Версія для друку

Можливості дистанційного навчання у Польщі – українським студентам

У Дніпровському національному університеті пройшла презентація програм дистанційного навчання в Польщі. Про можливості сучасної форми освіти для українських студентів розповіли представники Гуманітарно-економічної академії (м. Лодзь), Вищої школи міжнародних відносин та американістики й Вищої менеджерської школи (м. Варшава) та Європейського університету (м. Варшава).

Вітаючи гостей, ректор ДНУ Микола Поляков коротко нагадав про історію співпраці нашого університету з навчальними установами Польщі, розпочату ще в 1994 році. «Радий сказати, що за ці роки у нас сформувалися добрі приклади співробітництва з нашими польськими друзями. На цей час між нашими ВНЗ діють 19 двосторонніх угод, наприклад, з такими потужними університетами Польщі, як: Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської у Любліні, Варшавський університет, Вроцлавський університет, Університет м. Лодзь, Познанський економічний університет, Краківський педагогічний університет, Гуманітарна академія м. Пультуск тощо. Серед успішно реалізованих форм співпраці можемо назвати і захист нашими аспірантами кандидатської дисертації в Польщі (сумісне керівництво роботою), й спільні наукові дослідження та публікації (видання двомовної монографії), спільну участь у міжнародних проектах TEMPUS, ERASMUS, сумісні українсько-польські археологічні експедиції, художні пленери. Загалом, за останні роки до вищих навчальних та науково-дослідницьких закладів Польщі були відряджені 88 студентів та 159 співробітників ДНУ. Крім того, з 2009 року на базі історичного факультету та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ почав діяти Українсько-польський центр, покликаний розвивати існуючі та перспективні зв‘язки з освітянськими та науковими установами Польщі. Тому й сьогоднішня наша зустріч є дуже важливою для нас, адже ми плануємо почути про основні тенденції сучасної польської освіти. Найперше, детально дізнатися про принципи заочного навчання в вищих навчальних закладах Польщі. Позаяк польські колеги пропонують новий підхід до навчання. А саме: заочну (дистанційну) форму освіти, коли студенти після 1-3 років навчання у ДНУ паралельно здобувають знання в європейському ВНЗ, отримуючи при цьому два дипломи. І це нас дуже цікавить», – сказав Микола Вікторович.

Так, запрошуючи до ВНЗ своєї країни, директор з питань рекрутації Вищої школи міжнародних відносин та американістики і Вищої менеджерської школи, викладач політології Марек Зєнкєвіч розповів, що для українських студентів відкрита технологія e-learning у Польському віртуальному університеті (PWU). Це електронна освітня платформа, яка пропонує бакалаврські, магістерські та аспірантські програми з різних наукових напрямів. Навчання здійснюється англійською та польською мовами. Студенти працюють у онлайн-групах під керівництвом досвідчених викладачів, які через дискусійний форум, чат та електронну пошту відповідають на запитання, призначають та оцінюють завдання. Протягом навчального року студенти лише кілька разів приїжджають на лекції та два рази – на іспити наприкінці семестрів. «Зазначу, що українських студентів у Польщі багато. Проблем із адаптацією майже немає, приблизно 80% із них за перший рік уже дуже добре говорять польською. Помітно, що ваші студенти прагнуть вчитися і часто після закінчення бакалаврату продовжують у нас своє навчання. Сьогодні у Польському віртуальному університеті ми пропонуємо кращі навчальні курси з-понад 50 спеціальностей. Зокрема, після подання всіх необхідних документів наші студенти отримують вільний доступ до платформи, де розміщені усі необхідні навчальні та дидактичні матеріали. Відтак, студенти можуть здобувати кваліфікацію у зручний для себе час та місці – без обтяжливого переїзду та відриву від сімейних справ», – наголосив пан М. Зєнкєвіч.

Як розказав на зустрічі професор факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ Олег Тупиця, нині ми знаходимося у джерел зародження абсолютно нових принципів отримання освіти – одночасного навчання у двох європейських університетах. «Зараз на освітньому ринку України практично немає закладів, які б забезпечували нашим студентам можливість отримати другий диплом загальноєвропейського зразка. Звичайно, крім деяких приватних компаній, послугами яких студенти користуються виключно на свій страх і ризик. Відтак, Дніпровський національний університет прагне стати першим в країні ВНЗ, який надасть можливість українським студентам комфортно навчатися дистанційно». Заплановано, що за результатами візиту польської делегації у нашому університеті буде створений Українсько-польський центр дистанційної освіти і наукового співробітництва, який пропонуватиме освіту за більш ніж 200 спеціальностями польських ВНЗ. На переконання української сторони, це буде корисним як для самих студентів, так і для країни в цілому, оскільки зросте кількість високоякісних, дійсно кваліфікованих спеціалістів. Бо ж, як відзначають польські колеги, навіть незважаючи на велику культурну близькість між нашими народами, при вивченні рівня національної освіти нам є ще чим здивувати один одного.

Нагадаємо, що в ДНУ ім. О.Гончара на факультеті суспільних наук і міжнародних відносин уже кілька років існує Ресурсний центр із підготовки магістрів. Використовуючи технічний потенціал цієї ресурсної лабораторії, фахівці вже провели чимало інтерактивних лекцій і міжнародних відеоконференцій. «Думаю, усім очевидно, що сучасний світ став дуже динамічним, мобільність нашого життя надзвичайно зросла, а інноваційні технології настільки щільно увійшли у наше життя, що не використовувати їх уже просто неможливо. Безумовно, для успішного навчального процесу сучасні технології також мають бути задіяні. Нашим студентам такі новітні технології онлайн-навчання дуже подобаються. Саме тому ми запросили польських партнерів, аби докладніше проаналізувати можливості практичного втілення їхнього досвіду дистанційної освіти в освітніх практиках ДНУ», – розповіла заступник декана факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ з міжнародного співробітництва Юлія Герман.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram