Версія для друку

«Федір Ісакович Коломойцев завжди був попереду»

У переддень 100-річного ювілею ДНУ ім. О.Гончара відкриттям меморіальної дошки увіковічили пам'ять одного із засновників факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем професора Федора Ісаковича Коломойцева.

Відкрив урочисте зібрання і меморіальну дошку видатному вихованцю університету на фасаді корпусу, де розташований факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем, ректор Микола Поляков. Микола Вікторович відзначив, що для нього великою честю є те, що він працював свого часу поряд з видатною особистістю, хоча й на різних факультетах. Так, Федір Коломойцев у різні часи завідував трьома кафедрами в університеті – електрофізики, радіоелектроніки, фізики надвисоких частот, останні з них заснував. До 1949 року був деканом фізико-математичного факультету, після докторантури – проректором ДДУ, відповідальним за організацію фізтеху, у 1961 – 1967 роках – проректором з наукової роботи.

Усі промовці згадували Федора Коломойцева як людину, яка зробила для університету і факультету багато доброго, здатну бачити нове й перспективне, одночасно доброзичливого і вимогливого до студентів, ученого з педагогічним хистом, образним мисленням, почуттям гумору, популяризатора науки. Слово мали завідувач кафедри теоретичної фізики, доктор фізико-математичних наук, професор Володимир Скалозуб; завідувач кафедри електронних засобів телекомунікацій, доктор технічних наук, професор Володимир Корчинський. Про внесок Ф.І.Коломойцева у радіофізику нашого регіону і України розповів завідувач кафедри прикладної і комп’ютерної радіофізики, доктор-фізико-математичних наук, професор Олег Дробахін. Ця кафедра, створена Ф.І. Коломойцевим, раніше мала назву «кафедра фізики надвисоких частот». Завідувач кафедри твердого тіла та оптоелектроніки, доктор фізико-математичних наук, професор Михайло Трубіцин зазначив: «Знав Федора Ісаковича ще студентом. Бачив, з якою повагою до нього ставилися, і з цього було зрозуміло, що ця людина незвичайна, значима. Ф.І. Коломойцев належав до рідкісного типу людей, які визначають життєвий шлях багатьох поколінь на багато років уперед. Багато його ідей і починань визначили структуру факультету, у якій ми й досі працюємо і працюватимемо в майбутньому». Доктор історичних наук, професор Варфоломій Савчук продемонстрував учасникам зібрання унікальну фотографію з Ф.І. Коломойцевим, датовану 1948 роком, і розповів про особисті епізоди спілкування з Федором Ісаковичем, коли той був проректором з наукової роботи у 1960-х роках.

На захід завітав внучатий племінник Ф.І. Коломойцева Петро Опанасович Сірко. Він вважає себе учнем Федора Ісаковича, тривалий час працював в університеті. «Пам’ятаю, що на факультеті Федора Ісаковича любили і поважали, він завжди був готовий розв’язати будь-які проблеми», – відзначив гість. Петро Опанасович згадав також, що день народження Федора Ісаковича святкували раз у чотири роки, 29 лютого. Іменинник з цієї нагоди жартував, що він у чотири рази молодший, тобто завжди вважав себе студентом.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram