Версія для друку

Освітні пропозиції від Уряду Франції

Представники Посольства Франції в Україні під час візиту до Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара розповіли про стипендіальні програми для викладачів, магістрів та бакалаврів.

Для керівництва та викладачів ДНУ приємно було дізнатися, що цього року Уряд Франції збільшив кількість стипендіальних програм для українських викладачів до семи, що розширює можливості стажування за кордоном. Ректор ДНУ, професор Микола Поляков поінформував Аташе з наукових та університетських зв’язків Посольства Франції в Україні пана Сільвена Ріголле та радника з питань культури та співробітництва, директора французького Інституту в Україні пана Паскаля Сліванскі про співпрацю нашого університету з науковими і освітніми установами Франції, що розвивається з 2002 року. Наразі ДНУ виконує 4 угоди з Інститутом новітніх технологій в механіці м. Клермон-Ферран, Університетом міста Мен, Вищою політехнічною школою Парижу та Університетом Париж – Південь. Сторони домовилися шукати й інші партнерства, де однією зі сторін може виступати Посольство Франції в Україні. Аташе Сільвен Ріголле наголосив, що інколи одного студента, який навчатиметься за програмою подвійних дипломів достатньо, щоб започаткувати плідну співпрацю між університетами. Також пан Посол додав, що українським студентам цікаво знати, що Франція є одним з лідерів за кількістю стартапів. «Тож Франція – не лише країна моди й люксу, а й високих технологій», – зазначив Сільвен Ріголле. Ректор Микола Поляков повідомив гостям, що за період співпраці з французькими ВНЗ у ДНУ працювали 12 лекторів-носіїв французької мови. Сьогодні в університеті 20 викладачів навчають французькій мові 900 студентів денної форми навчання.

Координатор Campus France Ukraine Ольга Дорош розповіла студентам різних факультетів ДНУ про вищу освіту у Франції та можливості навчання у цій країні для наших студентів. Зокрема, про те, що уряд Франції пропонує стипендіальні програми трьох типів: магістерські – за будь-якою дисципліною, тривалість навчання 10 місяців; аспірантські – написання дисертації під подвійним керівництвом та програма COPERNIC – для молодих економістів та інженерів. Для того, щоб навчатися у Франції, українським студентам необхідно добре володіти французькою та/або англійською мовами. Ольга Дорош зауважила, що магістратура у Франції дуже вузькоспеціалізована. Наприклад, якщо в Україні ви, згідно з дипломом, перекладач широкого профілю, то у Франції – перекладач лише публіцистичних тестів, чи лише технічних тощо. Навчатися у цій країні можна в університетах, діяльність яких спрямована більше на наукову діяльність, або у вищих школах, спрямованих на практичну діяльність. В ДНУ вже є досвід навчання студентів за всіма цими програмами.

Ольга Дорош наголосила, що навчання у Франції безкоштовне, це правило поширюється і на іноземних громадян. «Вступати до ВНЗ Франції легко, але у цій країні немає такого поняття як «ми пройшли матеріал», а є поняття «опанували», тому треба ставитися до навчання дуже відповідально. Ви ніколи не забудете навчання у Франції і французький стиль життя, який відзначається легкістю і відкритістю», – звернулася до студентів ДНУ Ольга Дорош.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram