Версія для друку

Забезпечення сталості функціонування вищої школи Дніпропетровщини – основне завдання Ради ректорів області

У Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося чергове засідання Ради ректорів ЗВО Дніпропетровської області. Як наголосив голова Ради ректор ДНУ Сергій Оковитий, на порядку денному – низка важливих питань для забезпечення сталості функціонування вищої школи регіону та розвитку взаємодії із бізнесом і владою, тому на засідання були запрошені представники органів влади та фахівці з обговорюваних питань. Зокрема, до роботи Ради ректорів долучилися заступник директора департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Антон Демура та начальник відділу науки і вищої освіти цього департаменту Микола Кравченко.

Ректори узгодили план дій щодо створення кластерів, відповідних діяльності кожного ЗВО, для залучення інвестицій від великого і середнього бізнесу на наукові дослідження та їхнє впровадження в різні сектори економіки. Про важливість і перспективність такої роботи для регіону наголошувалося на зустрічах ректорів з головою Дніпропетровської облдержадміністрації – обласної військової адміністрації Сергієм Лисаком. Про співпрацю університету з комерційними структурами в межах Наукового парку «Хімічні технології» колегам розповів в.о. ректора Українського державного університету науки і технологій Костянтин Сухий.

Основоположними моментами організації кластерів є трансфер технологій від наших наукових підрозділів у реальний сектор економіки та можливості залучення коштів для ЗВО. Із досвіду наших чотирьох об’єднаних університетів можу сказати, що кошти, залученні від виконання договорів, значно більші за бюджетне фінансування наукової діяльності, і сьогодні складають близько 50 млн грн, тож цей потенціал треба використовувати ширше. Також йдеться про закупівлю дослідницького обладнання, адже в імпортерів є певні проблеми із постачанням обладнання бюджетним установам. Не варто забувати, що у наших закордонних партнерів є обладнання, яке вони замінюють на сучасніше, і ми могли б його отримувати, застосовуючи функціонал наукових парків і технопарків, – наголосив Костянтин Михайлович.

Також досвідом зі створення кластерної системи у Харкові поділився Віталій Зайцев, голова правління Наукового кластеру «Наукові парки України», член Українського кластерного альянсу.

Ректори узгодили роботу зі створення переліку напрямів, важливих для кожного ЗВО, та підготовку до спільного засідання із представниками влади та керівництвом промислових підприємств області.

На порядку денному було питання стипендіального забезпечення у деяких університетах. Узагальнену інформацію доповів ректор Університету митної справи та фінансів Дмитро Бочаров. Згідно з домовленістю, департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації також сприятиме у вирішенні цього питання.

Також у засіданні Ради ректорів узяв участь головний спеціаліст із мобілізаційної роботи департаменту освіти і науки облдержадміністрації Борис Мандрикевич. Він зазначив, що 11 квітня Верховна Рада ухвалила Закон про мобілізацію (Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», реєстр. №10449), і звернув увагу, що після офіційного опублікування остаточної редакції документу буде проведена додаткова розʼяснювальна робота. Також Борис Мандрикевич розповів, що відповідно до постанови КМУ від 16.12.202 р. заклади вищої освіти, які мають у своїй структурі певні науково-дослідницькі підрозділи, можуть вважатися об’єктами критичної інфраструктури, наголосивши на дотриманні процедури реєстрації.

Сергій Оковитий запропонував під егідою Ради ректорів впровадити напрацювання програми Erasmus+ для роботи DocHub – системи міжуніверситетської науково-дослідницької роботи для здобувачів PhD-ступеня. Центри колективного користування науковим обладнанням є в кількох ЗВО області, тож треба систематизувати їхню роботу. Також він запросив колег до спільних досліджень у такому центрі ДНУ, який був обладнаний для напряму «Інноваційні технології в ракетно-космічній галузі».

На зборах ухвалили створення Ради проректорів із наукової роботи при Раді ректорів ЗВО області.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram