Версія для друку

Ректора ДНУ Сергія Оковитого обрано членом-кореспондентом НАН України

Ректора Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергія Оковитого обрали у члени-кореспонденти Національної академії наук України по відділенню Фізики і астрономії на спеціальність Комп’ютерне моделювання фізичних процесів, машинне навчання.

Сергій Іванович Оковитий – заслужений діяч науки і техніки України, голова Ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області, доктор хімічних наук, професор. Наукові дослідження професора Оковитого повʼязані із комп’ютерним моделюванням фізичних та хімічних властивостей молекул і міжмолекулярних комплексів методами молекулярної механіки, квантової хімії і молекулярного докінгу.

Серед основних задач, над вирішенням яких працював професор Сергій Оковитий – комп’ютерне моделювання реакції розкриття епоксидного циклу, яке містило розрахунок поверхонь потенційної енергії, локалізацію на них сідлових точок першого порядку (перехідних станів реакції) і розрахунок термодинамічних і кінетичних характеристик реакції. Зокрема, продемонстрував вирішальну роль стеричного фактора в реакціях стереоізомерних епоксинорборнанів.

З огляду на важливість точного розрахунку спектральних характеристик, синтезованих сполук для ідентифікації їхньої структури, С.І. Оковитий розширив спектр наукових досліджень напрямом із конструювання фізично адаптованих для квантово-хімічного розрахунку електричних і магнітних властивостей молекул і міжмолекулярних комплексів наборів базисних функцій.

На основі одержаних аналітичних виразів у співавторстві з колегами був створений пакет компʼютерних програм для розрахунку поляризованості і величин магнітної сприйнятливості молекул, в якому стандартний метод Хартрі-Фока був модифікований шляхом введення в розрахункову схему додаткових членів, обумовлених залежністю базисних атомних орбіталей від напруженості однорідного зовнішнього електричного чи магнітного поля. Більшість із одержаних у цей період результатів були новими і випереджали близькі за тематикою результати інших науковців.

21 березня 2024 року професор Сергій Оковитий презентував результати своєї наукової роботи на науковій сесії Загальних зборів відділення фізики і астрономії НАН України.

Учора, 25 квітня 2024 року, відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України.

Президент НАН України академік Анатолій Загородній зазначив, що в основу розподілу вакансій по відділеннях та визначення спеціальностей було покладено прагнення забезпечити пріоритетний розвиток фундаментальних наук, передусім на тих напрямах, де українські вчені мають результати світового рівня. Безумовно, першочерговою умовою була наявність із кожної спеціальності гідних кандидатур до обрання. Важливим було представлення різних регіонів України, як академічних, так і позаакадемічних установ, поліпшення гендерних співвідношень серед членів Академії. І, нарешті, цього року при підготовці пропозицій щодо відкриття вакансій академіків та членів-кореспондентів Академія приділила особливу увагу суттєвому омолодженню складу членів НАН України. З цією метою Академія запровадила для окремих вакансій граничний вік кандидатів: у дійсні члени – до 65 років включно на останній день прийому документів, у члени-кореспонденти – до 55 років включно на останній день прийому документів. При цьому було передбачено у разі введення вакансії із граничним віком кандидатів одночасне введення такої ж вакансії без граничного віку кандидата.

На 28 вакансій академіків було висунуто і зареєстровано 74 претенденти, тобто 2,6 на одне місце. На 75 вакансій членів-кореспондентів — 246 претендентів, або 3,3 на одне місце.

За підсумками таємного голосування обрано 28 академіків та 74 члени-кореспонденти НАН України.

За інформацією офіційного сайту НАНУ


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram