Версія для друку

Зірки Star Track

9 червня Noosphere Engineering School спільно з фізико-технічним факультетом Дніпровського національного університету імені О.Гончара провели Другий студентський космічний турнір Star Track, в якому десять команд презентували нові розробки в сфері ракетно-космічної техніки. Призовий фонд турніру складав 20 тисяч гривень, і хоча переможців мало бути четверо, журі поставилося до учасників лояльніше, розділивши призи між усіма командами. Серед переможців у категорії CanSat дві команди з фізико-технічного факультету: «Кульбабки» і «Maximus».

Співзасновник Інжинірингової школи Михайло Рябоконь відзначив, що головним завданням турніру Star Track, як і інших проектів Асоціації Noosphere, є відродження інтелектуального капіталу в сфері космічних досліджень. Вітаючи учасників, ректор ДНУ Микола Поляков наголосив, що тільки поєднуючи ґрунтовні теоретичні знання із реалізацією практичних проектів, студенти можуть стати висококонкурентними фахівцями в ракетно-космічній галузі.

До складу команди «Maximus» увійшли студенти четвертого курсу Богдан Букаєв, Станіслав Сєрков, Владислав Калінін, Андрій Коломієць. Юнаки запропонували оптимальну конструкцію ракети для збирання метеорологічних даних та випробування експериментальних головних обтічників. «Наша команда розробила експериментальний ракетний комплекс, у якому представлені нові, раніше не вивчені рішення, зокрема, системи порятунку. Крім парашутів і гальмівних щитків, які були в попередніх проектах, у рамках цього дослідницького проекту ми також будемо вивчати аеродинамічну голку, – говорить Богдан Букаєв, який опановує фах з проектування і конструювання літальних апаратів. – Її властивості не описані в літературі й відкритих джерелах, тому ми хочемо провести експеримент. Крім цього, будуть експерименти з двигуном. Звичайно, прагнемо сьогодні перемоги, а також хочемо довести до логічного завершення проект: на основі цього експерименту плануємо розробити двохступеневу ракету і надалі розробити комерційну модель».

До команди «Кульбабки» увійшли амбітні студенти другого та третього курсів Артем Іванов, Костянтин Корячка, Ельвіра Амінова, Ірина Савченко, Олександр Добродомов та Владислав Пророка. Другокурсник, який навчається за спеціальністю «Авіаційна та ракетно-космічна техніка» Олександр Добродомов розповів: «Будемо представляти модульну твердопаливну ракету на базі модульної платформи. Це багатозадачна система, завдяки якій ми можемо збирати з наявних модулів ракету залежно від поставлених цілей». «Ми мали три завдання й відповідно спроектували три ракети, – додає колега Олександра Ірина Савченко. – Перша – одноступенева некерована ракета з вкладним двигуном, здатна піднятися на висоту 2,5 км. Мета її створення – це запуск мікросупутника СanSat. Інші ракети – одноступенева та двухступенева, з двигуном типу «носійний корпус» з висотою запуску відповідно 6-7 км і 20 км».

А ще наші студенти відзначили, що дуже вдячні викладачам фізтеху та менторам Інжинірингової школи, зокрема Вадиму Анатолійовичу Солнцеву, адже він зробив неоціненний внесок і без його допомоги проект, можливо, не мав б шансу на втілення.

У свою чергу ментор Інжинірингової школи Володимир Солнцев сказав: «Організація такого конкурсу залучає до творчості небайдужу молодь, яка має можливість не тільки слухати лекції та складати іспити, а й реалізовувати власні проекти. Конкурс дозволить виявити талановитих людей, захоплених ракетно-технічною галуззю. Вважаю, що творча «зірочка», яка спонукає діяти незалежно від комерційної складової, повинна обов’язково розвиватися і проявляти себе».

Ірина Савченко, Влада Федченко,
студентки фізико-технічного факультету
Фото: Сергій Велікодний, Олексій Клименко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram