Версія для друку

«Наш край – козацький!»

25 травня в університеті відбулося підведення підсумків ХІ загальноуніверситетської фотовиставки-конкурсу «Наш край – козацький!», організованої групою аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді.

Виставка тривала протягом 2016-2017 навчального року й отримала великий резонанс у культурному житті нашої альма-матер. Понад 300 світлин відобразили різноманітні культурні події, які характеризують нас як нащадків козаків, волонтерську діяльність, творчу фіксацію державних свят, знаменних подій університету і факультетів, зразки етнічної культури нашого народу, активну громадянську позицію та спортивні досягнення студентів, красу рідної природи.

Відкрив захід проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, професор Валентин Іваненко. «Ми живемо в епоху величезних змін, коли вигранюються нові якості людини і громадянина, на перший план виходять патріотизм і дієва любов до країни. Наш університет, якому в 2018 виповниться 100 років, бачить Україну мирною, процвітаючою, сповненою енергією творчості, сучасною країною, на космічних орбітах якої по-новому проявився несхильний козацький дух. Саме це поєднання національно окресленого і чітко сучасного характерне для світлин, зібраних на цій фотовиставці. Усі вони сповнені оптимізму, віри в майбутнє, радості буття, відчуття людиною свого українського простору і часу…», – сказав Валентин Васильович.

А науковий керівник групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді, доцент Наталія Олійник нагадала присутнім: «Змінюються покоління студентів, але добра університетська традиція говорити чарівною мовою світлин триває вже понад десять років і неодмінно привертає увагу членів нашої університетської громади».

Творчі подарунки – ліричний вірш і українську пісню «За горами» гостям заходу підготували учасниця клубу творчої молоді «Паростки», старший лаборант кафедри іноземних мов для гуманітарних спеціальностей Анна Вергун та студентка історичного факультету Лада Лесич.

Завершилося підведення підсумків нагородженням ректорськими грамотами 18 активних учасників фотовиставки. Серед них – педагоги і співробітники: заступник декана з виховної роботи факультету психології, доцент кафедри педагогіки та корекційної освіти Зоя Бондаренко, доценти Олена Бесараб (кафедра іноземних мов для гуманітарних спеціальностей), Олександра Ромашко (кафедра історіографії, джерелознавства та архівознавства) та Геннадій Сенкевич (кафедра соціальної роботи), методист групи аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді Вікторія Карпович, оператор персональної обчислювальної машини наукової бібліотеки імені Олеся Гончара Олександр Парасоцький. Студентство представляли економісти Ірина Андросова та Ганна Біла, філолог Катерина Бойко, Юлія Кондратюк з факультету фізики, електроніки і комп’ютерних систем, історик Микола Решетняков, Валерія Світла (факультет суспільних наук і міжнародних відносин), хіміки Вікторія Субота і Валерія Царенко, юрист Анна Шичкіна. Найактивнішим цього разу став факультет прикладної математики, від якого у виставці взяли участь три студенти – Павло Андріяш, Олександра Малюк та Денис Міщук.

Хоча жодне фото не залишило байдужими відвідувачів виставки, не можна не зупинитися на роботах кращих авторів. Головній темі фотоконкурсу «Наш край – козацький!» присвячені фото студентки Ганни Білої та доцента Геннадія Сенкевича. Ганна представила серію світлин з сучасних козацьких ігор – «Запорозький гопак», «Йдуть на змагання козаки», «Соколята», «Справжня козацька сила». А Геннадій Анатолійович познайомив публіку з діяльністю нинішнього Козацького Війська Запорозького та козацького кінного театру на острові Хортиця.

Справжнім відкриттям і окрасою фотовиставки стали світлини Олександра Парасоцького. У них поєдналися майстерність фотографа зі світобаченням художника. Мальовничі куточки України – вулиці міст, парки, береги річок, морські узбережжя, зелені луги представлені так яскраво, що глядач ніби занурюється в ці пейзажі. «Морська сивина», «Сонце й море – магічне поєднання», «Золота осінь», «Доріжка до сонця» – приклади щирої любові до рідного краю, відображеної його фотооб’єктивом.

Кілька років поспіль бере участь в університетських фотовиставках доцент Зоя Бондаренко. Чільне місце серед світлин Зої Петрівни займають фотозвіти про роботу Центру соціальних ініціатив і волонтерства – від допомоги військовослужбовцям до опікування сиротами і дітьми з особливими потребами. «Родзинкою» творчості Зої Петрівни є також створення яскравих фотонатюрмортів, об’єднаних темою «Моя земля – моя любов».

Наступного навчального року буде відкрита нова фотовиставка, присвячена 100-річчю ДНУ імені Олеся Гончара, його славетній історії і життєствердному сьогоденню. Вона об’єднає кращі світлини з минулих фотоконкурсів та сучасні роботи студентів і викладачів.

Фотоальбом «Наш край – козацький!»

Сергій Ляпін,
старший лаборант групи аналізу
у сфері гуманітарної освіти
та виховання молоді


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram