Версія для друку

Конференція із сучасних космічних технологій у Дніпрі

З 23 по 26 травня в Конструкторському бюро «Південне» імені М.К.Янгеля проходила VI Міжнародна конференція «Космічні технології: сьогодення і майбутнє». Конференція проводилася під егідою Міжнародної академії астронавтики і була присвячена 60-річчю запуску першого штучного супутника Землі та 80-річчю від дня народження Станіслава Конюхова – видатного вченого, інженера і конструктора в аерокосмічній галузі.

Співголовою міжнародного програмного комітету цьогорічної конференції став ректор ДНУ, член-кореспондент НАН України, академік Міжнародної академії астронавтики Микола Поляков.

Ця масштабна наукова подія проводиться в нашому місті один раз на два роки, починаючи з 2007 року. Традиційно її організовує Конструкторське бюро «Південне» за підтримки Міжнародної академії астронавтики та Державного космічного агентства України.

У роботі нинішнього, шостого форуму взяли участь більше 450 вчених і спеціалістів з 20 країн світу: України, Австрії, Білорусі, Бельгії, Великої Британії, Греції, Італії, Казахстану, Китаю, Литви, Македонії, Мексики, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, США, Франції, Чехії, Швейцарії та Швеції. Для розгляду на пленарних та секційних засіданнях конференції вони представили 290 доповідей, присвячених вирішенню актуальних проблем розроблення ракет-носіїв, рідинних і твердопаливних ракетних двигунів, космічних апаратів, наземних стартових комплексів, технологіям одержання нових сучасних матеріалів для ракетно-космічної техніки, а також гуманітарним питанням космічних досліджень. Близько 40 осіб на форумі представляли Дніпровський національний університет. Співробітники ДНУ входили до складу оргкомітету (ректор Микола Поляков та декан фізико-технічного факультету Олександр Петренко), координували тематичні секції (завідувачі та професори кафедр фізико-технічного факультету Сергій Давидов, Юрій Мітіков, Анатолій Санін, Євген Джур та інші), представляли нові наукові напрацювання. Загалом, до програми конференції увійшли близько 20 фахових доповідей вчених ДНУ. Тематика їхніх робіт стосувалася переважно питань створення сучасних методів і методик проектування виробів ракетно-космічної техніки та технологій їх створення, питань очищення навколоземного космосу від об'єктів космічного сміття, історичних і гуманітарних аспектів освоєння космосу, розвитку ракетно-космічної галузі.

Загалом, упродовж чотирьох днів роботи конференції працювали шість наукових секцій («Сучасні і перспективні ракетно-космічні комплекси, ракети-носії, їх компоненти і системи», «Сучасні і майбутні космічні супутникові системи», «Перспективні ракетні двигуни й енергетичні установки», «Наземні комплекси, стартове устаткування та їх експлуатація», «Матеріали і технології», «Космос для людства»). В рамках секційних засідань також проводилися тематичні круглі столи. Наприклад, на підсумковому засіданні круглого столу міжнародні спеціалісти спільно обговорили практичні аспекти створення науково-дослідної бази на Місяці (інфраструктура, енерго- та життєзабезпечення, безпека, живучість).

Цікавим доповненням до основної програми конференції стали заходи Фонду Премії Роберта і Вірджинії Хайнлайн та планові екскурсії: ознайомлювальна подорож нашим містом, етнографічна, а також технічна екскурсія Конструкторським бюро «Південне» та Південним машинобудівним заводом ім. О.Макарова. Зокрема, під час технічних екскурсій гості конференції відвідали цех головного складання Південмашу, ознайомилися з роботами дослідного виробництва КБ «Південне» із виготовлення конструкцій з полімерних матеріалів, побачили в роботі 3D-принтер, побували в 3-му випробувальному комплексі.

Як спільно відзначили вітчизняні та іноземні фахівці, дніпровська міжнародна космічна конференція лиш підкреслила першорядне значення консолідації зусиль світової спільноти в питаннях дослідження та практичного освоєння далекого космосу, прогнозування та попередження глобальних природних катаклізмів та явищ, пов’язаних з космосом та діяльністю людини. Було затверджено, що наступна така зустріч спеціалістів-дослідників під егідою МАА відбудеться в Дніпрі в травні 2019 року.

За матеріалами прес-служби КБ «Південне»


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram