Версія для друку

Кращі наукові проекти фінансуватиме держава

Два наукових проекти молодих вчених Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара отримали державне фінансування.

Обоє науковців ДНУ – представники біолого-екологічного факультету. Кандидат біологічних наук, доцент кафедри зоології та екології Тетяна Коломбар є науковим керівником проекту «Розробка екологічно-чистих методів регулювання чисельності найпоширеніших шкідників пшениці з використанням паразитичних організмів». Дослідниця наголошує, що вивчення біологічних методів захисту рослин набирає обертів у всьому світі, але комплексних методів використання одно- та багатоклітинних паразитів у регулюванні чисельності комах-шкідників пшениці ще не існує. Тому мета цього проекту – виявлення закономірностей реагування на паразитичні організми модельних видів комах – фітофагів пшениці та комірних шкідників з подальшою розробкою комплексних біопрепаратів для органічного виробництва та запобігання антропогенної трансформації навколишнього середовища під час вирощування пшениці та зберігання продуктів переробки зерна.

Кандидат біологічних наук, доцент кафедри загальної біології та водних біоресурсів Олег Маренков – керівник проекту «Оцінка фізіолого-біохімічного та цитологічного статусу аборигенних і чужорідних гідробіонтів за умов антропогенної трансформації водних екосистем». Результати досліджень будуть підставою для науково обґрунтованих рекомендацій щодо збільшення біопродуктивності водойм та відтворення водних біоресурсів, розробки природоохоронних заходів. Вивчення аборигенних і чужорідних гідробіонтів з використанням фізіолого-біохімічних і цитологічних методів є пріоритетним напрямом досліджень в країнах ЄС, дозволяє прогнозувати їх чисельність та впроваджувати комплексні рекомендації щодо збереження біорізноманіття, мінімізації негативного впливу на екосистеми водойм і рибне господарство держави.

Загалом держкоштом цьогоріч фінансуватимуться 123 проекти-переможці конкурсу наукових робіт молодих учених України. Конкурс проводиться вдруге серед науковців, які працюють чи навчаються у вишах або наукових установах МОН. Держфінансування проектів покликане мотивувати й заохотити якомога більшу кількість молодих науковців стати керівниками наукових проектів та отримати новий досвід. Серед переможців є проекти, які стосуються військової тематики, дослідження космосу, освоєння альтернативних джерел енергії, розробки нових технологій, захисту інформації тощо.

Як зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, порівняно з минулим роком, внесені певні зміни в процедуру проведення конкурсу. «Так, з’явилася можливість фінансування більш тривалих – 3-річних проектів. Експертизу кожної роботи проводили 5 фахівців, і загальна кількість балів рахувалася як середнє арифметичне оцінок трьох експертів, у діапазоні між найнижчою та найвищою. Сподіваюся, що нові підходи будуть покладені і в основу «дорослого» конкурсу», – зазначила Лілія Гриневич.

Для фінансування проектів-переможців у держбюджет уже закладено 13,4млн гривень. Загалом на конкурс було подано 362 проекти з понад 100 вишів та наукових установ МОН. З повним списком можна ознайомитися за посиланням

За інформацією МОНУ
Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram