Версія для друку

Робота – це маленький острівець щастя

У Культурологічному клубі Дніпропетровського національного університету «В гостях у ректора ДНУ» відбулася чергова зустріч. Гостем ректора на самому початку весни став відомий хоровий диригент, заслужений діяч мистецтв України, керівник хорових колективів Олександр Переверзєв.

Це вже чотирнадцята зустріч у рамках Культурологічного клубу університету, куди до спілкування зі студентською молоддю запрошуються видатні люди нашого міста, які чимало років присвятили збагаченню культурної палітри університету та Дніпропетровська. «З Дніпропетровським національним університетом тісно пов’язані життя і творчість багатьох непересічних діячів науки і культури. Наприклад, вже неодноразово гостями нашого Клубу ставали такі заслужені діячі літературного, театрального і музичного мистецтва, як: член Національної спілки письменників України відомий поет Ю. Кібець, актор Дніпропетровського українського академічного музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка В. Крачковський, ректор Дніпропетровської консерваторії ім. М.Глінки, піаніст Ю. Новіков тощо. Усі вони в свій час або працювали у нашому університеті, або були його випускниками», – зазначив ректор Микола Поляков.

Власне, Дніпропетровському національному університету ім. О.Гончара Олександр Переверзєв присвятив чималу частину свого життя. За його плечима – 38 років натхненної творчої діяльності в Палаці студенів ДНУ. Тривалий час, будучи художнім керівником цього університетського «вогнища культури», Олександр Володимирович також був незмінним диригентом камерного хору викладачів ДНУ «Струни серця» та незабутнього студентського хору «Юність», який, починаючи з 1978 року, неодноразово ставав лауреатом провідних всесоюзних, а потім й українських музичних фестивалів і конкурсів. За свою багаторічну плідну працю нагороджений найвищою медаллю закладу «За вірну службу ДНУ». «Палац студентів ДНУ – це мій рідний дім, – зізнається майстер. – Тут я знаю кожен клас, кожен куточок. За ці роки крізь мої колективи пройшло не одне покоління університетських хористів, багато з яких стали професійними співаками і зараз живуть у різних країнах світу, з якими я і досі підтримую дружні зв’язки. Адже хор – це завжди ніби одна велика сім’я однодумців», – розповідає митець.

Сьогодні О.Переверзєв викладає в Дніпропетровській консерваторії ім. М.Глінки, очолює Асоціацію хорових диригентів обласного осередку Національного музичного союзу України і є першим диригентом у нашому регіоні, хто отримав звання «Заслужений діяч мистецтв України». А от зародилася любов до музики у нього ще в дитинстві, позаяк зростав у сім’ї, де дуже поважали мистецтво. Цікаво, що у шестирічному віці Доля подарувала малому Олександру раптову зустріч з видатною співачкою Клавдією Шульженко під час її гастролей у Дніпропетровську. Тоді, прослуховуючи хлопця, Клавдія Іванівна назвала його майбутнім Юрієм Силантьєвим (знаний діяч мистецтв, диригент) та «дніпропетровським Робертіно Лоретті». Слова славетної прими виявилися пророчими, а сама вона стала «хресною матір’ю» всього творчого шляху, вважає нині Олександр Переверзєв. «Моїми кумирами завжди були Клавдія Шульженко та Муслім Магомаєв. Дивлячись на них, я дав собі слово виконувати лише гарну музику, не робити поступок публіці, а виховувати її високим музичним смаком. Я переконаний, що музика загалом не потребує прикрашення, якщо її тільки виконує хороша людина з розбудженим серцем і прекрасною душею. Відтак, у своїй діяльності я завжди йшов шляхом духовного збагачення, прагнувши долучити своїх вихованців до духовної музики і високої класики. Так, у наших колективах ми виконуємо не тільки народну чи естрадну музику, але й високу музику добахівської епохи чи нетлінні творіння Моцарта», – підкреслив О.Переверзєв. А от особисто йому як композитору, за зізнанням самого маестро, найкраще вдаються українські колядки та щедрівки. Можливо, саме тому в Дніпропетровську та Україні Олександра Володимировича Переверзєва нині знають і як одного з талановитих організаторів відомих духовних фестивалів «Від Різдва до Різдва» і «Наддніпрянські пасхальні піснеспіви».

Про інші способи формування мистецького смаку молоді, секрети професії диригента й вдалого багаторічного поєднання організаторської й творчої діяльності у майстра активно цікавилися студенти. Зокрема, формулу успішної диригентської роботи Олександр Переверзєв визначає, насамперед, як симбіоз музичного таланту і різних професійних умінь. Професія хорового диригента, на його думку, це синтетична професія. А отже, окрім оволодіння власне диригентською майстерністю, хороший диригент повинен бути ще музикознавцем, співаком, композитором та аранжувальником. «Водночас треба бути гарним психологом, вивчати людей і більше душевно спілкуватися зі своєю публікою на концертах», – говорить митець, виступи якого українські колеги, до речі, вже давно називають справжніми «хоровими виставами».

Проте всім своїм професійним успіхам сам О. Переверзєв, скоріше, завдячує Долі. «У моєму житті завжди зустрічалися добірні педагоги, які робили на мене ставку, вірили в мене і давали мені новий виток у творчості. Тому я щаслива людина: моя робота співпадає з моїм хобі. Це мій маленький острівець щастя! Тож і вам, дорогі студенти, я зичу таких же хороших людей на життєвій дорозі, любіть музику, йдіть своїм шляхом і будьте попереду», – побажав студентам відомий майстер.

За доброю традицією Культурологічного клубу в подарунок слухачам гість виконав кілька власних творчих надбань. А наостанок усі разом заспівали «Гімн Університету», автором-композитором якого також є Олександр Володимирович Переверзєв.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram