Версія для друку

"В журналістику, як під трамвай, потрапляють один раз і на все життя"

Так жартують студенти факультету систем та засобів масової комунікації Дніпропетровського національного університету, який щойно відсвяткував дві ювілейні дати: 10 років ФСЗМК та 15 років фахової підготовки журналістів. Привітати юних колег та їхніх наставників прийшли представники майже всіх регіональних засобів масової інформації: ДОДТРК, 34 і 11 телеканалів, газет «Днепр вечерний», «Наше місто», «Зоря». Раділи за дніпропетровців колективи журналістських кафедр і факультетів з університетів Києва, Львова, Харкова, Чернівців, Рівного, також привітати своїх вчителів до alma mater з’їхалися вдячні випускники.

«Сучасний молодий факультет органічно вписався в структуру класичного університету, – відзначив ректор ДНУ професор Микола Поляков. – Бажаю майбутнім журналістам, у якій би сфері ЗМІ вони не працювали, бути уважними, завжди цікавими до того, про що розповідаєте, чесними і відповідальними. Саме це складає ваш фаховий професіоналізм. І ще – не бійтеся вчитися в інших, найкращих, завжди піднімайте свою планку».

Окрім приємних побажань ювіляри отримали багато корисних подарунків, здебільшого оргтехніку, без якої сьогодні неможливо уявити сучасні комунікаційні процеси. Були також і заслужені знаки визнання сумлінної праці педагогів – почесні грамоти і подяки від Міністерства освіти і науки та ректорату ДНУ, а декан факультету професор Володимир Демченко нагороджений відзнакою облдержадміністрації «За розвиток регіону». Також Володимира Дмитровича обрано дійсним членом Євразійської академії телебачення і радіо. Про це повідомив віце-президент академії Віктор Петренко, якого вважають одним із хрещених батьків факультету, що свого часу доклав чимало зусиль для започаткування фахової підготовки журналістів у Дніпропетровському національному університеті. Віктор Петренко від імені Міжнародної конфедерації журналістських спілок вручив ректорові університету Миколі Полякову «Знак злагоди» ІІІ ступеню за заслуги в підвищенні ролі ЗМК у ствердженні ідеалів миру та добросусідства.

Відзначаючи свій перший ювілей, на факультеті неодмінно підкреслюють, що цілеспрямованою підготовкою журналістів у Дніпропетровському університеті почали займатися ще з 70-х років, коли на філологічному факультеті було відкрито факультатив. Для слухачів факультативу спеціальні посвідчення, що видавалися тоді разом з дипломом, були перепусткою в усі редакції регіональних ЗМІ. Рішення про відкриття спеціальності «журналістика» було прийняте у 1991 році, і вже через 5 років в університеті відкрився факультет із всеохоплюючою назвою – факультет систем та засобів масової комунікації.

«Напрями та відділення відповідних факультетів в нашій країні традиційно називалися “журналістикою”, – говорить декан факультету, заслужений журналіст України, професор Володимир Демченко. – А ми, народжені в пострадянські часи, мали змогу подивитися на те, як називаються відповідні факультети в провідних американських та західноєвропейських університетах. Звідси й народилася плідна, як на мене, ідея назви – факультет систем та засобів масової комунікації, що охоплює і традиційні ЗМІ, і весь той спектр нових фахів з комунікативістики, яких потребує сучасний ринок для відділів по зв’язках з громадськістю на підприємствах, прес-служб, рекламних та PR-агенцій таке інше».

Сьогодні факультет налічує 4 кафедри: масової та міжнародної комунікації; менеджменту ЗМІ, реклами та ПР; філологічної та культурологічної підготовки журналістів; лінгвістичної та країнознавчої підготовки журналістів. На них працюють 33 викладачі, з яких 5 докторів наук, професорів, 18 кандидатів наук, доцентів.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram