Версія для друку

Стажування у Вроцлавському університеті: нові імпульси

Четверо представників факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ пройшли кількаденне стажування у Вроцлавському університеті за програмою академічної мобільності Erasmus+.

Доцентка кафедри англійської філології Наталія Сафонова прочитала польським студентам кілька лекцій та провела практичні заняття.

Студенти-філологи Вроцлавського університету активні, зацікавлені. Серед них – чимало студентів-еразмусівців із Молдови, Румунії, Іспанії тощо, – розповіла Наталія Сафонова. – Зауважу, що у Вроцлавському університеті багато профільних дисциплін, які забезпечують поглиблену лінгвістичну підготовку. Наприклад, студенти-філологи вивчають англійську літературу в оригіналі. Координаторка програми Erasmus+ з англійської філології Вроцлавського університету Лаура Сухоставська дуже допомагала нам під час перебування у Вроцлаві. Вона погодилася співпрацювати з кафедрою англійської філології ДНУ і, зокрема, взяти участь у міжнародній конференції у листопаді 2024 року, присвяченій актуальним питанням філології.

Завідувачка кафедри загального мовознавства та слов’янознавства ДНУ Наталя Дьячок і професорка цієї кафедри Олена Куварова познайомилися з представниками слов’янознавчих кафедр Вроцлавського університету та студентами спеціальності «Англійська та українська мови».

Ми уклали з польськими колегами угоду про проходження викладацької практики магістрантами Вроцлавського університету на базі кафедри загального мовознавства та слов’янознавства ДНУ. Перші польські магістри вже розпочали у нас таку практику, яка триватиме протягом березня-травня, – зазначила Наталя Дьячок. – Також домовилися про створення розмовних клубів українською і польською мовами для студентів-філологів обох університетів. Вдячні міжнародним відділам ДНУ та Вроцлавського університету за підтримку та супровід під час стажування.

Завідувач кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ Віктор Корсунський вперше був на стажуванні за програмою Erasmus+. Він відвідав вроцлавську Академію мистецтв, яка вважається одним із провідних навчальних закладів Європи в галузі сучасного мистецтва, та оглянув корпуси, пов’язані з візуальним мистецтвом, дизайном, архітектурою.

Аудиторії, де відбувається технологічний процес навчання, забезпечені сучасним обладнанням – керамічними муфельними печами, поліграфічним устаткуванням, офортними станками для прикладної графіки, обладнанням для комп’ютерної графіки, аудиторіями сценографічного мистецтва, анімації, фотографіки тощо. Саме це і є цеховий метод навчання, який сьогодні домінує в європейських закладах освіти мистецького спрямування, – прокоментував Віктор Олексійович. – Вважаю за доцільне організовувати практику тривалістю не менше місяця для наших студентів у таких закладах для підвищення рівня освіти і надання нового імпульсу у дизайні та образотворчому мистецтві.

Зазначимо, що у Вроцлавському університеті на магістерській програмі наразі навчається доцентка кафедри загального мовознавства та слов’янознавства ДНУ Юлія Датченко. Вона всіляко пропагує українську культуру і традиції серед студентського та викладацького загалу. Під час стажування наша делегація приєдналася до майстеркласу з писанкарства, який вона проводила для польських студентів.

Також для викладачів ДНУ провели екскурсію Вроцлавським університетом, познайомили з керівницею міжнародного відділу Барбарою Скалацькою-Гарольд. Представники ДНУ подарували пані Барбарі жовто-блакитну хустку та брошку у вигляді колосків пшениці. До речі, цікава деталь: у міжнародному відділі польського університету є чотири годинники, які показують варшавський, київський, токійський та нью-йоркський час.

Стажування відбулося у рамках двосторонньої угоди про співпрацю між ДНУ та Вроцлавським університетом.

Відділ міжнародних зв’язків
та академічних обмінів


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram