Версія для друку

Літня школа з сучасної журналістики

На факультеті систем і засобів масової комунікації ДНУ ім. О. Гончара триває Літня школа «Крос-медіа і якісна журналістика».

Заняття проходять в рамках освітянського проекту Європейської комісії Темпус IV «Крос-медіа і якісний журналізм», який об’єднав 13 університетів Німеччини, Австрії, Румунії, Молдови й України. Проект ініційований Університетом Пассау (Німеччина), носить академічний характер і спрямований на створення навчально-методичного, науково-методологічного та матеріально-технічного підґрунтя для початку підготовки в Україні фахівців зі спеціалізації «Крос-медіа» (за нашою кваліфікацією – «Інтернет-журналістика»).

Відкриваючи Літню школу, декан факультету систем і засобів масової комунікації, професор Володимир Демченко наголосив, що для майбутніх журналістів сьогодні як ніколи важливі обидві складові ідеї цього проекту: вдосконалення навичок професійної роботи в мережевих ЗМІ та напрацювання основних засад якісної журналістики, долучаючись до провідних європейських медіа-продуктів. «Співпраця з європейськими університетами – це є дієва інтеграція у міжнародний освітянський процес, можливість не винаходити кожного разу «свій велосипед», а долучитися до передового досвіду. Разом з тим, це є прекрасною можливістю познайомити зарубіжних колег з нашими наробками, адаптувати їх до вимог кращих університетів світу».

В рамках реалізації проекту ДНУ отримав нове обладнання для роботи в форматі крос-медіа, з яким слухачі школи і вчитимуться працювати. Протягом тижня студентам ДНУ допомагатиме вдосконалювати навички з Інтернет-журналістики німецький журналіст, викладач і координатор проекту від Університету м. Пассау Ральф Кендлбахер. Під його керівництвом студенти опановуватимуть сучасні технології крос-медіа, створюватимуть власний друкований, аудіо- та відео продукт для новітніх ЗМІ. Зокрема, він дав дуже корисні поради студентам щодо техніки зйомки у темних приміщеннях, яких так не вистачало слухачам під час виконання одного із завдань: фотографування державного іспиту у Дніпропетровському училищі культури, що являв собою хореографічну виставу.

За словами магістра ФСЗМК Ірини Тарнавської, Літня школа дала багато практичних навичок: «Протягом занять ми мали змогу познайомитися з базовими принципами користування фотоапаратами, відеокамерами та цифровими диктофонами останнього покоління; елементами якісної фото- та відеозйомки, а також навчитися працювати з основними програмами монтажу та обробки фотографій. Окрім цього, слухачі намагаються практично втілити отримані на лекціях знання й максимально повно проявити їх у власних творчих проектах на тему: «Свобода», за якими і будуть підводитися підсумки проведення даного курсу».

Протягом трьох років, на які розрахований термін реалізації проекту в Дніпропетровському національному університеті буде перебудовано частину навчальних планів із врахуванням нових можливостей та нових умов роботи майбутніх журналістів, а також посилено матеріально-технічну базу факультету.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram