Версія для друку

Українсько-польська освітня співпраця: досвід сторін

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара пройшов круглий стіл «Дистанційна освіта в Польщі: актуальні питання, практика і досвід». У заході взяли участь представники вищих навчальних закладів Польщі.

Круглий стіл став продовженням візиту польської делегації до університету, мета якого – презентація освітніх програм дистанційного навчання в Польщі та залучення до них українських університетів. Учасники круглого столу ознайомилися з досвідом сусідньої країни в організації дистанційної освіти та проаналізували можливості його втілення в освітніх практиках ДНУ. Проректор з наукової роботи ДНУ, професор Сергій Оковитий ознайомив гостей з основними напрямами досліджень університету і, відповідно, перспективами співпраці з університетами Польщі.

Координатор пілотного проекту з університетами Польщі, декан факультету суспільних наук і міжнародних відносин, професор Олександр Токовенко привітав гостей і відзначив, що в першому проекті братиме участь саме його факультет, але в подальшому до нього матимуть змогу приєднатися студенти всіх спеціальностей. «Ми готові до співпраці і технічно, і методично, й організаційно, – запевнив Олександр Сергійович. – Зокрема, на нашому факультеті в Ресурсному центрі з підготовки магістрів є апаратура для відеоконференцій. Ми зможемо, не порушуючи звичного графіку навчання, здійснювати дистанційну освіту». Олександр Токовенко розповів, що факультет суспільних наук і міжнародних відносин першим в університеті провів інтерактивну відеоконференцію – з американськими університетами, має зв’язки з Варшавським університетом, у рамках яких проводяться спільні студентські заходи. Викладачі факультету мають досвід читання лекцій для іноземних студентів за кордоном.

Фахівці й студенти ДНУ поінформували польських колег про вже існуючі зв’язки з польськими університетами та про досвід міжнародної співпраці на відповідних факультетах загалом. Так, заступник декана факультету міжнародної економіки доцент Наталя Краснікова розповіла про 10-річну співпрацю з німецьким Університетом прикладних наук міста Міттвайда та французьким Університетом м. Ле-Ман щодо програм подвійних дипломів. Також факультет має досвід дистанційного навчання на англійських, голландських та французьких платформах. Тож така практика свідчить про можливість повноцінної участі і в польсько-українських проектах.

Декан історичного факультету, професор Сергій Світленко повідомив, що в галузі історичного знання українсько-польський вектор на факультеті заснував ще на початку XX століття видатний учений Дмитро Яворницький. Сьогодні співпраця з польськими університетами триває на договірній основі, зокрема, з Університетом ім. М. Кюрі-Склодовської (м. Люблін) та Вроцлавським університетом. Вона стосується спільних археологічних експедицій, студентських обмінів, обмінів методичною літературою. На історичному факультеті проходять Дні Польщі, є зв’язки з польською общиною, студенти цікавляться мовою й культурою цієї країни.

Представниця пілотної у проекті кафедри міжнародних відносин доцент Ганна Щолокова наголосила на тому, що фахівці кафедри створили багато авторських курсів, в тому числі англомовних. Усі студенти цієї спеціальності гарно володіють англійською мовою, вивчають і другу іноземну. Тому в них не виникатимуть труднощі з вивченням польської. «Кафедра зацікавлена у співпраці, ми готові розробляти навчальні плани, зацікавлені у спільних публікаціях, літніх та зимових школах тощо», – наголосила Ганна Щолокова.

Польські гості – заступник канцлера Гуманітарно-економічної академії (м. Лодзь) Єва Марта Пулачевська та представник цієї академії Катерина Циркіна, директор з питань рекрутації Вищої школи міжнародних відносин та американістики і Вищої школи менеджерської (м. Варшава) Марек Зєнкєвіч, представник Європейського університету у Варшаві Владислав Григолець відзначили, що у сфері дистанційної освіти українська й польська сторони лише на початку шляху. Але, впевнені, невдовзі будуть результати ефективного практичного втілення задуму. Польські колеги наголосили, що відкриті до обговорень і дискусій у сфері освіти й загалом готові всіляко підтримувати Україну на шляху до євроінтеграції.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram