Версія для друку

«Наука – це простір, де можна реалізувати творчі здібності та жагу до пізнання»

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара підведені підсумки загальноуніверситетського конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ» за 2014–2015 навчальний рік.

«Ми розглядали наукові досягнення 25-ти студентів. Щороку ми ретельно відбираємо найкращих та прагнемо заохочувати їхні наукові пошуки, – відзначив проректор з наукової роботи ДНУ, професор Володимир Карплюк. – За напрямом «Суспільні й гуманітарні науки» змагалося 11 студентів факультетів суспільних наук і міжнародних відносин, психології та української й іноземної філології та мистецтвознавства; напрям «Природничі науки» представляли 9 студентів факультету біології, екології та медицини і геолого-географічного факультету; напрям «Технічні науки» – 5 студентів механіко-математичного та фізико-технічного факультетів. Усі ці юнаки й дівчата активні у науковій роботі, зокрема, є авторами та співавторами статей у закордонних наукових виданнях та фахових виданнях України, учасниками міжнародних та всеукраїнських конференцій, переможцями Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт та Всеукраїнських студентських олімпіад зі спеціальності, беруть активну участь у функціонуванні факультетських осередків Студентського наукового товариства».

Першими у напрямі «Суспільні й гуманітарні науки» виявилися студентки факультету суспільних наук і міжнародних відносин Марина Артеменко(спеціальність «Міжнародні відносини») та Марія Кірізвас (спеціальність «Філософія»). «Свій головний девіз «Ніколи не зупинятися на досягнутому!» Марина Артеменко успішно втілює у науковому і суспільному житті, – прокоментувала успіхи студенток заступник декана факультету з наукової роботи Вікторія Вершина. – Варто відзначити індивідуальні якості дівчини як студентки та молодого науковця. Комунікабельна й відповідальна Марина користується високим авторитетом у колективі, займається активним громадським життям. Вона – стипендіатка Загальноукраїнської стипендіальної програми «Zavtra.UA» від Фонду В. Пінчука; 2013 – 2014 рр. переможниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямом «Актуальні питання співробітництва з Європейським Союзом»; організатор та керівник соціального проекту «Завтра для Сиріт»; учасниця Ялтинської Європейської Стратегії у вересні 2014 року. Марія Кірізвас серед своїх наукових інтересів виокремлює метафізику, гносеологію, філософські проблеми психоаналізу, теорію гендеру та вітчизняну філософію у рамках історико-філософського дослідження. Протягом декількох років Марія репрезентувала досягнення студентської науки ДНУ на конференціях у Києві, Дрогобичі, Львові, Івано-Франківську, Полтаві. Маша вважає, що «Наука – це простір, де можна реалізувати творчі здібності та жагу до пізнання, поєднання яких здатне призвести до позитивних зрушень принаймні в особистості дослідника», – розповіла Вікторія Вершина.

Третє місце у напрямі «Суспільні й гуманітарні науки» посіла студентка факультету психології Вікторія Дмитренко. Вона брала участь у міжнародних конференціях, має подяки ректора ДНУ та керівництва факультету, почесне звання «Відмінник ДНУ», отримує стипендії Вченої Ради ДНУ та міської ради Дніпропетровська, бере активну участь у роботі Студентського наукового товариства факультету психології.

У природничих науках відзначилися студентки факультету біології, екології та медицини Анастасія Свиридченко, Василина Іванишин та Вікторія Сидоренко. «Анастасія Свиридченко в минулому році вже була однією з переможниць конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ», – відзначив науковий керівник Студентського наукового товариства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, доцент факультету біології, екології та медицини В. А. Горбань. – Студентка активно займається науковою роботою, пов’язаною з дослідженням впливу грегарин на трофічну активність ківсяків. Результати досліджень надруковано у декількох закордонних наукометричних журналах. Анастасія – неодноразова учасниця міжнародних та всеукраїнських конференцій, призер протягом трьох років Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. За вагомі наукові досягнення дівчина нагороджена грамотами ректора ДНУ, отримує стипендію Президента України, є головою студентського наукового товариства свого факультету.

Василина Іванишин минулого року також була переможницею конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ». Студентка досліджує токсичний вплив важких металів на підстилкових безхребетних. Отримані результати висвітлені в статтях фахових видань України та закордонних наукометричних журналів, у тезах та матеріалах міжнародних конференцій. Василина отримує іменну стипендію Президента України та персональну стипендію Вченої Ради ДНУ, – розповів Вадим Горбань. – Наукова робота Вікторії Сидоренко пов’язана з впливом різних негативних факторів (токсикантів, нематод) на стан риб в умовах басейну Дніпра. Результати досліджень надруковано у матеріалах міжнародних конференцій. Високі бали, які отримали студентки факультету біології, екології та медицини у конкурсі «Лідер студентської науки ДНУ», свідчать про високий рівень наукової роботи студентів факультету, а також їх зацікавленість у перспективних дослідженнях природничого напрямку, які виконує колектив науковців Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара».

Найкращими техніками виявилися студенти механіко-математичного факультету Вікторія Ящук та Олександр Козиненко – стипендіати Верховної Ради України та Вченої Ради ДНУ. Третє місце у цьому напрямі посіла студентка фізико-технічного факультету Анастасія Кизименко – учасниця міжнародних конференцій, стипендіатка Фонду Л. Д. Кучми.

За матеріалами Студентського наукового товариства
Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О.Гончара
тел.: 374-98-20


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram