Версія для друку

У ДНУ обговорювали актуальні питання правосуддя та суміжних правових інститутів

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулося громадське обговорення напрацювань Конституційної Комісії у сфері правосуддя та суміжних правових інститутів. У заході взяли участь науковці-правники ДНУ.

Тематика громадського обговорення викликала великий інтерес юридичного загалу Дніпропетровщини і зібрала науковців, суддів, юристів-практиків, а також представників регіональних громадських об’єднань, органів державної влади, безпосередньо зацікавлених у вирішенні назрілих теоретичних і практичних проблем, що були запропоновані на цьому авторитетному зібранні.

Організатор обговорень – Конституційна Комісія за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Справедливе правосуддя». Члени Конституційної Комісії презентували учасникам заходу напрацювання у сфері правосуддя та суміжних правових інститутів. А також вони дізналися про очікування дніпропетровської громадськості від діяльності Конституційної Комісії.

Учасників заходу привітали представники Дніпропетровської облдержадміністрації, проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ Валентин Іваненко, заступник керівника Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Наталя Петрова. Валентин Іваненко відзначив: «Символічно, що наш захід відбувається напередодні Дня Конституції, логічно вписуючись в мозаїчне полотно заходів, присвячених цьому державному святу. Як відомо, з метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо змін до Конституції України із залученням до цієї роботи представників різних політичних сил, громадськості, вітчизняного та міжнародного експертного середовища, Президентом України було створено Конституційну Комісію, яка в рамках трьох робочих груп розпочала підготовку відповідних змін до Основного закону України за пріоритетними напрямками реформування держави і суспільства – децентралізації системи управління, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина. Одним із ключових завдань сучасного розвитку країни є формування і утвердження справді незалежної судової влади. Адже останні події з ухваленням судами низки політично резонансних рішень та критично низький рівень довіри суспільства до судів свідчать про гостру необхідність здійнення невідкладних кроків у цій суперчутливій площині нашого життя. Відтак шанс суттєвих зрушень у царині здійснення правосуддя пов'язується нині саме із змінами в Конституції».

Презентацію напрацювань Робочої групи з питань правосуддя здійснювали академік-секретар відділення цивільно-правових наук Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор член Конституційної Комісії Наталя Кузнєцова; суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидат юридичних наук, член Конституційної Комісії Дмитро Луспеник; суддя Вищого адміністративного суду України, член Конституційної Комісії Михайло Смокович. Наталя Кузнєцова наголосила: «Члени Конституційної Комісії розділилися на три групи і готують зміни до трьох розділів Конституції: перший ми умовно називаємо – децентралізація, другий – права і свободи людини, третій – правосуддя та суміжні інститути. Я зі своїми колегами Дмитром Луспеником та Михайлом Смоковичем представляю третю робочу групу. Ми саме завершуємо роботу над змінами до розділу «Правосуддя». Сьогодні презентуємо наші напрацювання дніпропетровським юристам і дуже сподіваємося на щиру, активну, і навіть гостру розмову, тому що обговорювані питання складні, і ми хочемо почути, перш за все, думки наших колег з різних регіонів. Сьогодні проходить перше зібрання – у Дніпропетровську, також будуть зібрання в Одесі, Львові, інших містах. Наша мета – врахувати пропозиції наших колег та представити їх на пленарному засіданні Конституційної комісії».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram