Версія для друку

Українська складова програми імені Лейна Кіркланда

Представники економічного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара взяли участь у V Конференції випускників програми імені Лейна Кіркланда, яка відбулася у м. Варшава (Польща).

Стипендіальна програма імені Лейна Кіркланда була створена у рамках Фундації «Освіта для демократії» (www.edudemo.org.pl) і Польсько-Американської Фундації Свободи (www.pafw.org.pl) і спрямована на молодих учених та лідерів (у тому числі з України), які зацікавлені у розвитку демократії, економіки і громадянського суспільства.

Цього року на V Конференцію випускників програми ім. Л. Кіркланда до Варшави з’їхалися понад 300 осіб з України, Білорусі, Грузії, Молдови, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Киргизії і Росії. Усі вони представляли різні випуски програми. Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара на форумі представляв заступник декана з навчальної роботи та міжнародного співробітництва економічного факультету ДНУ, кандидат економічних наук, доцент Сергій Якович Касян. У теплій і дружній атмосфері колишні випускники з приємністю згадували своє навчання у ВНЗ різних міст Польщі (Варшави, Кракова, Вроцлава, Познані, Любліні, Катовіце, Гданьську). Вони підкреслили велику цінність тих знань, навичок і досвіду, які були отримані під час стажування в державних і приватних організаціях Польщі. Ці знання учасники програми зараз успішно застосовують у своїх країнах, у тих закладах, де вони працюють. Багато з них, наприклад, досягли успіху в науковій, адміністративній чи діловій кар’єрах. Зокрема, в ході конференції було встановлено, що 51% випускників програми підтримують професійні відносини один з одним, а 64% розвивають подібні відносини з поляками.

П’ята ювілейна конференція розпочалася з урочистей – святкування 15-річчя діяльності Польсько-Американської Фундації Свободи, де зі своїми доповідями виступили відомі діячі у сфері освіти, політики, економіки такі, як: президент Польсько-Американської Фундації Свободи, Єжи Козміньскі, голова ради директорів Польсько-Американської Фундації Свободи Ендрю Нагорскі, шеф канцелярії Президента Польщі Броніслава Коморовскі Яцек Міхаловскі, керівник стипендіальної програми імені Лейна Кіркланда Уршула Собієцка, координатор постстипендіальних проектів Йоанна Станіславска, програмний директор Польсько-Американської Фундації Свободи Рената Козліцка-Гліньска та інші.

Власне під час конференції була проведена відкрита лекція відомого економіста, професора Dr. habil. Лешека Балцеровіча на тему: «Перспективи i проблеми зростання економічних змін в країнах Центральної і Східної Європи».

Крім виступу знаного фахівця, присутні також із цікавістю заслухали доповіді Міністра з європейських справ Польщі, генерального директора Ради ЄС Ярослава Пієтраса («Європейський Союз у часи змін») і письменника та публіциста, Віце-президента The East West Institute, голови ради директорів Польсько-Американської Фундації Свободи Ендрю Нагорскі («США у світі протягом 2000-2015 років»). Далі проходили різноманітні тематичні обговорення. А саме: президент підприємства досліджень і суспільних інновацій «Сточня» Якуб Вигнаньскі провів дискусію на тему: «Інновація і суспільна участь», спеціалісти Інституту Суспільної політики Варшавського університету розмірковували над питаннями суспільно-економічних наслідків міграції, доцент Катаржина Батко-Толуч (Ватхдог, Польща) проаналізувала механізми та інструменти громадського контролю, а польська журналістка і спеціаліст зі східної тематики Марія Пшеломієц провела науково-методичне обговорення за темою: «Кіркландисти для реформ: від дебатів до конкретних справ», у якому взяли активну участь усі випускники програми.

Зокрема, за участю українців відбулися такі значущі модерації, як: тематична зустріч «Вирішальна роль джерел інформації для політичної ситуації на прикладі України» (випускник програми ім. Л.Кіркланда 2012-2013 н.р. Олександр Піддубний), панельне обговорення «Наукове і професійне стажування у Польщі: досвід i перспективи» (випускник програми ім. Л.Кіркланда 2009-2010 н.р., доцент Олег Левченко). Окремо варто відзначити круглий стіл на тему: «Перспективи створення міжнародної наукової мережі випускників програми Кіркланда», проведений д.е.н., професором Харківського національного економічного університету імені Саймона Кузнєца Сергієм Василиком. Під час цього обговорення учасники надали цікаві й ґрунтовні пропозиції щодо впровадження міжнародних наукових програм у країнах Східної Європи.

Крім того, учасники конференції разом з відомим спеціалістом у сфері адміністративної економіки Павелом Прокопем (Фундація управлінських ініціатив) обговорили питання децентралізації, а за модерації Рафала Серафіна з Фундації «Партнерство для середовища» була розглянута роль екологічних рухів у побудові громадянського суспільства.

Також на цьому науковому заході обговорювалися перспективи участі у спільних з польськими науковцями проектах, спрямованими на розробку та подальшу імплементацію механізмів і процедур щодо забезпечення асоціативної і партнерської участі економічних агентів України у єдиному господарсько-фінансовому просторі Європейського Союзу.

Наприкінці зустрічі було проаналізовано інформацію щодо польських освітніх програм, успішно реалізованих Польсько-Американською Фундацією Свободи, таких, як: «Польський навчальний портал INTERKL@SA», «Комп’ютер для вчителя», «Дистанційне комп’ютерне навчання», «Підприємливість у школі та ВНЗ». Крім того, вартими уваги були й розглянуті програми, що стосуються поведінки громадянина в демократичній правовій державі, а саме: «Громадянин і право», «Прозора Польща», «Підтримка юридичних і економічних реформ: комп’ютерні навчання».

Як бачимо, в сучасних умовах інформаційного обміну та євроінтеграційних процесів в Україні особливого значення набувають узагальнення, систематизація і впровадження сучасних науково обґрунтованих розробок провідних економічних шкіл Польщі за багатьма науковими напрямками (як от: удосконалення методик інфраструктурного та логістичного забезпечення функціонування фінансових і товарних ринків України). А відтак, участь українських спеціалістів у даній конференції дає змогу розширити знання і досвід, а також поглибити наукові, культурні й освітні контакти з представниками країн ЄС, що сприятиме посиленню європейського вектору розвитку нашої країни.

Заступник декана економічного факультету
ДНУ ім.О.Гончара,
к.е.н. Сергій Касян


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram