Версія для друку

Палац студентів ДНУ – крок у майбутнє

Палац студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара створює всі умови для реалізації найцікавіших проектів творчого спрямування. Так, протягом останнього року він разом зі студентською радою університету провів майже 200 яскравих заходів для студентів – Дні факультетів, Посвячення у першокурсники, фестивалі «Студентська весна», «На крилах кохання», «Театральна сесія», конкурси «Кубок ректора», «Міс університет», «Univer Voice», «Dance-Show», «Брейн-ринг» та інші.

«Прагнення до самовдосконалення у студентства і молоді завжди незмінне. А сьогодення диктує нам створення нового формату дозвілля. Саме така атмосфера панує у Палаці студентів, – говорить директор Палацу студентів ДНУ, заслужений працівник культури України Вадим Стукало. – Палац вирує у життєписі новин нашого міста майже кожного дня. Знімальні групи місцевих телеканалів охоче висвітлюють події, які проходять у Палаці: «День народження університету», «Дні першокурсників», науково-практичні конференції, концертні програми привітання зі святами 8 березня, 9 травня та багато інших. І це не дивно, тому що творчий колектив Палацу кожного дня намагається створити щось незвичайне, цікаве. Керівники колективів плідно працюють як із початківцями, так і з професіоналами, яких, до речі, також викохали саме у своїх колективах. Так, справжніх чемпіонів виростила керівник танцспортклубу «Ритм», заслужений працівник культури України Галина Лідовська. Випускники народної циркової студії «Радуга» (керівник Тетяна Золотова та Юлія Садовська) працюють у кращих цирках України та світу. Вихованці заслуженого працівника культури України, режисера народного театру «Маски» Ігоря Трахта завжди отримують дипломи у різних театральних фестивалях і створюють власні колективи. Ольга Вінокурова перехопила естафету хореографа у Людмили Вінокурової – заслуженого працівника культури України, керівника зразкового театру танцю «Рассвет». Фахівці високого ґатунку завжди охоче приймають безкоштовно у свої колективи студентів усіх факультетів нашого університету».

Велика зала Палацу студентів на 450 місць не завжди вміщує усіх бажаючих під час улюблених заходів, і потрапити у зал стає справжньою проблемою, якщо не потурбувався завчасно про квитки. Тому в 2015 році вперше щорічний фестиваль-конкурс самодіяльних колективів «Студентська весна» було проведено біля Палацу студентів – на центральній алеї Парку імені Тараса Шевченка у новому форматі вуличних локацій.

До уваги відвідувачів фестивалю були запропоновані наступні локації: «Вуличний кінотеатр», де можна було переглянути всі випуски студентського проекту, що висвітлює події ДНУ та Дніпропетровщини; «Hand-made», де можна було придбати унікальні речі, зроблені майстрами ДНУ; «Виставка картин», де можна було доторкнутися до кращих зразків живописної творчості студентів ДНУ; «Вуличний університет», де відвідувачів чекали майстер-класи від справжніх фахівців; «Круглий стілець: 100 запитань» – це зустріч з найпопулярнішими викладачами ДНУ, у яких усі бажаючі отримали відповіді на хвилюючі запитання. А ще на фестивалі функціонували «Танцювальний майданчик» і «Караоке», де гості потанцювали і поспівали у колі друзів; фото-зона і «Арт-терапія», де гостям запропонували розпис по тілу хною – мехенді; «Студентська кухня» та «Дитячий майданчик».

«Саме студенти ДНУ стали ініціаторами ідеї подарувати фестиваль рідному місту, – відзначає Вадим Стукало. – Свято для всіх – такий девіз можна запропонувати для нового формату цього заходу. Звичайні перехожі опинилися у самому центрі студентських подій і охоче стали учасниками незвичайного дійства». У підготовці свята взяли участь студенти університету Антоніна Худа, яка була головою студентської ради ДНУ два роки поспіль, Юлія Лимарь (ФУІФМ), Дмитро Ковтун (ФТФ), Галина Сазонова (ММФ), Анастасія Парубець (ФУІФМ), Ігнат Бошков (ФБЕМ), Данило Луцак (ФБЕМ), Дмитро Кулік (ФФЕКС), Анастасія Гришина (ФСЗМК) та інші помічники.

Особливий ажіотаж викликають заходи, які є традиційними для Палацу. Молодіжний фестиваль «Театральна сесія», заснований Палацом студентів у 1999 році, зібрав рекордну кількість глядачів у листопаді 2014, а театральні колективи з різних куточків України отримали можливість подарувати справжнє свято протягом п’яти днів. Хоча загалом, з різних причин, у нашій області останніми роками перестали проводитися театральні фестивалі.

У грудні у Палаці студентів проходили новорічні вистави для дітей, батьки яких працюють та навчаються в університеті. Цього року сценарно-режисерська група вирішила створити зовсім інший формат свята. «Кожного року, приймаючи дітей, ми вигадуємо щось нове. Зазвичай готуємо виставу на сцені та хоровод біля ялинки з конкурсами. Кожного року – новий сценарій, нові костюми та декорації, – розповідає художній керівник Палацу студентів Оксана Рудковська. – Цього року ми вирішили зробити вистави більш камерними, по-домашньому затишними, запросити до участі батьків, дідусів і бабусь. Змінили формат вистави, перевели її з Великої зали на камерну сцену Малої зали. Цього року підготовлено аж 11 вистав для дітей, у той час як зазвичай готувалося 4-6!». Кожна дитина опинялася у справжній вітальні діда Мороза, де її зустрічала Снігуронька, спілкувалася, а потім знайомила з дідом Морозом. Малечі спеціальною фарбою розмальовували обличчя, кожен розповідав віршика чи відгадував загадку від казкових персонажів. Під час вистави вся глядацька зала перетворилася на велику сцену, де дитина була не лише глядачем, а й справжнім актором.

Останнім часом з’явилися нові форми залучення до Палацу нових прихильників та учасників творчих колективів. З нового навчального року стало можливим проведення екскурсій та квестів. Пам’ятка архітектури XVIII т.. Потьомкінський Палац з вересня 2014 року організовує регулярні екскурсії для дітей та дорослих Дніпропетровська та області з метою ознайомлення школярів та викладачів з історією Палацу та багатогранним життям ДНУ. «Галерея гетьманів України», Музей музичних інструментів, Музей історії університету, знайомство з професійною сценою, майстер-клас танцю епохи Просвітництва – все це дає можливість доторкнутися до різних епох і відчути плин часу.

У січні 2015 р. у Палаці стартував інноваційний проект-квест «Політ крізь епохи», спрямований зацікавити старшокласників та молодь історією рідного краю. Театралізоване наповнення квесту допомагає кожному з учасників поринути у різні часи історії України! Одним із напрямків квесту є музей історії університету, де випускники шкіл мають можливість поглиблено познайомитися з його історією, його вихованцями, які стали видатними особистостями.

Заступник директора Палацу студентів Наталя Пузерей, методист Ольга Ломська та керівники колективів Палацу розробили та втілили у життя нову форму спілкування з різними категоріями населення – від малечі до людей похилого віку. «Нічна екскурсія у Палаці» взагалі була організована додатково, тому що було дуже багато охочих потрапити у таємничі ходи нашого Палацу. Наші квести та екскурсії – це один з дійових засобів зацікавлення та залучення абітурієнтів до вступу в Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара.

Дуже популярним серед молоді є форма майстер-класів з ораторського, циркового, хореографічного мистецтва, які пропонують всім охочим наші фахівці.

Протягом року колективи та студенти університету брали участь у Міжнародних та Всеукраїнських фестивалях та конкурсах:

Народна студія сучасного вокалу «Мрія» (керівники Оксана Рудковська та доцент Дмитро Свинаренко), до складу якої входять студенти мехмату, прикладної математики, економічного факультету, міжнародної економіки, факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, на Міжнародному телевізійному фестивалі «Доля» під патронатом фонду «Україна Л. Д. Кучми 2014 отримала першу премію серед професійних колективів. На конкурсі вокалістів «Univer voise 2014» студентка факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Кароліна Гаян отримала Гран-прі. «Мрія» стала Лауреатом конкурсу Дніпропетровської обласної адміністрації «Студент року» 2014.

Народна циркова студія «Радуга» (керівники Тетяна Золотова та Юлія Садовська) на Відкритому фестивалі-конкурсі дитячого та юнацького естрадно-циркового мистецтва «Яскрава арена Дніпропетровська – 2013» отримала диплом Лауреата І ступеня, а студентка економічного факультету Ганна Марченко була визнана найкращою в окремій номінації і відзначена дипломом Лауреата І ступеня.

Студентський театр «Відлуння» факультету української та іноземної філології та мистецтвознавства (керівник доцент Олександра Гонюк) став Дипломантом регіонального фестивалю-огляду професійних театрів «Образ Шевченка в театральному мистецтві 2014».

Народний ансамбль танцю «Веселка» (керівник Сергій Жир) виборов диплом Лауреата Міжнародного фестивалю народної творчості в Іспанії та став володарем призу глядацьких симпатій (м. Барселона, м. Каталонія) 2014, а також переможцем регіонального туру всеукраїнського конкурсу народної творчості імені Вірського.

Народна хорова капела «Просвіта» (керівник Ольга Сербіна) – капела викладачів та співробітників ДНУ – отримала 1 премію на традиційному фестивалі «Від Різдва до Різдва».

У 2014 році студентському театру «La vie» під керівництвом Сергія Бормотова присвоєно звання «Народний аматорський колектив». За останні роки – це єдиний колектив, який виріс зі студентського формування. Він дебютував виступами на днях факультету і спромігся зробити великий крок у майстерню хореографічного мистецтва і запропонувати унікальний погляд на сучасну хореографію.

«Керівники колективів Палацу студентів ДНУ сьогодні роблять майже неможливе, приймаючи всіх охочих та плекаючи справжніх професіоналів у різних галузях мистецтва. Палац живе – і не лише підтримує традиції, а й намагається створювати нове, – говорить директор Палацу студентів ДНУ Вадим Стукало. – Неможливо стояти на місці і не озиратися на навколишній світ. Сумлінна праця й творчі зусилля Палацу протягом багатьох років дають можливість впевнено крокувати вперед за новими звершеннями і досягненнями, отримувати нові враження та позитивні емоції, які роблять наше життя цікавим і змістовним. Крім того, ми виховуємо молодь на кращих традиціях світового мистецтва, залучаємо її до хорових і танцювальних класів аматорів, які згодом стають справжніми фахівцями».

Палац студентів
ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram