Версія для друку

Про географію з італійським акцентом…

У вересні 2011 року команда українських школярів, які брали участь у п’ятій Міжнародній олімпіаді з наук про Землю «IESO-2011», що проходила в Італії, повернулася з перемогою. Юнаки вибороли дві срібні та дві бронзові медалі й стали однією з найкращих команд-учасниць серед 26 країн, що представили свої команди. Всього ж у цьогорічній олімпіаді брали участь 34 команди.

Серед наших срібних призерів був і Богдан Ткачук, учень 11 класу Дніпропетровського обласного ліцею-інтернату фізико-математичного профілю (ДОЛФМП), який діє при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара. Всі учні ліцею показали достатньо високі знання з основних розділів фізичної географії й геології як у теоретичному, так і в практичному турах.

Успіх Богдана Ткачука – це заслуга багатьох людей. Серед них, у першу чергу, вчителі географії, що навчали Богдана в м. Апостолове, де він вчився до 9 класу, вчитель – методист вищої категорії Л.В. Корнева, яка викладає географію в ДОЛФМП, а також викладачі Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, Київського університету імені Т.Г. Шевченка та М.П. Драгоманова, адміністрація і методисти Національного еколого-натуралістичного центру, які доклали значних зусиль до підготовки школярів до олімпіади. Супроводжували українську команду відомий в Україні автор підручників з географії для школи доцент Г.Є. Уварова й провідний фахівець Міністерства науки освіти і науки, молоді та спорту України Р.В. Гладковський.

Олімпіада проходила з 4 по 14 вересня в італійському місті Модена (область Емілія-Романія), що розташоване в мальовничій долині ріки По. Місто багатої історії, засноване римлянами в II ст. до н. е., відоме як колишня резиденція архієпископа. В 1929 році у Модені Енцо Феррарі розпочав виробництво відомих усьому світові автомобілів «Феррарі», зараз штаб-квартира фірми знаходиться поблизу від Модени в місті Маранелло. В Модені знаходиться також штаб-квартира другого італійського виробника спортивних автомобілів «Мазераті». Але на вулицях міста складно побачити Феррарі або Мазераті, зате велосипедів, як в будь-якому містечку північної Італії, дуже багато. Сучасна Модена перетворилася на італійську «столицю двигунів» (тут виготовляються мотори для всіх відомих італійських спортивних автомобілів), а також кулінарну й наукову (університет Модени був заснований одним з перших в Європі в 1175 році й розширений в 1686) столицю північної частини Апеннінського півострова. У Модені розташовані Академія італійських збройних сил (Accademia Militare di Modena) і видатна бібліотека Естенсе, де знаходиться колекція історичних видань, що містить більше 3000 рукописів. А ще Модена відома як батьківщина Лучано Паваротті.

Свою перемогу українські учні вибороли в умовах надзвичайно теплої атмосфери, яку створили привітні господарі змагань й дуже дружелюбні учасники та міжнародне журі. Навіть погода під час проведення олімпіади була по-справжньому літньою і сонячною, що сприяло проведенню насичених цікавих екскурсій до регіонального природного парку «Сальсо де Нірано» з грязьовими вулканами, до археологічного музею «Террамара де Монтале», до підніжжя Монблану (курорт Аоста) й Венеції.

Олімпіада в Модені передала естафету наступному місту. В 2012 році учнів з багатьох країн світу чекає Буенос-Айрес у далекій Аргентині. А про свої враження від олімпіади нам розповідає Богдан Ткачук.


Сложно начать... Сложно начать писать о том, что вызывает у тебя безмерное море эмоций, которые нельзя передать словами. Множество новых знакомств, множество впечатлений, которые останутся в моей памяти навсегда.

Модена – прекрасный городок с маленькими, узкими улочками, по которым неспешно проезжают велосипедисты. Регион, где создаются легендарные Мазерати и Феррари, где находится один из самых старых университетов. Город, в котором на каждом шагу маленькие кафешки и пиццерии. Где в каждом магазине за покупки тебе говорят «Грацио».

Олимпиада. Было утомительно... Утомительно, но интересно. И после каждого тура ты выходил с неимоверной радостью, счастливый, что еще одна ступенька, возможно к победе, позади. И одновременно грустный. Грустный, потому что ты осознаешь, что еще один этап соревнований позади и время летит. Особенно понравилась практика, где ты целый день со своей группой ходишь от станции до станции и решаешь разнообразные, безумно интересные задания. Практика по океанографии в Венеции тоже удивила. Жаль, что Венецию видели только издали, проплывая на катере. Жаль, что не довелось погулять по этому прекрасному городу, который даже со стороны произвел впечатление самого красивого города, который я видел.

Салсе де Нирано. Именно так назывался региональный парк, который мы посещали – прекрасные грязевые вулканы, от которых невозможно оторвать глаз. Ну и более всего поразили Альпы – самое лучшее, что я видел. Эти прекрасные горы, усыпанные зеленым ковром деревьев, где на полянах пасутся альпийские коровки. Тот чистый воздух, который ты вдыхаешь, дает безмерное чувство свободы. Практические соревнования, которые проходили на высоте 2 км на отработанной шахте, вызвали и интерес, и удивление, и напряжение.

И наконец-то команды. Серьёзные индийские парни произвели наилучшие впечатления. Команда США – одна из самых веселых. Итальянские, сингапурские и испанские девушки – самые милые на олимпиаде. Дружная команда румын, с которой сложились хорошие отношения. Умные японцы и корейцы, с которыми было приятно общаться. И конечно наша команда! Юрик, Деня, Влад, вы стали для меня словно братья! Спасибо всем участникам! Спасибо организаторам!

You are forever in my heart and memory!!!

Богдан Ткачук

Завідувач кафедри фізичної та економічної географії, професор Л.І.Зеленська.


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram