Версія для друку

Середньовічний бій у сучасному форматі

У 2015 році Міжнародна федерація студентського спорту запропонувала ЮНЕСКО відзначати на міжнародному рівні день, присвячений студентському спорту. Ця пропозиція була схвалена державами-членами ЮНЕСКО на 38-й сесії Генеральної конференції у Парижі, внаслідок чого 20 вересня було оголошене Міжнародним днем студентського спорту.

Тому з великим задоволенням кафедра фізичного виховання та спорту Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара вітає всіх студентів, які займаються професійним і аматорським спортом, бажає гарного настрою, натхнення і перемог!

Національна збірна України (третій зліва – Михайло Сомов, четвертий зліва – Артем Береговий)

Цього дня ми вирішили познайомити громаду університету з новим та дуже цікавим видом фізичної активності – історичний середньовічний бій.

Це сучасне повноконтактне бойове мистецтво з глибоким історичним корінням. Лицарі сьогодення використовують репліки середньовічних обладунків та холодної зброї, відтворені за археологічними знахідками та історичними дослідженнями. Сам бій уособлює бойове мистецтво, що використовувалося на середньовічних турнірах та полі бою. Воно поєднує фехтування різною зброєю (мечі, шаблі, сокири, алебарди тощо), боротьбу та рукопашний бій.

Із 2010 року під патронатом Міжнародної асоціації історичного середньовічного бою розпочали проведення чемпіонатів світу – «Битва Націй».

Перша «Битва Націй» пройшла в Україні, в Хотинській фортеці, подальші – щороку в різних містах Європи: Варшава (Польща), Ег-Морт (Франція), Трогір (Хорватія), Прага (Чехія), Барселона (Іспанія) та інших.

Цікавість цього спорту полягає в його різноманітності, адже турнірні номінації там поділяються на дуельні та групові категорії (3х3, 5х5, 21х21). При цьому обладунки та зброя можуть відрізнятися у кожного бійця, що дає можливість використовувати різноманітні техніки та тактики бою.

Випускник ДНУ Артем Береговий на полі бою (праворуч)

Національна збірна команда України з історичного середньовічного бою традиційно є однією з найсильніших у світі. Протягом семи років на «Битві Націй» вона здобувала срібло. Багаторічні, наполегливі тренування та довгий шлях змагальної діяльності дозволили сформувати в українській команді найсильніших бійців світу. Приємно відзначити, що лідерами цієї команди є випускники нашого університету – Артем Береговий (факультет міжнародних відносин і суспільних наук) та Михайло Сомов (факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем). Зокрема, Артем Береговий – член національної збірної із 2011 року, багаторазовий призер чемпіонату світу, віце-капітан збірної команди України в 2017 році.

Цього року чемпіонат світу відбувся у Барселоні, де 42 країни-учасниці змагалися за право перемоги у запеклих, наполегливих та видовищних боях.

Після трьох днів важких та безкомпромісних боїв на барселонській арені «Монументаль» національна збірна України без жодної поразки дійшла до фіналу. Фінальне протистояння відбулося між командами України та Росії. До речі, саме представники останньої утримували чемпіонство довгих сім років. Але, у 2017 році світ побачив нового чемпіона, найсильнішу збірну світу – збірну України!

Збірна команда України – тріумфатори «Битви Націй»

Артем Береговий та Михайло Сомов були в основному складі збірної та змагалися у кожному бою, доклавши чимало зусиль для завітної перемоги. Як відзначив Артем: «Кожна хвилина фінального бою мала велике значення. Наша команда була добре підготовлена, мотивована і згуртована дружніми стосунками. Ми – кращі й довели це результатом і перемогою! Наша команда щиро вдячна Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара й, зокрема, завідувачу кафедри фізичного виховання та спорту Володимиру Івановичу Саричеву за підтримку в підготовці до турнірів та можливість регулярних тренувань збірної з історичного середньовічного бою».

Отже, в цей святковий день ми щиро вітаємо збірну команду України з історичного середньовічного бою з важливою перемогою! Своїми досягненнями хлопці підтвердили, що наш університет є не просто провідним навчальним закладом України, а закладом, де навчаються чемпіони.

Доцент кафедри
фізичного виховання та спорту
Ірина Головійчук


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram