Версія для друку

Про роль жінки в сучасній Україні

7 травня відбулася зустріч співробітниць Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара з лідеркою руху «Зе!Жінки» у м. Дніпро, депутаткою Дніпровської міської ради Аліадою Мансуровою. Метою неформальної зустрічі стало обговорення суспільного значення жінки під час війни та розвиток жіночого лідерства, зокрема в освітній сфері регіону.

Гостю, що також активно опікується загальнодержавною ініціативою Першої леді України Олени Зеленської – Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні й Всеукраїнською програмою ментального здоровʼя «Ти як?» – у стінах ДНУ зустрічали ректор професор Сергій Оковитий та голова профспілкової організації Євгеній Сніда. Відзначаючи роль сучасних жінок, Сергій Іванович наголосив:

Питання гендерної рівності особливо загострюються нині, в часи повномашстабного вторгнення. Наш низький уклін усім відважним Захисницям, які на рівних з чоловіками протистоять агресорові та боронять рідну землю від ворога. Війна показує, що в Україні немає «слабкої статі», а мужність, витримка і героїзм притаманні українським жінкам такою ж мірою, як і чоловікам. Так само й секретом стійкості освітянського фронту нашого Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара є те, що жінок у нас вдвічі більше, аніж чоловіків. І це дає Alma mater суперсилу, – підкреслив ректор.

Сильне емоційне, моральне та фізичне навантаження, які в ці часи безперервного стресу переживають жінки України, стали основним меседжем розмови гості зі співробітницями університету. Адже саме на плечі жінок сьогодні, по суті, лягає основна турбота про власні родини, дітей і батьків, коли більшість чоловіків воюють на фронті. При цьому в багатьох із них нікуди не зникає виконання робочих обов’язків…

Саме тому свою дружню місію Аліада Мансурова вбачає в таких зустрічах із різними регіональним громадами, аби посприяти більшому психологічному розвантаженню жіноцтва під час військового стану. Адже якраз від витримки і сили духу жінок багато в чому залежить сила українського супротиву.

Зібравшись у колі колежанок, пані Аліада активно цікавилася в університетських працівниць психологічним станом і відчуттями, а також їхньою мотивацією й власним баченням свого кар’єрного розвитку та особистісного зростання нині. Запитувала, чим може бути корисною, аби в жіноцтва ДНУ з’явилося більше можливостей для релаксу – психологічного і фізичного розвантаження в часи загальної втоми й небаченого психологічного тиску. Для цього гостя запропонувала поділитися власними ідеями створення комфортних умов праці – можливими формами організації робочих процесів і простору для якісного відпочинку, спілкування, повноцінної професійної та самореалізації. Тому що життєва місія жінки – це, насамперед, про любов до себе і втілення свого потенціалу.

Нормально, коли жінка хоче над собою зростати і вільно обирати свій шлях – чи-то успішну реалізацію в родині, у власній кар’єрі чи навіть у громадському житті. І цей рух вперед – це і є перемога над собою. Для цього необхідно прибрати кордони: не боятися виходити з «вакууму» і проявляти себе за межами нав’язуваних у суспільстві гендерних стереотипів. Найперше, знайти точку опору в собі і не боятися претендувати на лідерство. Шукати серед «своїх» типаж, який надихає; розраховувати на підтримку і не соромитися звертатися за порадами до тих, хто вищий за вас. І звісно, пам’ятати, що не кожна є лідеркою, є серед нас і гарні виконавиці, що, зазвичай, складають основу колективу. Адже великі шляхи завжди долаються тільки з командою, – сказала спікерка, розмірковуючи про важливість жіночого лідерства.

Окрему увагу співробітниць ДНУ пані Аліада звернула на актуальність жіночого згуртування для розбудови зсередини ще більш ефективного й творчого університетського колективу. Відтак, у подальшому відкритому діалозі з учасницями зустрічі були обговорені наступні ініціативи, програми та проєкти (включно із залученням міжнародних партнерів), намічена загальна траєкторія взаємодії.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram