Версія для друку

Чужої біди не буває!

Волонтери із числа студентів і викладачів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара активно надають психологічну та інші види допомоги вимушеним переселенцям та постраждалим від воєнних дій на Сході країни.

З червня в ДНУ діє координаційний центр з надання психологічної та інших видів допомоги у роботі з вимушеними переселенцями та постраждалими від воєнних дій на Сході країни. На першому засіданні центру ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков наголосив на важливості допомоги вимушеним переселенцям та силовикам: «Ми не можемо бути осторонь цих неоднозначних подій і бажаємо об’єднати зусилля для надання психологічної та інших видів допомоги». Наради координаційного центру ДНУ ім. О.Гончара щотижня проводить проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ професор Валентин Васильович Іваненко.

Найпершими відгукнулися студенти-волонтери з факультету психології, адже чужої біди не буває. Уже наступного дня координатор напряму волонтерської допомоги вимушеним переселенцям студентка Надія Кириченко була у штабі надання допомоги переселенцям «Допомога Дніпра», з’ясувала обов’язки волонтерів, склала список бажаючих студентів волонтерувати, продумала спосіб зворотнього зв’язку та інформування студентів і членів штабу.

Незважаючи на екзаменаційний період, студенти-волонтери відразу приступили до добродійної роботи, яка поділялася умовно на два напрями – психологічний та соціальний. Серед обов’язків добровольців були прийом та видача гуманітарної допомоги, прибирання та облаштування кімнат для тимчасового проживання людям з Донбасу, і, безумовно, – психологічні консультації психологів-початківців, які працювали під керівництвом досвідчених психологів-практиків з громадської організації «Дніпропетровська психологічна кризова служба» та організовували дозвілля з наймолодшими із постраждалих – дітьми. Згодом до цієї роботи долучились і студенти факультету суспільних наук та міжнародних відносин.

У співпраці з Центром соціальних ініціатив та волонтерства ДНУ, соціально-психологічною службою університету та психологами кризової психологічної служби міста на початку липня у другому навчальному корпусі університету були проведені організаційні збори волонтерів з числа студентів та викладачів факультету психології, які будуть волонтерувати у липні і серпні. Обговорювалося, зокрема, налагодження комунікації між університетськими волонтерами та громадською організацією «Дніпропетровська психологічна кризова служба» й координаційним центром надання допомоги переселенцям «Допомога Дніпра», визначалися завдання кожного волонтера. На зборах виступили психологи Роман Бабич, який тісно співпрацює з університетською соціально-психологічною службою, координатор штабу Алла Денисенко, представник Дніпропетровської кризової психологічної служби Юлія Шлєпакова, керівник координаційного центру ДНУ з надання психологічної та інших видів допомоги у роботі з вимушеними переселенцями та постраждалими від воєнних дій на Сході країни Зоя Бондаренко.

Знання про те, як працювати з переселенцями та постраждалими студенти-волонтери отримують під час лекційних та практичних занять за спеціальною програмою, створеною координаційним центром. Визначені дні тижня, час і місце їх проведення. Вже відбулися лекція доцента Оксани Байєр «Життєві кризи особистості» та практичне заняття психолога-волонтера Романа Бабича «Психотехніки роботи з кризовими та післятравматичними стресовими розладами». Наступне практичне заняття «Тілесно-орієнтований підхід у роботі з травмою» проводитиме психолог-практик, волонтер Альона Козелецька.

Також планується за запитом студентів проведення занять (щонайменше раз на тиждень) з вирішення труднощів при наданні волонтерської допомоги постраждалим. Ще наші волонтери мають змогу відвідувати навчальні тренінгові заняття, які проводяться за окремим графіком у Дніпропетровській психологічній кризовій службі.

Координатор напряму Ірина Гавенко відвідує міський штаб допомоги біженцям майже щодня, організовує й коригує різні напрями діяльності. Зокрема, нещодавно знайшла заміну для «Гарячої лінії штабу допомоги» - комунікабельну студентку третього курсу факультету психології Юлію Мелехіну з Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ. Юлія уважна, оптимістично зворушлива та дуже чемна дівчина, вона не може не сподобатися тим, хто телефонує та звертається за допомогою. «Кожний телефонний дзвінок для мене – це окрема доля людини, яка зараз у біді, і я, бодай небагато, але можу допомогти інформаційно, підтримати емоційно та психологічно, витримавши часом жахливі розповіді про війну, сьогоднішню, реальну. Я розумію, що цих людей треба «відігріти», створити їм належні умови, які б допомогли хоча б на якийсь час забути про ті страхіття, з якими вони зустрілися», – розповіла Юля.

Студент другого курсу факультету психології Сашко Підгорний виявив бажання бути з іншими волонтерами нарівні, і вже два тижні успішно працює у штабі у спеціалізованій охороні. «Я допомагаю людям у біді саме тут, але якщо потрібно буде, можу піти і до батальйону «Дніпро», – говорить Сашко. І таких студентів дуже багато. Студентка-психолог Інна Романюк написала багато листів бійцям на передову, вселяючи в них віру і надію на перемогу та повернення живими і здоровими до рідних домівок.

Викладачі університету допомагають постраждалим речами, коштами, продуктами, психологічними, юридичними та інформаційними послугами тощо. Штабу допомоги передано певну гуманітарну підтримку від співробітників та студентів ДНУ. Після роботи у штабі допомоги доцент кафедри педагогіки та корекційної освіти Олена Переворська сказала, що пишається нашими студентами-волонтерами, які у канікулярний час знаходяться саме там, де вони потрібні, і які зовсім не по-юнацьки ставляться до нагальних проблем, старанно оволодівають педагогічними компетенціями у власній практичній діяльності.

У координаційного центру ДНУ із надання допомоги вимушеним біженцям попереду нові форми волонтерування. На волонтерів очікують постраждалі у воєнних діях на Сході країни – з військового шпиталю, обласної лікарні ім. Мечникова. Там теж потрібна допомога словом, конкретними діями, психологічною підтримкою. Розуміємо, що це теж особливі люди, сини нашої Вітчизни, яким потрібна і наша допомога також. Нам повідомили, що розпочинає роботу центр допомоги постраждалим щодо підготовки гуманітарної допомоги на вул. Гоголя, де також потрібні волонтери університету. Запит громадської молодіжної організації прийнято.

Центр соціальних ініціатив і волонтерства
ДНУ імені Олеся Гончара.
Фото доц. Бондаренко З.П.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram