Версія для друку

Програма для соціально-психологічної реабілітації дітей від волонтерів ДНУ

Центр соціальних ініціатив і волонтерства Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара разом із соціальним комітетом факультету психології та спеціальної освіти відвідали міський Центр соціально-психологічної реабілітації дітей, який знаходиться в Індустріальному районі міста за адресою: вул. Тверська, 41.

Незабаром 1 червня – міжнародний День захисту дітей, і, звісно, студенти-волонтери, активісти студентського самоврядування університету, не змогли залишити без уваги цієї дати! Об’єднавши свої зусилля, ми розпочали підготовку: хотілось зробити щось надзвичайно приємне для дітей, доля яких так гостро відрізняється від інших... У цьому закладі знаходяться діти різного віку, які потрапили у складні життєві обставини. Вихователі, психологи і соціальні педагоги допомагають пережити труднощі, які виникли у дітей та підлітків на початку життєвого шляху.

У групі волонтерів були студенти з першого по третій курси, які навчаються за спеціальністю «Спеціальна освіта», з груп ДК-17-1, ДК-16-1 і ДК-15-1, які мають вже досвід волонтерування, й продумали інтерактивну програму взаємодії з дітьми.

Поїздка була хвилюючою, адже ми продовжували доброчинні традиції нашого університетського волонтерського центру, який взаємодіє з цим закладом тривалий час, а студенти факультету проходять тут виробничу практику. До того ж тут працює практичним психологом випускник факультету психології нашого університету 2004 року Олег Прокопенко, який багато уваги приділяє розвитку й корекції дітей. Він дуже тепло відгукувався про Alma mater, схвильовано пригадав, що теж волонтерував у нашому Центрі, який тоді лише розпочинав доброчинну діяльність як один із перших центрів волонтерства у закладах вищої освіти.

Подумалось: «Як це славно, коли естафета доброчинних університетських справ, не дивлячись на політичні, економічні зміни, – у надійних руках людей, для яких творити добро – життєва необхідність»! З собою ми взяли цікаву розважально-ігрову програму з веселими руханками на свіжому повітрі, малюванням крейдою й цікавими загадками! Також ми не змогли приїхати без смаколиків та гігієнічних засобів, які вихованці центру зможуть взяти з собою у дитячий оздоровчий табір.

Тільки-но ми зайшли до цього закладу, як нас маленькі друзі обступили, почали обіймати і повели до своїх груп. Відкриті до спілкування діти швидко й дружньо познайомили нас зі своїми вихователями, і навіть повели до методиста Центру – Наталії Миколаївни Стажило, яка теж раділа нашій появі й чекала на нас.

Час просто кудись швидко зникав! За іграми, розмовами й конкурсами ми його не відчували! Діти раділи нам і щиросердно просили нас залишитися з ними ще і ще, й продовжувати грати в ігри, які вони почали нам уже самі пропонувати… Побувавши там, ми переконалися, що вихованці цього закладу дуже розумні, активні й виховані. Адже у грі «Крокодил», яку ми проводили зі старшою і середньою групою, діти нам демонстрували знання й показували «Берлінську операцію Другої Світової Війни», «Царя Івана Грозного» та дивовижних тваринок лемінгів! Також дівчата продемонстрували нам складні акробатичні трюки, які не під силу навіть деяким професіоналам.

Для дітей, які перебувають у закладах інтернатного типу чи реабілітаційних центрах, дуже корисно спілкуватися з новими людьми, бо вони набувають нового соціального досвіду, навичок, нових друзів, психологічну підтримку. Тож ми стаємо учасниками їхньої позитивної соціалізації. Досвід відвідування таких закладів студентами-волонтерами приносить користь і задоволення, особливо майбутнім спеціальним педагогам і психологам, які набувають нових практичних навичок, знань, умінь і позитивних емоцій від наданої допомоги і розмаїтого спілкування з такими різними, але дуже симпатичними вихованцями дитячого центру!

Марія Педан,
координаторка Центру соціальних ініціатив
і волонтерства ДНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram