Версія для друку

Університет залучає стейкхолдерів до навчального процесу

Дніпровський національний університет ім. О. Гончара й Асоціація IT-Dnipro Community підписали Угоду про співробітництво та організацію взаємовідносин. Згідно з новим Законом України «Про вищу освіту» наш університет вибудовує нові стосунки з давніми партнерами: роботодавці в якості стейкхолдерів залучаються до розробки стандартів та змісту вищої освіти, організації навчальних практик, виконання дипломних проектів, спрямованих на вирішення нагальних потреб галузі.

«Угода про співробітництво, підписана сьогодні, закладає стале юридичне підґрунтя для організації різних форм взаємодії з організаціями, зацікавленими в підготовці фахівців, орієнтованих на сучасний ринок праці, – наголосив ректор університету, член-кореспондент НАНУ Микола Поляков. – Університет має багаті традиції співпраці з провідними підприємствами області, а в освітньому процесі факультети завжди прагнули орієнтуватися на потреби роботодавців. Сьогодні підготовка конкурентоспроможного молодого спеціаліста – спільне завдання університету, роботодавців та влади».

Громадська організація IT-Dnipro Community об’єднує 18 найвідоміших компаній регіону, серед яких Archer, DataArt, Luxoft, SiteCore, SoftServe, ISD, 111 minutes, AMC Bridge, Dinarys, Exigen Services, Mobindustry, Yalantis. Очолюють більшість із цих фірм випускники нашого університету, тому вони охоче залучилися до співпраці. «ІТ-сфера стрімко розвивається, і спеціальності цього фаху дуже популярні у молоді, - зазначив виконавчий директор IT-Dnipro Community Євген Гостіщев. – Але для успішної кар’єри молодому спеціалісту потрібні фундаментальні знання, тому ми зацікавлені у співпраці з університетом. Цілями нашої асоціації є створення привабливого інвестиційного клімату в регіоні, консолідація представників ІТ-індустрії, підвищення якості профільної освіти».

Дмитро Письменний, СЕО компанії Exigen Services, зауважив, що українські програмісти нині є цілком конкурентними на світовому ринку, про що свідчить і досвід роботи його компанії: «Український програміст може стати новим світовим брендом, і над цим сьогодні треба працювати на державному рівні». Заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ірина Шумік підтримала думку про те, що ІТ-галузь, яка динамічно розвивається, може стати проривом для економіки не тільки нашої області, а й для України в цілому.

«Підписанню цієї угоди передували десятиріччя плідної співпраці факультету прикладної математики з IT-компаніями, першої з яких стала компанія ISD під керівництвом випускника ДНУ Валерія Шарова, – говорить декан факультету прикладної математики, член-кореспондент НАНУ Олена Кісельова. – Так, в рамках окремих договорів про співпрацю наші студенти мали змогу проходити виробничу та переддипломну практики. Співробітники ISD читали тематичні лекції з окремих питань розробки програмного забезпечення, допомагали з виконанням навчальних проектів на базі компанії в рамках навчальних практик. Ми вдячні й за допомогу IT-компаніям в модернізації технічної бази. Мені, як деканові й викладачу, дуже приємно бачити, як наші студенти завдяки фундаментальним знанням, отриманим в університеті, проходять кар’єрні сходинки та стають керівниками успішних IT-компаній».

В рамках Угоди про співробітництво передбачається партнерство університету та об’єднання роботодавців у таких сферах діяльності:

- участь ІТ-фахівців у розробці нових навчальних планів, робота із формування стратегії професійно спрямованих освітніх програм;

- участь ІТ-фахівців у навчальному процесі: проведення лекцій з окремих проблем розробки програмного забезпечення, розробка завдань для лабораторних та практичних занять, орієнтованих на сучасні потреби ринку;

- організація й проведення навчальних, виробничих та переддипломних практик для студентів;

- організація навчальних тренінгів на базі компаній, участь у яких дозволить студентам отримати досвід самостійної роботи, застосувати отримані в університеті знання та навички на реальному робочому місці, навчитись виконувати специфічні виробничі завдання;

- організація для педагогічних працівників університету короткотермінових програм навчання для підвищення якості володіння сучасними інформаційними технологіями;

- участь компаній у науково-практичних конференціях, студентських олімпіадах, днях кар’єри, днях відкритих дверей.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram