Версія для друку

ДНУ & ДЛІТ: примножуємо інтелектуальний потенціал регіону

19 квітня в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара укладено Договір про співпрацю з Дніпровським науковим ліцеєм інформаційних технологій Дніпровської міської ради (ДЛІТ). Ця угода є продовженням попередніх договорів про партнерство та співробітництво, що активно реалізовувалися протягом 33 років.

Нову угоду, укладену строком на п’ять років, урочисто підписали ректор ДНУ професор Сергій Оковитий та очільниця ДЛІТ Наталія Водоп’ян. Договір охоплює співпрацю в освітній та профорієнтаційній діяльності, методичній, науково-дослідній та виховній роботі, а також забезпечення якості професійно-практичної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації освітянських кадрів.

Загалом, за понад 30 років, відколи у 1991 році на базі нашого Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара був заснований ліцей, співробітництво закладів здобуло цілком практичне втілення, вийшовши далеко за межі формальних угод.

За ці роки сотні випускників ліцею стали гордістю й окрасою ДНУ, а наші університетські доценти і професори викладають у ліцеї різні дисципліни, є науковими керівниками ліцеїстів у Малій академії наук України та виступають тренерами олімпіадних команд.

На зустрічі з нагоди продовження багаторічної плідної співпраці ректор університету Сергій Оковитий, зі свого боку, підкреслив високу професійну майстерність колективу ліцею у пошуку, підтримці та розвитку наукового потенціалу ліцеїстів.

Ліцеїсти, які стають студентами ДНУ, – це зазвичай спраглі до знань працездатні, вмотивовані і талановиті діти, які хочуть навчатися, пізнавати нове, реалізовувати свої ідеї в науковій площині. Ваших вихованців вирізняє ерудиція, широкий світогляд, глибокі знання з різних галузей, шанобливе ставлення до викладачів і готовність прийти на допомогу товаришам. Ми пишаємося перемогами ліцеїстів в олімпіадах та наукових конкурсах міжнародного рівня й розуміємо, скільки праці необхідно докласти, щоб побачити потенціал і підтримати талант кожного ліцеїста, – наголосив, звертаючись до очільниці ДЛІТ, Сергій Іванович.

Разом із Наталією Водоп'ян ректор обговорив і нинішні зміни в житті ліцеїстів під час війни, демографічні виклики та очікування випускників від українських університетів.

Наталія Іванівна подякувала викладачам ДНУ за долученість до наукового менторства і наголосила, що учні ДЛІТ прагнуть навчатися очно. Тому невдовзі, за домовленістю, ліцеїсти зможуть відвідати університетські наукові лабораторії.

Ця та інші екскурсійні програми стають можливими для учнів Дніпровського наукового ліцею інформаційних технологій згідно з новою партнерською угодою.

Серед іншого там передбачено:

- методична допомога в залученні учнів ліцею до наукової, конструкторської, науково-технічної, навчально-дослідницької, дослідницько-експериментальної, винахідницької і пошукової діяльності;

- науковий супровід ліцеїстів із питань участі у наукових конкурсах і конференціях;

- спільне керівництво вчителями ДЛІТ та науково-педагогічними і педагогічними працівниками ДНУ науково-дослідницькими роботами учнів в системі МАН України;

- консультативна та психологічна підтримка ліцеїстів у процесі обрання професійного напрямку;

- підготовка ліцеїстів для подальшого вступу до ДНУ (проведення в підготовчих курсів, участь у Днях відкритих дверей ДНУ та інших інформаційних заходах);

- проведення квестів із напрямів підготовки та спеціальностей, тематичних вікторин, майстер класів;

- проведення для учнів випускних класів тематичних бесід (лекцій) за участю науково-педагогічних працівників ДНУ;

- проведення на базі ДНУ пробних тестувань з основних предметів для учнів 11 класів (із метою якісної підготовки випускників до НМТ та визначення їхніх професійних намірів).

Також заплановані:

- спільні наукові, науково-методичні конференції, семінари, наради, практикуми та освітні заходи;

- педагогічне та наукове стажування й підвищення кваліфікації працівників ДЛІТ на базі ДНУ;

- навчальні практики здобувачами вищої освіти ДНУ за спеціальністю 014 Середня освіта (за предметними спеціальностями) на базі ДЛІТ.

Саме так, в об’єднанні наукових і педагогічних потенціалів, навчальних та дослідницько-виробничих баз, в упровадженні нових сучасних методів і форм навчання, спільно зі своїм надійним партнером Дніпровським науковим ліцеєм інформаційних технологій Дніпровському національному університету імені Олеся Гончара вже багато років вдається стало підвищувати рівень якості освіти учнівської та студентської молоді регіону.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram