсон. Пан Емерсон – колишній економічний радник Президента Європейської комісії та колишній Посол ЄС в Москві (1991-1995 рр.). Саме він очолював дослідження, яке стало базою для запуску Зони вільної торгівлі між Європейським Союзом та Україною. Загалом, українські питання Майкл Емерсон досліджує з 90-х років. Він був у Києві під час Помаранчевої революції та Революції Гідності і є хорошим другом України. Як англієць за походженням і громадянин Великої Британії, пан Емерсон поділився з нашими студентами власними роздумами про причини і наслідки Брекзіту, згадав про політичний популізм у Європі, Революцію Гідності та становлення повноцінної демократії в Україні, питання розширення ЄС.

Ці теми дослідник розглянув, коментуючи презентовані того вечора видання. Адже в написаних українсько-бельгійською командою посібниках «Поглиблення відносин між ЄС та Україною: що, чому і як?» та «Боротьба за належне врядування у східній Європі» якраз і міститься глибока експертна оцінка розвитку демократії європейського зразка у країнах-потенційних членах Європейського Союзу (Україні, Грузії та Молдові) в рамках їхніх Угод про асоціацію з ЄС. «Підручники, які ви тримаєте в руках, це найновіші дослідження з євроінтеграційної політики, які не проводив ще жоден незалежний аналітичний центр Європи. У них ви розділ за розділом можете прослідкувати системний розгляд всієї державної політики України, а також наші рекомендації щодо того, що ще варто зробити задля успішної євроінтеграції України. По суті, ці дослідження – це масшабна дорожня карта для розвитку на пострадянському просторі. Тож ми, як команда авторів, будемо раді, якщо ви зацікавитеся цими важливими темами. І навіть очікуємо від вас сплеску ґрунтовних наукових робіт!» – звернувся до студентів ДНУ Майкл Емерсон.

У свою чергу, дніпровська молодь уповні скористалася можливістю поспілкуватися з гостями, які так добре знаються на європейській політиці. Наше студентство активно ставило свої запитання, деякі з яких навіть експертам здалися складними. Наприклад, про дієвість референдуму як інструменту прямої демократії (з огляду на результати референдуму щодо членства Великої Британії в ЄС); можливі варіанти «м’якого» Брекзіту та нові міжнародні відносини після нього; питання децентралізації і медіа в Україні та Європі.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О. Гончара
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram