Версія для друку

ДНУ & IT Dnipro Community: спільна праця на розвиток України

20 квітня Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара уклав Меморандум про співробітництво з професійною спільнотою Громадською спілкою «Дніпро ІТ Ком’юніті» (IT Dnipro Community), який є продовженням попередньої багаторічної угоди про співпрацю.

Нову партнерську угоду, укладену на наступні п’ять років, підписали ректор університету професор Сергій Оковитий та виконавчий директор (СЕО) спілки Євген Гостіщев. Це відбулося під час чергового DNU_Meetup, куди стейкхолдери ДНУ були запрошені для спілкування з абітурієнтами, що обирають ІТ та інженерні факультети ДНУ. Очільник IT Dnipro Community ознайомив потенційних вступників нашого університету із перспективами розвитку та сучасними аналітичними дослідженнями IT-галузі, представив освітні ініціативи для студентів, а також власні проєкти та military-tech розробки дніпровських айтівців-членів спілки.

Наразі IT Dnipro Community є провідною спільнотою айтівців нашого регіону, що охоплює близько 50 відомих ІТ-компаній із понад 5000 фахівців. Багато зі спеціалістів цих компаній є випускниками Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, тому нині вони охоче залучаються до співпраці з Alma mater, зацікавленої у підготовці фахівців, орієнтованих на сучасний ринок праці.

Наразі в ДНУ за новітніми ІТ та компʼютерними спеціальностями різних освітніх рівнів навчаються близько 1 500 студентів. Це студенти чотирьох факультетів – факультету прикладної математики, фізики, електроніки та комп’ютерних систем, фізико-технічного та механіко-математичного. Наші факультети в освітньому процесі завжди прагнули орієнтуватися на потреби роботодавців. Вважаємо, що підготовка конкурентоспроможного молодого спеціаліста – сьогодні це спільне завдання вищої школи та компаній на ринку праці. Тож, вибудовуючи стосунки з партнерськими організаціями, наш університет активно залучає працедавців у якості стейкхолдерів. Представники компаній, з якими укладені відповідні двосторонні угоди, не лише працевлаштовують студентів і випускників ДНУ, але й допомагають університету сформувати складові ефективної дуальної освіти. До прикладу, нині в ДНУ активно впроваджується програма «Перше робоче місце». Ми намагаємося, щоб кожен випускник протягом навчання мав не просто чітке уявлення про вимоги роботодавців в обраній ним галузі, але й попрацював там під час навчальних та виробничих практик. А в ідеалі – отримав запрошення на роботу після дипломування, – розповів ректор університету Сергій Оковитий.

Як давній партнер університету спілка IT Dnipro Community, зокрема, стабільно долучається до розробки стандартів та змісту вищої освіти, організації практик й виконання дипломних проєктів, спрямованих на вирішення нагальних потреб ІТ-галузі. Так, за роки сталої співпраці представники різних компаній-членів цієї професійної асоціації у якості стейкхолдерів ДНУ вже надали широку консультативну допомогу з розробки найсучасніших освітніх компонент для підготовки кваліфікованих, затребуваних на ринку праці спеціалістів. Саме за такої форми співпраці численні студенти ДНУ під час навчання отримали не лише якісну теоретичну базу, а й з молодших курсів проходили виробничу практику, стажування в приватних компаніях-партнерах IT Dnipro Community, підготували якісні дипломні проєкти за актуальною для галузі тематикою. Таким чином, знайомі зі своїми майбутніми роботодавцями, студенти і випускники ДНУ мають змогу дуже швидко увійти у робочий процес та навчитися розробляти серйозне програмне забезпечення під час конкретних практичних кейсів.

ІТ-сфера стрімко розвивається, і спеціальності цього фаху дуже популярні у молоді. Однак для успішної кар’єри молодому спеціалісту потрібні фундаментальні знання, саме тому ми зацікавлені у співпраці з Дніпровським національним університетом. Адже цілями нашої спілки є створення привабливого інвестиційного клімату, консолідація представників ІТ-індустрії, підвищення якості профільної освіти в дніпровському регіоні, – зазначив на зустрічі виконавчий директор IT Dnipro Community Євген Гостіщев.

Відтак, за оновленим меморандумом було підтверджено взаємовигідне науково-технічне, навчальне, методичне та організаційне співробітництво IT Dnipro Community та ДНУ у підготовці висококваліфікованих кадрів із компʼютерних наук та інформаційних технологій.

Зокрема, для студентів галузей 11 Математика та статистика, 12 Інформаційні технології (ОП в межах спеціальностей 113 Прикладна математика, 121 Інженерія програмного забезпечення, 122 Комп’ютерні науки, 123 Комп’ютерна інженерія, 124 Системний аналіз, 125 Кібербезпека та захист інформації) передбачені:

- участь у тематичних освітніх курсах, воркшопах і майстеркласах від фахівців IT Dnipro Community;

- участь у вирішенні задач інформаційного, програмного та технічного забезпечення автоматизованих систем обробки даних;

- розробка методичного та наукового забезпечення процесу фахового навчання;

- створення баз виробничих, переддипломних та науково-дослідницьких практик;

- залучення до програм стажувань на підприємствах;

- працевлаштування за наявними вакансіями компаній-партнерів.

Додатково співробітники ДНУ як члени IT Dnipro Community отримають можливість брати участь у проєктах та заходах спілки та проводити наукове консультування колег.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram