Версія для друку

Уроки Української революції 1917-1921 рр. осмислювали студенти-історики

13 жовтня, у переддень відразу кількох знаменних дат – Дня українського козацтва, Дня створення Української повстанської армії та Дня захисника України в обласній адміністрації відбулася низка тематичних заходів, учасниками яких стали студенти-історики ДНУ ім. О. Гончара.

Зокрема, відкрилася фотовиставка, герої якої – учасники АТО зі своїми рідними. На фотовиставці можна побачити і дітей бійців, і їхніх дідусів та бабусь, що мають медалі за участь у боях Другої світової. Ось як прокоментував представлені фото доктор історичних наук, професор історичного факультету ДНУ Олександр Нікілєв: «Світлини, безумовно, правдиво відображають картину дійсності. Я вражений тим, наскільки експозиція концептуально вдала. Тут ми можемо побачити еволюцію українських захисників – від молодого товариства Січових стрільців до Української військової організації, на базі якої утворилася УПА».

Також студенти-історики взяли участь у круглому столі, присвяченому подіям Української революції 1917-1921-их років. Мета– проаналізувати події столітньої давності на предмет помилок, яких припустилися українці, і які, врешті-решт, не дозволили зберегти нам власну державність.

На заході, окрім студентів історичного факультету, також були присутні відомі громадсько-політичні діячі, серед яких голова Дніпровського товариства політичних в’язнів і репресованих Іван Дремлюга та голова громадської організації «Майдан Січеслав-Дніпро» Віктор Романенко.

Присутніх цікавила головна проблема – як уникнути помилок ХХ-го століття в умовах сьогодення. Студенти поставили цікаві запитання. Наприклад, яким чином розвивалися би події, якби Директорія та гетьман П. Скоропадський не ворогували між собою, або про те, наскільки важливою для українців була позиція країн Антанти. Однозначних відповідей на ці запитання, безумовно, немає. Але є можливість для роздумів та осмислення власної історії. Лише так можна, принаймні, спробувати не повторити помилок минулого.

Роман Косенко,
студент історичного факультету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram