Версія для друку

ХХVІ Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і Космос»

Космічний місяць квітень, в який людство відзначає Всесвітній день авіації і космонавтики, завжди дарує наукові заходи, пов’язані з космічною тематикою. Особливе місце за своєю масштабністю, змістовністю, глибиною займає Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос», яка 17-19 квітня 2024 року відбулася вже у двадцять шосте. Конференція проводилася на базі Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова (НЦАОМ) в очному форматі та режимі онлайн-конференції за активної підтримки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (ДНУ) та ДП «Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля». Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос» – це одна із «візитівок» космічної діяльності рідного міста Дніпро та України. Конференція «Людина і космос» надає чудову можливість студентам, аспірантам, молодим вченим для апробації їхніх робіт, збагачення досвіду наукового спілкування. Цей захід відбувався у різні роки, у спокійні та радісні, у роки пандемії, у надважкі роки активної фази війни. І він завжди стає поштовхом для наукового зростання, можливістю для апробації і генерації ідей, сприяє визначенню новітніх оригінальних нетрадиційних шляхів розвитку.

Із року в рік конференція розвивається, набуває нових рис, глибини, розширює тематику. Вже декілька років в окремий науковий напрям виділені актуальні для людства питання засвоєння Місяця та планет. Цьогоріч на вимогу актуальних задач сьогодення з’явився новітній науковий напрям, присвячений безпілотним літальним апаратам. Наукові напрями конференції охоплюють дуже широкий тематичний спектр. У 2024 року конференція працювала за 19 науковими напрямами: 1) «Міцність ракетних конструкцій, вібрації, акустичні хвилі та шумові ефекти»; 2) «Гідроаеродинаміка і тепломасоперенесення в системах літальних апаратів»; 3) «Гравітація і фундаментальна фізика»; 4) «Двигуни та енергетичні установки. Енергозабезпечення космічних апаратів»; 5) «Динаміка, балістика та керування рухом літальних апаратів» 6) «Освоєння Місяця та планет» 7)«Інформаційні технології. Системи телекомунікацій. Радіоелектронна апаратура ракетно-космічних систем»; 8) «Методи неруйнівного контролю у виробництві літальних апаратів»; 9) «Космічні апарати: розробка та експлуатація»; 10) «Екологія Космосу»; 11) «Математичні моделі та чисельні експерименти»; 12) «Нетрадиційні ідеї та проєкти»; 13) «Проектування, виробництво та випробування літальних апаратів»; 14) «Безпілотні системи і комплекси» (нове); 15) «Конструкційні та функціональні матеріали; 16) «Хімічні технології в ракетній техніці»; 17) «Дистанційний моніторинг Землі»; 18) «Економіка та комерціалізація космічної діяльності»; 19) «Нанотехнології та наноматеріали в РКТ». У рамках тематики цих напрямків до конференції були надіслані тези доповідей 189 учасників. У представленні та обговоренні доповідей взяли участь 170 учасників конференції. У тому числі, багато робіт представлялися молоддю Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (студентами, аспірантами, молодими співробітниками).

Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос» відзначена на міжнародному рівні – індексована в наукометричній базі даних Index Copernicus. У рамках тематики цього року було багато цікавих доповідей, присвячених літальним апаратам ракетно-космічної техніки та їхньому проєктуванню, технологіям виробництва, застосуванню супутникових систем і невеликих угруповань космічних літальних апаратів, розподілених літальних апаратів. Учасники конференції пропонували оригінальні ідеї, результати досліджень і розробок щодо створення та застосування двигунних систем й енергетичних систем літальних апаратів. Була широко представлена різноманітна тематика застосування інформаційних технологій (на борту літальних апаратів, у дистанційному управлінні літальними апаратами, в питаннях захисту інформації при створенні космічних систем), розглядалися сучасні платформи для автономних літальних апаратів, а також застосування штучного інтелекту в межах функціонування космічної техніки. Як завжди, вагома частина досліджень присвячувалася різноманіттю актуальних питань створення новітніх матеріалів (у тому числі, наноматеріалів), аналізу перспектив і розробці підходів до їх застосування. Секція з дистанційного зондування Землі була насичена, представляла новітній ідеї щодо способів отримання даних та їх обробки. Також був глибокий, змістовний аналіз космічної діяльності і погляд на перспективи її розвитку з точки зору економіки. У складі координаторів більшості секцій конференції працювали науково-педагогічні працівники ДНУ.

Науковий захід тривав три дні, які були яскравими, насиченими. Стартувала конференція урочистим відкриттям, на якому з вітальними промовами до молоді звернулися Кулик Олексій Володимирович – генеральний директор НЦАОМ імені О.М. Макарова, кандидат технічних наук; Санін Анатолій Федорович – голова організаційного комітету, декан фізико-технічного факультету, завідувач кафедри ракетно-космічних та інноваційних технологій Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, доктор технічних наук, професор; Дегтярьов Максим Олександрович – Генеральний конструктор – перший заступник Генерального директора ДП «КБ "Південне" ім. М.К. Янгеля», кандидат технічних наук, академік МАА та інші почесні гості конференції. Плідна робота в секції за науковими напрямами проводилася два дні. У заключний день конференції відбулося урочисте закриття, на якому підводили підсумки, відзначали здобутки, спільно дивилися у майбутнє космічної діяльності, космічної освіти і Міжнародної молодіжної науково-практичної наукової конференції «Людина і космос». Говорили про високий рівень робіт, про оригінальні перспективні ідеї молоді, а також відзначили найкращих. У тому числі, дипломами конференції відзначено 72 учасника, а 27 найкращих доповіді рекомендовані до публікації у науковому журналі «Вісник ДНУ: Серія ракетно-космічна техніка».

Уже багато років під час проведення конференції відбуваються круглі столи за тематикою, пов’язаною з космічною діяльністю. Цього року учасники конференції мали змогу взяти участь у роботі круглого столу, який присвячувався двом датам: 110-річниці з дня народження Василя Сергійовича Будника – конструктора і вченого у галузі ракетно-космічної науки і техніки, Героя Соціалістичної Праці, лауреата Ленінської премії, академіка НАН України, Почесного громадянина Дніпропетровська та 70-річчю від дня заснування Державного підприємства «Конструкторське бюро "Південне" імені М.К. Янгеля».

ХХVІ Міжнародна молодіжна науково-практична конференція «Людина і космос» відбулася з великим успіхом і спрямовувалася на розвиток актуальних для держави науково-технічних задач. Прийнято рішення, що багаторічна традиція проведення конференції буде збережена, а наступна, двадцять сьома, конференція відбудеться у квітні 2025 року!

Доцентка кафедри кібербезпеки та
комп’ютерно-інтегрованих технологій
Тетяна Лабуткіна


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram