Версія для друку

Зоряні шляхи починаються в Дніпропетровську

Черговою квітневою подією у космічному житті країни стала XIV Всеукраїнська конференція-конкурс науково-дослідних робіт школярів «Зоряний шлях», проведена Національним центром аерокосмічної освіти молоді України ім. О.М. Макарова (НЦАОМ) спільно з Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара (ДНУ).

Вже чотирнадцять років у квітні відбувається унікальний захід, що збирає з різних міст та селищ країни талановиту молодь шкільного віку, яка представляє свої наукові дослідження за космічною тематикою. Більше дев’яноста науково-дослідних робіт направили школярі у цьому році на конкурс «Зоряний шлях». Автори 64 робіт захищали їх в очному турі. Всього у конференції-конкурсі взяли участь близько 130 осіб – самі учасники, керівники наукових робіт школярів та гості.

Участь у конференції дозволяє молоді розширити світогляд, отримати нові знання, вчитися вести наукові дискусії. Україна – космічна держава, і глибоко символічно, що серед перших заходів, які були у витоків подібної форми роботи зі школярами у нашій країні, була саме конференція-конкурс «Зоряний-шлях». Конкурс став однією із зірок у низці заходів, які проводить Національний центр аерокосмічної освіти молоді України ім. О.М. Макарова у тісній співпраці з Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара.

Робота XIV Всеукраїнської конференції-конкурсу «Зоряний шлях» проходила за дев’ятьма науковими напрямами: «Астрономія», «Космічна фізика», «Космічна історія України», «Ракетно-космічна техніка та ракетно-космічне моделювання», «Космічна медицина», «Природні явища та екологія», «Духовність та космос», «Наукові дослідження в Космосі», «Комп’ютерна техніка». Представники професорсько-викладацького складу ДНУ беруть активну участь у роботі конференції-конкурсу, у тому числі, очолюють секції за науковими напрямами конференції. Серед них заступник декана фізико-технічного факультету О.А. Сидоров, професор О.Й. Соколовський, доценти С.О. Білогуров, С.Г. Бондаренко, О.Г. Левіцька, В.Ю. Шевцов, Т.В. Лабуткіна, С.Ф. Лягушин, викладач О.В. Колесніченко.

Конференція розпочалась урочистим відкриттям, на якому з привітальними словами до учасників і гостей звернувся в.о. генерального директора НЦАОМ ім. О.М. Макарова Олексій Кулик. Конференція-конкурс «Зоряний шлях» у цьому році присвячена 55-річчю першого польоту людини у космос. Тому під час відкриття конференції учасникам був показаний цікавий фільм, присвячений польоту Юрія Гагаріна. Потім провідний фахівець Дніпропетровського планетарію, лектор вищої категорії Людмила Олексіївна Марченко виступали з доповіддю-лекцією, яка надала можливість доторкнутися до новітніх відкриттів у астрономії і вразитися об’єднанню людства у наполегливому та талановитому пошуку шляхів у здобутті нових знань про космос. Також учасникам конференції був показаний короткий фільм, присвячений чотирнадцятирічній історії проведення конференції-конкурсу «Зоряний шлях». З екрану про «Зоряний шлях» розповіли його організатори, координатори секції, учасники. Вони підкреслили значення і здобутки цього заходу, його внесок у справу виховання еліти науково-технічних працівників країни, у роботу щодо підготовки кадрів для космічної галузі.

Робота у секціях конференції-конкурсу демонструвала високий рівень підготовки учасників, була конструктивною, корисною і дуже цікавою. Різноманіття тематики робіт вражало. Юні автори представили дослідження, в яких був глибокий аналіз і систематизація сучасних знань і наукових теорій про всесвіт (у тому числі, – про нашу сонячну систему, Землю та її найближче оточення), пропонували оригінальне застосування та розвиток цих теорій. Школярі представили дослідження в галузі історії розвитку ракетно-космічної техніки та історії засвоєння космосу, пропонували свої цікаві ідеї щодо вдосконалення космічної техніки та нові космічні проекти та розробки реалізацій цих ідей. Також були представлені цікаві роботи, в яких інформація про фізичні закони всесвіту і побудову космосу була надана у формі написаних авторами казок, автори також дослідили навчальний ефект такої форми подання інформації.

Конференція-конкурс «Зоряний шлях» є однією з багатьох складових системної діяльності щодо підготовки кваліфікованих фахівців космічної галузі нашої країни. Підготовка якісних кадрів розпочинається з роботи з молоддю шкільного і дошкільного віку. Отже, досвід результативної системної роботи з молоддю належить до скарбів нашої Держави. Цим скарбом ми готові щиро ділитися із друзями. Одним з напрямків розвитку конференції є набуття міжнародного статусу завдяки залученню до участі у конференції юнацтва інших країн. Наша молодь, яка впевнено крокує зоряним шляхом знань і науково-технічної творчості, гідна представляти Україну світу.

Тетяна Лабуткіна,
кандидат технічних наук, доцент кафедри
систем автоматичного управління
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram