Версія для друку

Юрій Андрухович в гостях у ДНУ

У рамках презентаційного туру містами України з представлення нової книги «Тут похований Фантомас» до Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара завітав відомий український письменник Юрій Андрухович.

Зустріти культового митця у стінах рідного університету зібралися десятки зацікавлених студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства. У Дніпропетровському національному університеті Юрій Андрухович уперше, тому творча зустріч відомого автора зі студентами проходила в напрочуд піднесеній та теплій атмосфері.

Починаючи презентацію свого нового прозового доробку, письменник розповів, що ідея видати збірку «Тут похований Фантомас» виникла ще навесні минулого року. По суті, це – книга вибраних колонок («ТСН»-ок, як їх лагідно називає сам автор), розташованих у суворо хронологічній послідовності. Зі своїми нотатками Юрій Андрухович раз на тиждень виступає на сайті «Телевізійної служби новин» каналу «1+1», починаючи з грудня 2010 по літо 2014 років, і за цей час їх опубліковано вже більше двох сотень. «Одного дня я чекав на рейс у аеропорті, перечитував старі тексти і подумав, що добре було б зібрати їх під однією обкладинкою, – розповів письменник. – Відтак, це таке своєрідне вибране з моїх щотижневих записів: з 212 текстів до збірки потрапила третина – 73. Готуючи видання, я свідомо не вносив змістових коректив, проте вважав за доцільне вказати точну дату кожної публікації. Дати тут є не лише каркасом, а, значною мірою, ще й орієнтиром. На мій погляд, деякі з цих есе не втрачають своєї актуальності і сьогодні», – зазначив він.

Нова книга есеїстики Юрія Андруховича побачила світ зовсім нещодавно у нововідкритому видавництві «Diskursus». «Мені приємно, що ця книжка вийшла у мого друга, молодого поета з Івано-Франківщини Василя Карпюка. Цікаво, що адреса цього домашнього видавництва знаходиться безпосередньо у самих Карпатах, в селі Брустури, в присілку Грунь», – розповів пан Юрій. Зазначимо, що зустріч зі студентством ДНУ організована на запрошення колишньої випускниці факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, а нині креативного директора дніпропетровської книгарні «Віз» Ольги Чорної.

Назва презентованої збірки повторює назву одного з есе. Фантомас, якого має на увазі Ю.Андрухович, – персонаж французького фільму, на якому виросло покоління письменника. «У моєму дитинстві, можна сказати, навіть панувала мода на цього персонажа. І хоча Фантомас – це був злочинець з такими собі необмеженими можливостями, але досить кумедний, люди веселилися з цього образу. Можливо, це саме той образ, який зараз потрібен українцям…», – пояснив автор.

Для дніпропетровської публіки Юрій Андрухович залюбки прочитав кілька есе – оригінальні, написані з добрим гумором, вони одразу ж припали студентам до душі. Потім допитливі студенти засипали гостя численними питаннями. Насамперед, їх цікавила розповідь про авторський проект Ю.Андруховича «Вигадані поети», реалізований разом із студентами берлінського університету імені Гумбольдта, досвід письменника у якості кіносценариста, остання робота доньки Юрія Андруховича Софії – надуспішний роман «Фелікс Австрія» тощо.

Літературна зустріч зі студентством ДНУ добігала кінця. На знак подяки за надзвичайно змістовне й натхненне спілкування студенти Дніпропетровського національного університету подарували шановному гостю пам’ятний подарунок – статуетку половецької баби – з побажанням такої ж вічної, безсмертної творчості та любові аудиторії, як і цей символ Дніпропетровська. А потім університетська аудиторія ще довго не відпускала гостя, вишикувавшись у чергу за автографами свого улюбленого автора.

Довідка: Юрій Андрухович – український письменник, поет, перекладач – однин із найяскравіших представників європейського постмодернізму. Співзасновник поетичної групи «Бу-Ба-Бу». Віце-президент Асоціації українських письменників. Лауреат літературної премії Благовіст (1993), премії Рея Лапіки (1996), Міжнародної премії імені Гердера (2001), спеціальної Премії миру імені Еріха-Марії Ремарка, премії Книжкового ярмарку у Лепцігу «За європейське взаєморозуміння» (2006), Літературної премії Центральної Європи Angelus (2006), премії імені Ханни Арендт (2014).

Твори Ю.Андруховича перекладені польською, англійською, німецькою, французькою, російською, угорською, фінською, шведською, іспанською, чеською, словацькою мовами та есперанто. Найвідоміші з них – романи «Рекреації», «Московіада», «Перверзія», книга есе «Дезорієнтація на місцевості» та інші.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram