Версія для друку

Німецький магістеріум для студентів ДНУ

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідала делегація Університету м. Кобленц (Німеччина) з презентацією освітніх пропозицій для українських студентів та викладачів. Захід відбувся в рамках реалізації ДНУ положень про академічну мобільність нового Закону України «Про освіту».

На зустрічі з професором Томасом Гьотцем та начальником міжнародного відділу Іриною Шалагіновою студенти та завідувачі кафедр факультету прикладної математики, механіко-математичного факультету, факультету біології, екології та медицини й факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ познайомилися з міжнародними магістерськими програмами Університету Кобленц-Ландау.

Зокрема, німецькі колеги розповіли про чотири безкоштовні інтердисциплінарні напрями, відкриті для іноземних студентів, випускників та аспірантів з хорошим знанням англійської та німецької мови: «Математичне моделювання складних систем» (Mathematical Modeling of Complex Systems) і «Веб-науки» (Web Science) – кампус м. Кобленц та «Екологія» (Enviromental Sciences) й один із небагатьох у світі напрям «Екотоксикологія» (Ecotoxicology) – кампус м. Ландау. По кожному із напрямів були детально окреслені навчальні плани (з повним переліком обов’язкових та факультативних дисциплін та термінів навчання), наукові проекти та перспективи працевлаштування для студентів.

Пані І.Шалапагінова та професор Т.Гьотц також зупинилися на загальних критеріях вступу і зарахування до німецького ВНЗ, пояснили умови електронної подачі документів через службу Uni-Assist і провели огляд наявних стипендіальних програм.

Крім того, представники Університету Кобленц-Ландау розповіли про ще один формат навчання для студентів-іноземців – це проходження 1-2 тижневих інтенсивних семінарів у літніх школах. «Ми вважаємо, що навчання у літніх школах нашого університету може стати зручним варіантом для українських студентів. Тому зараз ми працюємо над створенням єдиної інформаційної бази про літні школи з усіх інститутів Університету, а також займаємося пошуком додаткових стипендій для студентів літніх шкіл з України. На даний час у нас передбачено лише шість таких стипендійних грантів», – зазначила Ірина Шалапагінова.

Наостанок для повної поінформованості українських студентів гості відповіли на запитання та залишили всі необхідні контактні посилання.

ДОВІДКА: Університет Кобленц-Ландау є одним з наймолодших і найпопулярніших вищих навчальних закладів Німеччини. Заснований у 1990 році. Університет складається з двох кампусів, що знаходяться у двох різних містах – Кобленц і Ландау відповідно. У складі університету налічується вісім факультетів, більшість курсів на яких викладаються з прикладної точки зору.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара розпочав активне співробітництво з Університетом Кобленц-Ландау з 1991 року. Разом з німецьким університетом ДНУ брав участь у виконанні трьох проектів за європейською програмою TEMPUS: «Моделювання в економічних і соціальних науках» (1996-1997); «Моделювання й Інтернет-Курси в соціальних науках» (1998-2002) та «Системна модернізація університетського менеджменту» (2002-2006). Спільні роботи, головним чином, були присвячені впровадженню інформаційних технологій у практику ДНУ. Так, перші два проекти сприяли відкриттю в ДНУ нової спеціальності «Інформатика» зі спеціалізацією «Економічна інформатика». Потім співпраця з виконання TEMPUS-проекту продовжилася за темою: «Мережа освітніх центрів з сучасних технологій у місцевому самоврядуванні». Загалом, за період співробітництва 60 студентів ДНУ пройшли навчання та стажування в Університеті Кобленц-Ландау, було розроблено й надруковано 15 навчальних посібників, проведено 3 семінари. У 2001 році почесним доктором ДНУ ім.О.Гончара був обраний професор Університету Кобленц-Ландау Клаус Троїч.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram